Szukaj

Krem czekoladowy z mascarpone

Krem czekoladowy z mascarpone w kolejnej odsłonie i znowu smak zupełnie inny i inne zastosowanie! Niektóre składniki mają naprawdę nieskończone możliwości modyfikacji i robienie czekoladowego kremu po raz kolejny może wciąż być odkrywcze i dawać wiele satysfakcji.

Mój nowy krem czekoladowy z mascarpone jest idealny do przełożenia tortu i do monoporcji. Powstał na potrzebę złożenia tortu dla dziecka, które kocha czekoladowe łakocie, ale w wersji mlecznej i delikatnej, za to za ciemną czekoladą nie przepada. Czy to Wam nie brzmi znajomo? Użyłam więc do kremu czekoladę mleczną i dodatkowo serek mascarpone, który łagodzi wszystkie smaki i obyczaje, zatem i w tym przypadku nadał delikatności i jedwabistości. Krem był hitem na imprezie i nie tylko dzieci w nim zasmakowały!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Termometr
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Krem czekoladowy z mascarpone

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

3 przełożenia fi18

kategoria

Krem czekoladowy z mascarpone

Składniki

  • 200 g czekolady mlecznej np. Callebaut 823
  • 3 żółtka (~82 g)
  • 150 g mascarpone
  • 300 g śmietanki
  • 100 g mleka
  • 8 g żelatyny 180 Bloom
  • 50 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  2. Połowę mleka dodać do mascarpone i zblendować.
  3. Resztę mleka zagotować. Gorącym mlekiem zalać żółtka ciągle mieszając aby się nie ścięły.
  4. Żółtka dodać do mascarpone i w rondlu, ciągle mieszając, doprowadzić do 80-83 C. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści.
  5. Miksturę dodać do rozpuszczonej czekolady i zblendować.
  6. Śmietankę ubić na 3/4. Dodać do niej przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia. Przelać do worka cukierniczego i przełożyć tort.

Jak zrobić krem czekoladowy z mascarpone

Krem czekoladowy z mascarpone
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
Krem czekoladowy z mascarpone
Krem czekoladowy z mascarpone
Połowę mleka dodać do mascarpone i zblendować.
Krem czekoladowy z mascarpone
Resztę mleka zagotować. Gorącym mlekiem zalać żółtka ciągle mieszając aby się nie ścięły.
Krem czekoladowy z mascarpone-06
Żółtka dodać do mascarpone i w rondlu, ciągle mieszając, doprowadzić do 80-83 C. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Krem czekoladowy z mascarpone-08
Miksturę dodać do rozpuszczonej czekolady i zblendować.
Krem czekoladowy z mascarpone-09
Krem czekoladowy z mascarpone
Śmietankę ubić na 3/4. Dodać do niej przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia.
Przelać do worka cukierniczego i przełożyć tort.

Przydatne uwagi

Ten krem czekoladowy z mascarpone to mistrz łagodności. W smaku znacznie delikatniejszy niż tradycyjny krem czekoladowy. Można oczywiście wykonać go z gorzką czekoladą, lekko tylko zmieniając proporcje, ale smak będzie już bardziej intensywny.

  • W przepisie można użyć żółtek pasteryzowanych, wtedy pomijamy zalewanie ich gorącym mlekiem i podgrzewanie w rondu co zdecydowanie ułatwi i przyspieszy cały proces.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Krem czekoladowy z mascarpone

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem czekoladowy z mascarpone

29 zł

1
DALEJ
2
Last Page
Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe