Szukaj

Krem czekoladowy z mascarpone

Krem czekoladowy z mascarpone w kolejnej odsłonie i znowu smak zupełnie inny i inne zastosowanie! Niektóre składniki mają naprawdę nieskończone możliwości modyfikacji i robienie czekoladowego kremu po raz kolejny może wciąż być odkrywcze i dawać wiele satysfakcji.

Mój nowy krem czekoladowy z mascarpone jest idealny do przełożenia tortu i do monoporcji. Powstał na potrzebę złożenia tortu dla dziecka, które kocha czekoladowe łakocie, ale w wersji mlecznej i delikatnej, za to za ciemną czekoladą nie przepada. Czy to Wam nie brzmi znajomo? Użyłam więc do kremu czekoladę mleczną i dodatkowo serek mascarpone, który łagodzi wszystkie smaki i obyczaje, zatem i w tym przypadku nadał delikatności i jedwabistości. Krem był hitem na imprezie i nie tylko dzieci w nim zasmakowały!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Worek cukierniczy

Krem czekoladowy z mascarpone

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

3 przełożenia fi18

kategoria

Krem czekoladowy z mascarpone

Składniki

  • 200 g czekolady mlecznej np. Callebaut 823
  • 3 żółtka (~82 g)
  • 150 g mascarpone
  • 300 g śmietanki
  • 100 g mleka
  • 8 g żelatyny 180 Bloom
  • 50 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  2. Połowę mleka dodać do mascarpone i zblendować.
  3. Resztę mleka zagotować. Gorącym mlekiem zalać żółtka ciągle mieszając aby się nie ścięły.
  4. Żółtka dodać do mascarpone i w rondlu, ciągle mieszając, doprowadzić do 80-83 C. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści.
  5. Miksturę dodać do rozpuszczonej czekolady i zblendować.
  6. Śmietankę ubić na 3/4. Dodać do niej przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia. Przelać do worka cukierniczego i przełożyć tort.

Jak zrobić krem czekoladowy z mascarpone

Krem czekoladowy z mascarpone
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
Krem czekoladowy z mascarpone
Krem czekoladowy z mascarpone
Połowę mleka dodać do mascarpone i zblendować.
Krem czekoladowy z mascarpone
Resztę mleka zagotować. Gorącym mlekiem zalać żółtka ciągle mieszając aby się nie ścięły.
Krem czekoladowy z mascarpone-06
Żółtka dodać do mascarpone i w rondlu, ciągle mieszając, doprowadzić do 80-83 C. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Krem czekoladowy z mascarpone-08
Miksturę dodać do rozpuszczonej czekolady i zblendować.
Krem czekoladowy z mascarpone-09
Krem czekoladowy z mascarpone
Śmietankę ubić na 3/4. Dodać do niej przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia.
Przelać do worka cukierniczego i przełożyć tort.

Przydatne uwagi

Ten krem czekoladowy z mascarpone to mistrz łagodności. W smaku znacznie delikatniejszy niż tradycyjny krem czekoladowy. Można oczywiście wykonać go z gorzką czekoladą, lekko tylko zmieniając proporcje, ale smak będzie już bardziej intensywny.

  • W przepisie można użyć żółtek pasteryzowanych, wtedy pomijamy zalewanie ich gorącym mlekiem i podgrzewanie w rondu co zdecydowanie ułatwi i przyspieszy cały proces.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Krem czekoladowy z mascarpone

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ