Szukaj

Mus ananasowy

Mus ananasowy, czyli egzotyczne cudo! Powstał na fali zerowaste i z niechęci do pozbywania się jedzenia. Jakoś nikt nie chciał go jeść, a ja nie mogłabym patrzeć, jak się psuje, ani tym bardziej słuchać wyrzutów męża, że jedzenie się marnuje. Nie było rady, zrobiłam mus z ananasa do tortu :)

Mus z ananasa jest delikatny w smaku, łagodny i stonowany. Doskonale łączy się z wyrazistymi smakami – na przykład z żelką truskawkową. Wierzcie mi, to połączenie to prawdziwa letnia petarda!

Bardzo lubię zapach świeżego ananasa. Kojarzy mi się z tropikami, dalekimi podróżami i ciepłymi wyspami. Oczywiście ananasa można kupić w każdym sklepie i o każdej porze roku, a jednak ma w sobie coś egzotycznego. Spróbujcie!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus ananasowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

mus ananasowy

Składniki

  • 200 g świeżego ananasa lub ananasa z puszki, odsączonego
  • 25 g cukru wedle uznania
  • 8 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody
  • 200 g śmietany kremówki 36%

Instrukcje

  1. Świeżego ananasa wraz z cukrem gotować około 15 minut.
  2. Lekko przestudzonego rozbić blenderem.
  3. Dodać łyżkę białego rumu. (opcjonalnie)
  4. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszystko wymieszać.
  5. Odstawić do lodówki do przestudzenia.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  7. Dodać przestygnięte puree z ananasa.
  8. Mieszać na najniższych obrotach miksera, lub ręcznie, do połączenia się składników.

Jak zrobić mus z ananasa

Mus ananasowy
Pokrojone w kostkę ananasy i cukier gotuję w rondelku aż zmiękną, około 15 minut.
Mus ananasowy
Przy pomocy blendera ręcznego robię puree z ananasa.
AkademiaTortu-Mus_z_ananasa-5
Dodaję łyżkę białego rumu (opcjonalnie).
AkademiaTortu-Mus_z_ananasa-4
Do ciepłego jeszcze puree dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam dokładnie.
Śmietanka kremówka ubita na 3/4.
Śmietanę ubijam na 3/4.
AkademiaTortu-Mus_z_ananasa-7
Do ubitej śmietany dodaję przestudzone puree z ananasa.
AkademiaTortu-Mus_z_ananasa-8
Mieszam na najniższych obrotach przez ok ~10 sekund, kończę mieszać mus szpatułką.
AkademiaTortu-Mus_z_ananasa-10
Tort przełożony musem z ananasa z żelką truskawkową i musem z truskawek.

Przydatne uwagi

  • Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Do mojego tortu z musem z ananasa użyłam, nowo wypróbowanego przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam białym rumem.
  • Na mus z ananasa położyłam żelkę truskawkową. Drugim przełożeniem był mus truskawkowy z frużeliną z ananasa.
  • Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i polany dripem truskawkowym.
  • Do przygotowania musu z ananasa można również użyć ananasa z puszki. Wystarczy tylko go odsączyć, nie trzeba gotować. Ananas z puszki jest już pasteryzowany i wystarczająco miękki aby zrobić z niego puree. Natomiast odsączonym syropem można nasączyć blaty biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Smak ananasa w torcie można podkręcić dodatkiem likieru o smaku ananasa, np do nasączenia biszkoptu.

Mus ananasowy

mus ananasowy

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Karmelowy
Kokosowy
Malinowy
Truskawkowy
z alkoholem

Mus ananasowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

mus ananasowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

17 Responses

  1. Jak Pani oblicza ilość kremu i dodatkow na jedna warstwe? Chce dać 550g musu (bez zelki czy innych dodatkow) na fi 21 cm. Biszkopt chce przekroic na 4 blaty 2cm. Reszta kremow również po 550g. Czy bedzie dobrze? Nie za malo, nie za duzo?
    Jezeli bede chciala dodac fruzeline do kremu smietanowego to zmnieszyc ilosc kremu o tyle ile wazy fruzelina? Zgubilam sie 😅

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus ananasowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.