Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na krem 3m!
Moim ulubionym kremem do tynkowania tortów jest krem maślany na bezie szwajcarskiej. Od czasu do czasu, w zależności od potrzeb konstrukcji tortu, sięgam także po czekoladowy ganache, który dzięki czekoladzie jest bardziej stabilny niż krem maślany. Wiadomo, torty powlekane masą cukrową potrzebują stabilnej bazy, aby masę można było ładnie wygładzić i uzyskać powszechnie pożądany ostry kancik. Jednak nie każdy lubi wyczuwalny w kremach maślanych smak masła, czy ciężkiej czekolady w ganache.
Szukając alternatywy, natknęłam się na jednej z grup tortowych na poniższy przepis, który Marta Maciejewicz wdzięcznie nazwała kremem 3M. Jest to wersja popularnego kremu do tynkowania na bazie mleka skondensowanego. Dodając do niego serek mascarpone, powstaje lekki i puszysty krem, który idealnie nadaje się do tynkowania tortów i dekoracji z kremu. Krem 3M, pomimo zawartości masła i sera, w smaku nie wydaje się tak tłusty jak inne kremy maślane.
Poniżej podajemy Wam przepis na krem 3M – mleko, masło, mascarpone!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 tort fi18 h17
Do dekoracji babeczek
Powyższy przepis bazuje na bardzo prostych proporcjach: wagowo zawsze dajemy 2x tyle mascarpone, co masła i mleka skondensowanego.
Ile więc przygotować kremu 3M aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:
średnicy tortu
wysokości tortu
grubości tynku
Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu.
Ponieważ 40ci lat robi swoje, zdarza mi się często, może nawet za często (!), zapomnieć wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki. A że wiecznie się spieszę, ryzykuję i zaczynam robotę zanim wszystkie dojdą do tej samej temperatury. Efekt tego jest taki, że krem się zwarzy i zamiast szybciej, w rezultacie robię go dłużej. Może po 50tce w końcu się nauczę haha…
Poniżej pokażę Wam jak można szybko i prosto uratować zwarzony krem 3M!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
79 Responses
Czy na tynk 3m można układać ozdoby z masy cukrowej, nie rozpuszczą się?
Tak, jak najbardziej. Ja nawet obłożyłam tort otynkowany tym kremem, masą cukrową.
Muszę go jak najszybciej wypróbować. Lubię tynk masło mleko ale dla mnie konsystencja jest odrobinę za rzadka, mimo iż zawsze zmniejszam ilość mleka. Ten chyba dzięki mascarpone jest chyba bardziej zwarty? Czy tylko panelowo da się na Niego masę cukrową położyć czy w klasyczny sposób również da radę zachować ostry kant?
Próbowałam do tej pory tylko panelowo. Jest dość miękki wiec klasycznie może być problem z kantem…
Przed chwilką obejrzałam tutkę o obkładaniu panelowym i chyba się skusze, tylko w Twoim wykonaniu wygląda to tak banalnie a jak się człowiek zabiera do rzeczy wtedy schody😂.
Czy do jakichś ozdow typu rozetki czy kwiatki proporcje zostają takie same?
Nie, proporcje sa do otynkowania tortu. Jeżeli chcesz robić dodatkowo ozdoby z kremu to potrzeba więcej kremu.
Tzn chodziło mi o to czy proporcje składników kremu będą takie same do tynkowania jak do dekorowania. Źle to ujęłam 😉
A! Takie same proporcje 🙂
Czy ten krem można podgrzać, żeby był bardziej plastyczny?
Można, w taki sam sposób jak pokazałam tutaj jak go uratować w razie gdyby się zwarzył.
Czy ten krem nadaje się do dekoracji??
Tak, napisaliśmy w artykule, że się nadaje 🙂
Witam. Mleko słodzone czy nie?
Tak jak podaliśmy w przepisie – słodzone 🙂
Dobrze rozumie że można też kremem przełożyć tort. A czy mozna zostawić otynkowany kremem tort nie stosując masy cukŕowej
Oczywiście.
a jakie inne można zastosować mleko skondensowane
Obojętnie jakie mleko skondensowane słodzone – musi być gęste.
Witam. Czy w ten tort po otynkowaniu mogę włożyć kolorowe drazetki? Czy cukrowa otoczka się rozpuści? Nie wiem czy zrobić taki tynk czy na bazie bezy szwajcarskiej, który będzie lepszy ?
Nie próbowałam. Warto przetestować – odłóż ciut kremu i daj na niego drażetki – zobaczysz co będzie zanim dasz ja na tort.
Bardzo prosze czy moglaby pani napisac jakiego konkretnie masla pani uzywa. Probuje najrozniejszych i jestem ciekawa jakie jest wg pani najlepsze do kremu, do tynkowania.
Pozdrawiam
Prawie sasiadka 😉 Magda z Coram, Long Island
Kirkland unsalted z Costco 🙂
Slicznie dziekuje. Pozdrawiam. 🙂
Dlaczego ilość potrzebnego kremu maślanego nie jest sumą składników potrzebnych do wykonania tynku o podanych wymiarach? Przy D=24, H=14 potrzeba 709g, a z sumy 142+142+284=568g?
Dziekuję za wiadomość – wkradł się błąd ale juz naprawione 🙂
Czy można go obsypać kryształkami cukrowymi? Czy one się rozpuszcza? Czytając ze ozdoby z masy cukrowej mogą być, mam nadzieje że sam cukier tez, ale wole potwierdzic
Nie próbowałam zwykłego cukru. Ale może dl pewności spróbuj z cukrem nietopliwym…
Czy krem 3m mozna uzyc do zrobienia tortu ombré, czy lepszy bylby Na bezie?
Mozna 🙂
Witam,
czy można go zrobić w wersji smakowej, dodać np. sok z cytryny, puree z owoców?
pozdrawiam
Oczywiście, tylko trzeba poeksperymentować z ilością dodanych składników aby nie zważyć kremu.
Witam. Mam otynkowac tort i potrzebuje 160 gram masla, 160grammleka skondensowanego i 310 mascarpone, ale mam tylko 165 gram mascarpone. Moge po prostu dodac więcej masla? Jesli tak to ile na takie proporcje?
czy można po otynkowaniu tortu i schłodzeniu wylać na niego drip?
czy do dripu zamiast żelatyny można dodać agar?
Tak można. Drip w odpowiedniej temperaturze oczywiście wylewamy na zimny tort.
Czy na taki tynk można położyć opłatek z wizerunkiem? 🙂
Zalezy czy to oplatek z masy cukrowej czy z wafla. Troche wiecej na ten temat tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/drukarka-spozywcza-do-wydrukow-jadalnych/
Czy mozna krem wybielic bialym barwnikiem Wiltona ? no i proszek czy zel? Czy wogule mozna, chodzi o slubny tort 🙂
Osobiscie nigdy nie wybielam kremow. Ogolnie Wilton w żelu jest uzywany do wybielania kremow lub fioletowy barwnik. Z tym drugim ostroznie, bo jak dasz za duzo to bedzie krem szary.
Czy ten krem mozna zamrozic??
Nie próbowałam… 😐
Co Pani myśli o zastąpieniu mascarpone serkiem philadelphia?
Ma inną konsystencję. Nie próbowałam – trzeba poeksperymentować 🙂
Czy można do kremu dodać barwnik spożywczy?
Tak 🙂
W którym momencie dodaje się barwnik? Mam barwniki w żelu z food colours
W momencie kiedy mieszasz wysztkie razem. Pamiętaj jednak, że nadmierna ilość barwnika może zwarzyć masę.
Witam , mogę zrobić krem 1 dzien wcześniej, a w kolejnym dniu krem rozdzielić dodać barwniki w proszku i użyć do dekoracji tortu z tylek?
Nie wiem jak ten krem się zachowa przy barwieniu barwnikami w proszku. Niestety używam tylko w żelu …
A czy można zrobić wersję z czekoladą bądź kakao?
Pozdrawiam serdecznie!
Witam. Czy tort tynkuje się na raz ? Czy najpierw jedną warstwa-, do lodówki, jak się chłodzi kolejną itd? Czy od razu wszystko naraz ?
Co wtedy z kremem do tynkowania też ma być w lodówce i później wymieszać tylko czy mlze zostać w temp pokojowej ?
Czy można mrozic? Jak krem zachowuje się po rozmrozeniu?
Zależy. Jeżeli tynkujesz z dyskami to spokojnie na raz, tak jak pokazuję tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/tynkowanie-tortu/
Jeżeli tynkujesz bez dysków, masz biszkopt który się nie kruszy i wprawioną rękę to spokojnie można na raz tez. Możesz tez dać pierwsza warstwe kremu (okruszkowi – cienka warstwa, tylko by zatrzymać okruszki) dać do lodówki na 15 minut, i po tym czasie otynkować do końca. Reszta kremu w tym czasie czeka na blacie, nie w lodówce, bo jak dasz do lodówki to stężeje i będzie Ci trudno nim otynkować.
witam
czy mogę użyć barwników w proszku
Z barwnikami w proszku często jest tak, że nie rozpuszczą się dobrze dodanebezposrednio do masy i pozostają widoczne grudki… Spróbuj najpierw rozpuścić w mleku i dodać do reszty.
Witam,czy może tu byc użyte mleko niesłodzone z kartoniku?
Można jeżeli mleko jest gęste. Z reguły mleko niesłodzone nie jest gęste i takie się nie nadaje…
Witam, chcałabym użyć wydruku na masie cukrowej czy masa nadaje się wtedy do otynkowania takiego toru?
Drugie pytanie czy mleko skondensowane ma być dodawane schłodzone czy tak jak mascarpone i masło w temp. pokojowej?
Wszystkie składniki musza być w tej samej temperaturze. Odnośnie wydruku – nie próbowałam, wiec nie chce źle doradzić. Zerknij na ten wpis https://akademiatortu.pl/blog/oplatek-z-nadrukiem-na-tort/
Czyli krem maślany na bazie szwajcarskiej lub ganache. Który Pani poleca bardziej?
Osobiście preferuję krem na bezie. Ale proponuję Tobie wypróbować parę i zobaczyć czy Ci się najlepiej pracuje
Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
P.S świetny blog bardzo dużo przepisów i wszystko super opisane.
Na jakich obrotach ma być mikser gdy dolewamy mleko i dodajemy mascarpone?
Małych lub średnich tak żaby Ci wszystko nie nachlapało jak będziesz dodawać.
Dzień dobry? czy mozna dodać do kremu kakao?
Można. Jednak jeżeli chcesz zrobić wersję czekoladową, dodałabym trochę rozpuszczonej czekolady zamiast kakao. Będzie lepszy smak, stabilniejszy krem i zdecydowanie przyjemniejsza tekstura kremu.
Ile kremu będzie potrzebne do otynkowania kwadratowego tortu 24×24 cm wysokość około 12 cm?
Czy można zabarwić ten tynk kakao??
Mozna jednak bardziej polecam roztopioną czekoladę. Kakao pozostawia „piaskową” teksturę.
Zrobiłam dzisiaj ten krem na probę, moim zdaniem jest najlepszy ze wszystkich tynków. Czy będzie dobry jeśli jutro otynkuję nim tort czy muszę robić nowy, tort będzie jedzony w niedzielę a dziś jest czwartek. Przechowywać go w rękawie czy szczelnym pojemniczku a przed tynkowaniem ogrzać w temp pokojowej czy postąpić jak przy zwarzonym kremie. Pozdrawiam serdecznie.
Będzie dobry. Przechować w szczelnym pojemniku. Najlepiej parę godzin przed tynkowaniem wyjąć z lodówki aby doszedł do temp. pokojowej, wtedy wymieszać i tynkować. Gdyby się zwarzył to podgrzać część tak jak pokazałam na stronie 🙂
Jak dla mnie jest najlepszy w smaku. Czy ten tynk jest mniej stabilny niż pozostałe? Nadaje się do tortow piętowych czy nie ma to znaczenia?
Witam,
chce zrobić ten krem w wersji czekoladowej i zastanawiam się ile czekolady dodać i najlepiej gorzka czy mleczna? Jak dla mnie najlepszy krem, nie chciałabym go zepsuć.
Dzien dobry,
W artykule napisane jest, że składniki musza być w tej samej temperaturze, moze byc pokojowa. Czy rownie dobrze moga byc wszystki składniki z lodówki?
Tak 🙂
Witam. Czy można tynk 3M zabarwić na czarno dodając ciemne kakao i czarny barwnik?
Nie próbowałam. Tynk na czarno robię tak: https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-zrobic-czarny-ganache-do-tortu/
Witam,
Chcę spróbować zrobić ten krem w kolorze błękitu nieba, wolałabym nie używać wybielacza. Czy jest to możliwe przez dodanie barwnika fioletowe i później błękitnego czy raczej nie uzyskam takiego koloru?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Jest. Fiolet najpierw, w znikomych ilościach. Jak przesadzisz z fioletem to zrobi się szary. Na końcu dodajesz niebieski.
Dziękuję za odpowiedź. Będę próbować. Pozdrawiam.
Witam.
Czy tego kremu się nie odpowietrza? Czy tylko łączymy składniki? Chciałabym wykonać tort dekoracją opłatkową na boku… z Pani inspiracji z tortu piętrowego … i tu chcę zapytać czy tynk musi być idealnie wygładzony? Czy znaczenie mają drobne niedoskonałości?
Pozdrawiam