Szukaj

Krem 3M

Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na krem 3m!

Moim ulubionym kremem do tynkowania tortów jest krem maślany na bezie szwajcarskiej. Od czasu do czasu, w zależności od potrzeb konstrukcji tortu, sięgam także po czekoladowy ganache, który dzięki czekoladzie jest bardziej stabilny niż krem maślany. Wiadomo, torty powlekane masą cukrową potrzebują stabilnej bazy, aby masę można było ładnie wygładzić i uzyskać powszechnie pożądany ostry kancik. Jednak nie każdy lubi wyczuwalny w kremach maślanych smak masła, czy ciężkiej czekolady w ganache.

Szukając alternatywy, natknęłam się na jednej z grup tortowych na poniższy przepis, który Marta Maciejewicz wdzięcznie nazwała kremem 3M. Jest to wersja popularnego kremu do tynkowania na bazie mleka skondensowanego. Dodając do niego serek mascarpone, powstaje lekki i puszysty krem, który idealnie nadaje się do tynkowania tortów i dekoracji z kremu. Krem 3M, pomimo zawartości masła i sera, w smaku nie wydaje się tak tłusty jak inne kremy maślane.

Poniżej podajemy Wam przepis na krem 3M – mleko, masło, mascarpone!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na krem 3m

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 tort fi18 h17

kategoria

Do dekoracji babeczek

Krem 3m

Składniki

  • 150 g masła min. 82%
  • 150 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 300 g mascarpone

Instrukcje

  1. Masło ubić na puch.
  2. Na najniższych obrotach miksera dodawać mleko skondensowane (gęste).
  3. Dodać mascarpone. Dobrze wymieszać.

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Powyższy przepis bazuje na bardzo prostych proporcjach: wagowo zawsze dajemy 2x tyle mascarpone, co masła i mleka skondensowanego.

Ile więc przygotować kremu 3M aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

średnicy tortu
wysokości tortu
grubości tynku
Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach *
Wpisz wysokość tortu w centymetrach *
Tyle kremu będziesz potrzebować
około  
0.00
g
0.00
0.00
g
0.00
0.00

Do przygotowania kremu potrzebujesz:

Mleka skondensowanego
0.00
g
Masła
0.00
g
Mascarpone
0.00
g

Jak zrobić krem z masła, mleka i mascarpone

AkademiaTortu-Krem3M-1
Masło ubijamy w mikserze...
AkademiaTortu-Krem3M-2
W połowie ubijania dobrze jest szpatułką zgarnąć masło z brzegów miski.
AkademiaTortu-Krem3M-3
Ubijamy tak długo aż masło będzie puszyste.
Krem 3M
Zaczynamy dolewać mleko skondensowane...
AkademiaTortu-Krem3M-5
Dobrze ubijamy.
AkademiaTortu-Krem3M-6
Dodajemy mascarpone.
AkademiaTortu-Krem3M-7
Ubijamy na puszystą masę.
AkademiaTortu-Krem3M-OtynkowanyTort

Co zrobić, kiedy krem się zwarzy?

Ponieważ 40ci lat robi swoje, zdarza mi się często, może nawet za często (!), zapomnieć wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki. A że wiecznie się spieszę, ryzykuję i zaczynam robotę zanim wszystkie dojdą do tej samej temperatury. Efekt tego jest taki, że krem się zwarzy i zamiast szybciej, w rezultacie robię go dłużej. Może po 50tce w końcu się nauczę haha…

Poniżej pokażę Wam jak można szybko i prosto uratować zwarzony krem 3M!

AkademiaTortu-Krem3M-8
Krem może się zwarzyć, jeżeli składniki nie będą w takiej samej temperaturze.
AkademiaTortu-Krem3M-9
Około 1/3 zwarzonego kremu oddzielam do naczynia.
AkademiaTortu-Krem3M-10
Podgrzewam w mikrofalówce aż będzie miał płynną konsystencję.
AkademiaTortu-Krem3M-11
Powoli dolewam do miksowanego zwarzonego kremu. Jeżeli krem się nie "zejdzie", powtarzam czynność.
AkademiaTortu-Krem3M-12
AkademiaTortu-Krem3M-13
Po ponownym ubiciu, krem ma aksamitną konsystencję!

Przydatne uwagi

  • Krem 3M przygotowujemy używając mleka skondensowanego słodzonego. Jest ono gęste.
  • Używamy masła o zawartości tłuszczu min. 82%. Kolor kremu w dużej mierze zależy od koloru masła. Wiadomo, niektóre masła są blado kremowe, niektóre wręcz jaskrawo żółte. Ja znalazłam masło 82% o bardzo bladym kolorze.
  • Długie ubijanie masła powinno je “wybielić”.
  • Wszystkie składniki powinny być w takiej samej temperaturze, może to być temperatura pokojowa. Jak przy każdych innych kremach, jeżeli składniki nie są w tej samej temperaturze, krem najprawdopodobniej się zwarzy. Zerknij na nasz wpis aby dowiedzieć się jak uratować zwarzony krem.
  • Krem 3M nadaje się również do otynkowania tortu, który będzie miał zdobienia z masy cukrowej.
  • Miałam również okazję obłożyć tort otynkowany kremem 3M, masą cukrową. Ponieważ krem stosunkowo szybko robi się miękki w temperaturze pokojowej, obłożyłam go masą cukrową metodą panelową.
  • Krem maślany idealnie nadaje się też do zabarwienia na różne kolory. Zobacz nasz tutorial, w którym pokazujemy Jak zabarwić krem maślany.
Krem 3M

Krem 3M

Krem 3m

Dobrze komponuje się z:

Borówkowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Malinowy
Truskawkowy
Wiśniowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jaki tynk pod masę cukrową
Jaki tynk pod masę cukrową

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

79 Responses

  1. Muszę go jak najszybciej wypróbować. Lubię tynk masło mleko ale dla mnie konsystencja jest odrobinę za rzadka, mimo iż zawsze zmniejszam ilość mleka. Ten chyba dzięki mascarpone jest chyba bardziej zwarty? Czy tylko panelowo da się na Niego masę cukrową położyć czy w klasyczny sposób również da radę zachować ostry kant?

      1. Przed chwilką obejrzałam tutkę o obkładaniu panelowym i chyba się skusze, tylko w Twoim wykonaniu wygląda to tak banalnie a jak się człowiek zabiera do rzeczy wtedy schody😂.
        Czy do jakichś ozdow typu rozetki czy kwiatki proporcje zostają takie same?

          1. Tzn chodziło mi o to czy proporcje składników kremu będą takie same do tynkowania jak do dekorowania. Źle to ujęłam 😉

  2. Bardzo prosze czy moglaby pani napisac jakiego konkretnie masla pani uzywa. Probuje najrozniejszych i jestem ciekawa jakie jest wg pani najlepsze do kremu, do tynkowania.
    Pozdrawiam
    Prawie sasiadka 😉 Magda z Coram, Long Island

  3. Witam. Czy tort tynkuje się na raz ? Czy najpierw jedną warstwa-, do lodówki, jak się chłodzi kolejną itd? Czy od razu wszystko naraz ?
    Co wtedy z kremem do tynkowania też ma być w lodówce i później wymieszać tylko czy mlze zostać w temp pokojowej ?
    Czy można mrozic? Jak krem zachowuje się po rozmrozeniu?

    1. Zależy. Jeżeli tynkujesz z dyskami to spokojnie na raz, tak jak pokazuję tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/tynkowanie-tortu/
      Jeżeli tynkujesz bez dysków, masz biszkopt który się nie kruszy i wprawioną rękę to spokojnie można na raz tez. Możesz tez dać pierwsza warstwe kremu (okruszkowi – cienka warstwa, tylko by zatrzymać okruszki) dać do lodówki na 15 minut, i po tym czasie otynkować do końca. Reszta kremu w tym czasie czeka na blacie, nie w lodówce, bo jak dasz do lodówki to stężeje i będzie Ci trudno nim otynkować.

  4. Witam, chcałabym użyć wydruku na masie cukrowej czy masa nadaje się wtedy do otynkowania takiego toru?
    Drugie pytanie czy mleko skondensowane ma być dodawane schłodzone czy tak jak mascarpone i masło w temp. pokojowej?

          1. Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
            P.S świetny blog bardzo dużo przepisów i wszystko super opisane.

    1. Można. Jednak jeżeli chcesz zrobić wersję czekoladową, dodałabym trochę rozpuszczonej czekolady zamiast kakao. Będzie lepszy smak, stabilniejszy krem i zdecydowanie przyjemniejsza tekstura kremu.

  5. Zrobiłam dzisiaj ten krem na probę, moim zdaniem jest najlepszy ze wszystkich tynków. Czy będzie dobry jeśli jutro otynkuję nim tort czy muszę robić nowy, tort będzie jedzony w niedzielę a dziś jest czwartek. Przechowywać go w rękawie czy szczelnym pojemniczku a przed tynkowaniem ogrzać w temp pokojowej czy postąpić jak przy zwarzonym kremie. Pozdrawiam serdecznie.

    1. Będzie dobry. Przechować w szczelnym pojemniku. Najlepiej parę godzin przed tynkowaniem wyjąć z lodówki aby doszedł do temp. pokojowej, wtedy wymieszać i tynkować. Gdyby się zwarzył to podgrzać część tak jak pokazałam na stronie 🙂

  6. Witam,
    Chcę spróbować zrobić ten krem w kolorze błękitu nieba, wolałabym nie używać wybielacza. Czy jest to możliwe przez dodanie barwnika fioletowe i później błękitnego czy raczej nie uzyskam takiego koloru?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam

  7. Witam.
    Czy tego kremu się nie odpowietrza? Czy tylko łączymy składniki? Chciałabym wykonać tort dekoracją opłatkową na boku… z Pani inspiracji z tortu piętrowego … i tu chcę zapytać czy tynk musi być idealnie wygładzony? Czy znaczenie mają drobne niedoskonałości?

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem 3M

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe