
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Krem z whiskey to doskonały dodatek do tortu, który doda mu wyjątkowego smaku i aromatu. Tym przepisem na super smaczny krem do tortu z alkoholem – krem z whiskey, którym podzieliła się z nami Mariola Gidel – właścicielka pracowni tortów Po Słodkiej Stronie Mocy. Dziękujemy!
Przepis wykorzystaliśmy do przygotowania poniższego tortu z koronką! Whiskey zastąpiliśmy rumem – krem wyszedł równie smaczny! Uprzedzamy pytania i od razu mówimy, że krem z tego przepisu starczył na przełożenie jednego piętra o średnicy 18cm i wysokości 16cm.
Na zdjęciu tort z kremem z whiskey w wykonaniu Akademii Tortu.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Krem
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
45 Responses
Witam, robiłam ten krem i jest cudowny. Teraz chciałabym go użyć do tortu dla dzieci czyli bez dodatku alkoholu, czym go zastąpić żeby czekolada miała odpowiednią konsystencję?
Witam,robiłam właśnie po raz drugi krem z whisky i teraz jak i za pierwszym razem,w trakcie łączenia ze śmietaną krem się rozwarstwia. Może podpowiesz dlaczego tak się dzieje? Masa czekoladowa była wystudzona.
Dodam,że korzystam z przepisów na biszkopty i dripy z tej strony i jestem bardzo zadowolona bo wszystko super opisujesz 🙂
Basiu a jakiej czekolady używasz? Ile ma zawartości kakao? Czesto tak się robi kiedy czekolada jest z wysoką zawartością kakao…Ewentulanie sprobuj ten przepis, tylko daj whiskey zamiast rumu: https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-czekoladowy/
Na czekoladzie pisze,że minimum 25%.
Dziękuje za odpowiedź i będę próbować przepis który podesłałaś:-)
Czy ten krem na tyle stężeje by bez tamy wytrzymał, dość luźny wyszedł
Powinien, kiedy czekolada zastygnie.
A można użyć białej czekolady?
Niestety nie próbowałam.
Czy wypróbowała Pani białą czekoladę? Właśnie się nad tym zastanawiam 😉
A wieczorem muszę go zrobić – spontaniczny tort 😵
Czy można zamiast ubitej śmietany połączyć to z serkiem mascarpone?
Osobiście nigdy nie próbowałam. Śmietana jest po ubiciu jest bardziej lekka. Mascarpone w połączeniu z samą czekoladą może utworzyć twardy. bity krem. Zerknij tez tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Czy rozpuszczona czekolada powinna być ciepła, zimna, podczas dodawania alkoholu?
Pozdrawiam 🙂
Dodawalam do jeszcze ciepłej, nie gorącej.
Cześć, jak długo można przechowywac krem whiskey w lodówce? Został mi sprzed 4 dni.
Dzieki za odpowiedź.
Zależy do czego bedziesz chciała zużyć. DO przełożenia tortu już raczej sie nie będzie nadawał. Może być trudno go doprowadzić do dobrej konsystencji zeby przełożyć tort, po tym jak został schłodzony. Zjesć łyżeczką czy zrobić deser w słoiczku może prędzej…https://akademiatortu.pl/blog/jak-wykorzystac-resztki-biszkoptu-ciasta-kremu-ganache/
Witam. Krem wyszedł pyszny, konsystencja była dobra (był gładki i jednolity) Schłodzony wyjęłam z lodówki żeby położyć na tort i przy nakładaniu łyżką było widać że jest zważony:( Co mogło być przyczyną?
Krem się waży jak ta lala. Uwielbiam takie przepisy
Ewidentnie coś nie tak Ci poszło 🙁 Jaką zawartość kakao miała czekolada, której użyłaś?
Mnie się ten krem nie waży, ale pilnuje czekolady aby była odpowiednia. Jeżeli poszukujesz kremu czekoladowego z alkoholem, możesz zrobić ten, i dodać whiskey zamiast alkoholu podanego w przepisie: https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-czekoladowy/
Krem wyszedł bardzo pyszny,aksamitny i wyrazisty w smaku. Jeden z lepszych jaki próbowałam
Czy można ten krem użyć pod masę cukrową? Pozdrawiam 🙂
Za miękki jest. Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Szkoda czasu i pieniędzy na ten krem. Czekolada z Wedla 30% kakao. Śmietanka 36% Łowicz. Krem po połączeniu składników się rozwarstwiał. Co mogło być przyczyną nie wiem. W smaku pyszny lecz puszczał płyn. Nie użyłem go do przełożenia tortu. Osobiście nie polecam.
Nie jest to lekki krem do przygotowania. Mnie jednak wychodzi i się nie warzy… Jeżeli szukasz kremu z alkoholem, zobacz mus czekoladowy, ma lżejszą teksturę ale smak Ronie dobry https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-czekoladowy/
Witam, na ile przełożeń fi18 starczy ten krem?
3 🙂
Ja mam wrażenie, że to zależy od śmietanki – z Piątnicą 36 jest ok, z innymi problem…
Masa za każdym razem się waży, jak nie już na etapie robienia to po przełożeniu torta na drugi dzień wszystko pływa
No to coś gdzieś robisz nie tak 🙁
Witam a jakiej czekolady uzywa Pani?
Ja używam pastylek Nestle, mają około 40% kakao.
Na jaką średnicę tortu jest taka ilość kremu?
Krem po godzinie jest nadal płynny pomimo że zrobiłam go z mascarpone. Czy mogę go ponownie ubić jak śmietanę?
W naszym przepisie nie ma mascarpone… Czy pozwoliłaś aby krem stężał w lodówce?
Dobra fajnie, pięknie zrobiłam ale jak przesmarować nim tort? Mam go jeszcze krótko ubić na kolejny dzień?
Przekładamy tort kremem w dniu przygotowania kremu. Jak dasz do lodówki sam krem dzień wcześniej to ryzykujesz, że się zwarzy w trakcie ponownego ubijania…
Dzień dobry 🙂 Czy krem się nada jako część tortu musowego?
Powinien chociaż nie próbowałam :/
Ubitą śmietankę dodajemy do wystudzonej czekolady? Rozum podpowiada że tak, ale nie ma o tym wzmianki.
Chłodnej, tak. Śmietankę ubić na 3/4 tylko – ma być lejąca.
Czy można do pewnosci dać odrobinę zelatyny do ciepłej czekolady ?
Nie ma takiej potrzeby. Zwróć tylko uwagę jakiej czekolady używasz – o jakiej zawartości kakao – to ma znaczenie. Zerknij tez tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Wersję musową tego kremu znajdziesz tutaj: https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-czekoladowy/
Czy można ten krem mrozić ?
Nigdy nie próbowałam, ale raczej nie polecam. Kremy, które da się mrozić z reguły po rozmrożeniu trzeba zamieszać lub ubić a tutaj nie wydaje mi się, że on się ładnie zejdzie… Ale, tak jak pisałam, nie próbowałam…
Robiłam kilka razy już tez tort, ale nie pamiętam, jego się chłodzi przed przełożeniem?🤔 Nigdzie nie jest napisane, ale jakiś rzadki mi wyszedl 🙈😅
Można dodać równowartość kremówki.