Ciasto Zebra czyli marble cake

Ciasto Zebra to ważna figura we wspomnieniach z mojego dzieciństwa. Nie wszystkie ciotki umiały je upiec, ale w każdej rodzinie była ta jedna, która przychodziła z Zebrą na rodzinne uroczystości i spotkania. Dla nas, dzieci, ciasto w paski było absolutną magią – no bo jak coś takiego ma się udać? Ale niedługo je podziwialiśmy, zawsze znikało pierwsze ze stołu.

Ciasto Zebra to rodzaj ciasta ucieranego z dodatkiem oleju, masła i gęstej śmietany. Nie jest to wersja fit, broń Boże! Olej i śmietana sprawiają za to, że ciasto jest wilgotne i przepyszne.

Idealnie nadaje się na niedzielny podwieczorek, na imprezę, szkolny kiermasz, gdy chcesz powitać nowych sąsiadów, albo kiedy dzieci chcą zaszpanować przed znajomymi. Łatwe, szybkie, pachnące i pyszne! Takie właśnie zażyczyła sobie moja córka na swoje 10 urodziny!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Miarka, Miska, Robot planetarny lub ręczny, Rózga, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na ciasto Zebra

 

ciasto zebra

Ciasto Zebra

Ciasto Zebrało rodzaj ciasta ucieranego. Jest wilgotne i przepyszne. Idealnie nadaje się jako deser na każdą okazję!
porcje 1 blaszka 28cmx37cm

Składniki
  

Ciasto jasne

  • 240 g mąki pszennej typ 550
  • 240 g mąki pszennej
  • 400 g cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 130 g masła
  • 270 g białka pasteryzowanego
  • 225 ml oleju
  • 300 ml mleka
  • 180 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ciasto czarne

  • 35 g czarnego kakao
  • 3 łyżki wrzątku
  • 60 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 45 g cukru

Instrukcje
 

Jasna masa

  • Ubić sztywną pianę z białek z 1/4 cukru.
  • W misce robota połączyć produkty suche: obie mąki, resztę cukru, proszek do pieczenia sól. Zamieszać.
  • W osobnym garnuszku wymieszać mleko, śmietanę i ekstrakt waniliowy.
  • Na wolnych obrotach, do suchych produktów zacząć dodawać miękkie masło. Wymieszać aż będzie przypominać sypki piasek.
  • Dodać olej.
  • Wlać miksturę mleka.
  • Dodać ubite białka i wymieszać robotem na najniżyszch obrotach tylko do połączenia masy.
  • Oddzielić 1/4 masy do osobnej miski.

Czarna masa

  • Kakao zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać rózgą.
  • Dodać cukier i śmietanę. Miksturę dodać do 1/4 odłożonej masy. Dobrze zwymieszać.
  • Ciasto wylewać na przemian (jasne/ciemne) do przygotowanej, wysmarowanej smarowidłem blaszki.
  • Piec do suchego patyczka w 180C, około 40 minut.

Przydatne uwagi

  • Ciasto Zebra, zwane w USA Marble Cake, wykorzystałam do tortu antygrawitacyjnego jaki przygotowałam dla mojej córki na jej 11te urodziny. Idealnie się sprawdziło!
  • Do ciemnej części masy użyłam czarne kakao, ale i tradycyjne, brązowe też się sprawdzi.
  • Ciasto upiekłam je w blaszce o rozmiarze 15″x10″, blaszka 2″ głęboka.

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Ciasto Zebra

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale