Ten mus to szczyt wyrafinowania! Idealnie gładki, delikatny i lekki, jak mgiełka. W przeciwieństwie do kremu z białej czekolady na bazie mascarpone, mus z białej czekolady jest lekki o bardziej delikatnej teksturze.
Mus z białej czekolady smak ma subtelny, kolor neutralny, a zatem jest doskonałym kompanem do każdego innego smaku: czy to kremu, czy żelki. Świetnie się dopasuje do wszelkich kompozycji, jest idealnym tłem dla bardziej wyrazistych aromatów. Mus z białej czekolady sam w sobie też smakuje obłędnie.
Doskonały do tortów, deserów i monoporcji. Na pewno znajdziecie dla tego musu masę zastosowań.
Trzymajcie się ściśle przepisu i wskazówek, a ryzyko zwarzenia będzie zerowe!
Dziękuję Wojtkowi za kolejny super przepis, który był bazą do mojej, lekko zmodyfikowanej wersji.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Mus
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2442
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
25 Responses
Witam,
Zamierzam zrobić tort z przełożeniem musu z białej czekolady, ale na zewnątrz tort będzie obłożony galaretka. Czy to nie przytłoczy lekkości musu?
Osobiście uważam, że mus z białej czekolady pasuje do wszystkiego 🙂
Witam zamierzam zrobić tort fi 26 jakie proporcje mam zrobić?
Małgosia zerknij tutaj, i pobierz tabele z przelicznikami.https://akademiatortu.pl/blog/jak-dostosowac-przepis-do-rozmiaru-blachy/
Czy można dodać maliny
Pewnie
czy można użyć śmietanki 30%?
Można.
tak
Jakie proporcje zrobić na fi 26 na 2 przełożenia?
Co jeśli krem się nagle zważy?
Jeżeli ten krem Ci się zwarzyl to popełniłaś błąd w przygotowaniu go. Śmietanę ubija się na 3/4, i do takiej dodaje czekoladę rozpuszczona z zelatyna. Musiałaś ubić za mocno śmietanę, albo za długo mieszać ja już z czekoladą. Zobacz tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-uratowac-zwarzony-krem/
Witam czy w tym przepisie sa te proporcje już zmienione odnośnie zetatyny i czekolady aby nie było buły?? Czy Jeszce mozna zmodyfilowac?
Tak, podałam mój, zmodyfikowany. Zerknij również tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Witam, czy w ten sam sposób można zrobić mus z czekolady 60% ?
Nie, bedą już inne proporcje. Zerknij na ten przepis: https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-czekoladowy/
Krem totalnie rozklapil mi tort, biszkopty popłynęły we wszytskie możliwe strony.
Urodziny dzis a ja płacze bo tort do kosza 🙃
Przykro mi bardzo 🙁 Coś musiałaś zrobić inaczej niż podałam w przepisie. Testowałam przepis i nic takiego mi się nie zdążyło :/
Witam. Czy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę nie trzeba ostudzić nim doda się je do ubitej kremówki?
Nie, jak ostudzisz żelatynę to ona się zetnie. Kremówkę ubijasz na 3/4 i do tego dodajesz wszystko. Czekolada i żelatyna nie bedą już i tak gorące, ale cieple – nic się nie stanie. Na początku mus będzie płynny ale w lodowce w torcie się zetnie.
Czy mus mogę przetrzymać dobę w lodówce? Chciałabym zrobić tort musowy z polewą mirror na formie silikonowej 18 cm
Mus najlepiej jest wylać do formy zaraz po jego zrobieniu. Jeżeli dasz do lodówki w worku, to stężeje i będzie Ci trudno go do formy ładnie włożyć :/
A co z tą laską wanilii?
Ile czasu powinien stać tort z takim musem w lodówce?
Czy musu można użyć do monoporcji ?