Szukaj

Krem z whiskey

Krem z whiskey to doskonały dodatek do tortu, który doda mu wyjątkowego smaku i aromatu. Tym przepisem na super smaczny krem do tortu z alkoholem – krem z whiskey, którym podzieliła się z nami Mariola Gidel – właścicielka pracowni tortów Po Słodkiej Stronie Mocy. Dziękujemy!

Przepis wykorzystaliśmy do przygotowania poniższego tortu z koronką! Whiskey zastąpiliśmy rumem – krem wyszedł równie smaczny! Uprzedzamy pytania i od razu mówimy, że krem z tego przepisu starczył na przełożenie jednego piętra o średnicy 18cm i wysokości 16cm.

Na zdjęciu tort z kremem z whiskey w wykonaniu Akademii Tortu.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem z whiskey

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Krem

krem whiskey

Składniki

  • 200 g mlecznej czekolady max 50%
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki min 36%
  • 75 ml whiskey lub innego alkoholu

Instrukcje

  1. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie już jednolitą masą dodajemy masło i rozpuszczamy.
  2. Do gotowej masy dodajemy whiskey, dokładnie mieszając.
  3. Następnie dodajemy ubitą wcześniej na 3/4 śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej jednolitej masy.

Jak zrobić krem z whiskey i czekoladą

Akademia Tortu - Krem z whiskey-01
Czekoladę w misce stawiamy na garnku z gotującą się wodą.
Akademia Tortu - Krem z whiskey-02
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Akademia Tortu - Krem z whiskey-03
Dodajemy masło.
Akademia Tortu - Krem z whiskey-05
Mieszamy aż do rozpuszczenia. Czekolada może wyglądać na zważoną...
Akademia Tortu - Krem z whiskey-06
Odmierzamy alkohol.
Akademia Tortu - Krem z whiskey-07
Dodajemy whiskey do czekolady. I znów czekolada może wyglądać na zwarzoną...
Akademia Tortu - Krem z whiskey-08
Mieszamy... do uzyskania jednolitej masy...
Smietanka ubita na 3-4te
Śmietankę ubijamy na 3/4
Akademia Tortu - Krem z whiskey-12
Czekoladę łączymy ze śmietanką, wolno mieszając, do połączenia się składników.

Przydatne uwagi

  • Do kremu najlepiej użyć słodkiej czekolady o zawartości kakao mniejszej niż 50%.
  • Pamiętamy iż smak kremu zależeć będzie od rodzaju alkoholu jakiego użyjemy. Każda whiskey ma swój specyficzny smak, który odpowiednio zmieni również smak kremu.
  • Zamiast whiskey można użyć innego alkoholu, w takiej samej proporcji.
  • Na niektórych etapach, krem wydaje się być zwarzony. Jest to jednak chwilowe – krem “zejdzie się” w trakcie mieszania. Jeżeli jednak tak się nie stanie zobacz nasz poradnik, w którym krok po kroku pokazujemy jak uratować zwarzony krem.
  • Jeżeli szukacie wyśmienitej whiskey, polecamy wam zajrzeć do sklepu internetowego Dom Whisky – tutaj znajdziecie największy w Polsce asortyment tego trunku.
  • Mariola poleca połączenie kremu z whiskey z kremem kawowym lub krem z czarnej porzeczki. Warto też posmarować blat dżemem porzeczkowym. Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.
  • Krem z whiskey ma intensywny smak i aromat, który jest niepowtarzalny i trudny do osiągnięcia w inny sposób.

Krem z whiskey

Krem z whiskey

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czereśniowy
Gruszkowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Orzechowy
Pistacjowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Krem z whiskey

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Kawowy
Malinowy
Pomarańczowy

Krem z whiskey

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Mus z whisky
Mus z whisky

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem z whiskey

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

45 Responses

  1. Witam,robiłam właśnie po raz drugi krem z whisky i teraz jak i za pierwszym razem,w trakcie łączenia ze śmietaną krem się rozwarstwia. Może podpowiesz dlaczego tak się dzieje? Masa czekoladowa była wystudzona.
    Dodam,że korzystam z przepisów na biszkopty i dripy z tej strony i jestem bardzo zadowolona bo wszystko super opisujesz 🙂

  2. Witam. Krem wyszedł pyszny, konsystencja była dobra (był gładki i jednolity) Schłodzony wyjęłam z lodówki żeby położyć na tort i przy nakładaniu łyżką było widać że jest zważony:( Co mogło być przyczyną?

  3. Szkoda czasu i pieniędzy na ten krem. Czekolada z Wedla 30% kakao. Śmietanka 36% Łowicz. Krem po połączeniu składników się rozwarstwiał. Co mogło być przyczyną nie wiem. W smaku pyszny lecz puszczał płyn. Nie użyłem go do przełożenia tortu. Osobiście nie polecam.

    1. Nigdy nie próbowałam, ale raczej nie polecam. Kremy, które da się mrozić z reguły po rozmrożeniu trzeba zamieszać lub ubić a tutaj nie wydaje mi się, że on się ładnie zejdzie… Ale, tak jak pisałam, nie próbowałam…

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem z whiskey

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.