
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Mus czekoladowy z mascarpone jest kremowy, puszysty, idealny do tortów tradycyjnych, monoporcji a także tortów musowych – uwielbiam takie kremy! Moje ulubione to te na bazie kremu angielskiego, ale… no właśnie. Nie zawsze mam ochotę bawić się z żółtkami, które trzeba najpierw spasteryzować. A to oznacza gotowanie w odpowiedniej temperaturze, żeby zabić bakterie, ale jednocześnie nie skończyć ze słodką jajecznicą. Nie jest to łatwe, zwłaszcza jeśli ktoś nie ma wprawy.
Dlatego dziś wersja prostsza, ale wciąż kremowa – dzięki mascarpone! Według mnie daje taką samą aksamitność jak żółtka, a przy tym nie wymaga tylu ceregieli. Można go modyfikować, mieszając różne rodzaje czekolady – w moim przepisie połączyłam słodką z gorzką, żeby balans był idealny. Polecam!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
2 przełożenia fi20
Krem
Oto kawałek tortu, który przygotowałam na urodziny mojej córki – wielkiej fanki malin i czekolady.
Warstwy od dołu to:
Całość przełożona jest moim ulubionym biszkoptem olejowym, który nie wymaga intensywnego nasączania, dzięki czemu świetnie sprawdza się w pracy. Tynk to klasyczny krem maślany na bezie szwajcarskiej, który nadaje całości gładkie i eleganckie wykończenie.
W moich tortach lubię skupiać się na dwóch smakach – w tym przypadku to malina i czekolada. Każda warstwa jest skomponowana tak, by komplementować drugi smak, tworząc harmonijną całość. Jeśli ktoś absolutnie upiera się na trzeci smak, dodaję coś neutralnego, na przykład krem waniliowy lub z białej czekolady, aby nie zaburzyć głównej kompozycji.
Wszystkie przepisy na poszczególne warstwy są podlinkowane – wystarczy kliknąć, aby przenieść się do pełnego przepisu. Mam nadzieję, że Wam będzie smakowało!
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.2 / 5. Ilość głosów 18
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!