Szukaj

Mus z ciemnej czekolady

Mus z ciemnej czekolady to coś, co zawsze robi wrażenie — pod warunkiem, że nie użyjesz byle jakiej czekolady z promocji w markecie. Ja do tego przepisu użyłam Callebaut 811, czyli klasyka gatunku, jeśli chodzi o czekoladę deserową. Co rozumiem przez „ciemną czekoladę”? Taką, która ma minimum 54% kakao.

Ale uwaga, procenty mają znaczenie! I to duże. Jeśli sięgniesz po tabliczkę z 70% kakao, to nie zdziw się, że mus wyszedł Ci gęsty, a jeśli wybierzesz coś z 45%, to równie dobrze możesz zrobić sobie budyń. Proporcje muszą się zgadzać, szczególnie w kremach i musach — więcej o tym mówi Ewa Drzewicka-Lyżwa w naszym artykule „Jak ustabilizować krem do tortu”. Ten konkretny mus z ciemnej czekolady zrobiłam z myślą o monoporcjach, ale sprawdzi się też świetnie w tortach. Ja połączyłam go z biszkoptem czekoladowym i wkładką pomarańczową, bo ciemna czekolada i pomarańcza to duet idealny — jak pierogi i śmietana albo Netflix i wieczór bez dzieci ;)

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Mus z ciemnej czekolady

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi20

kategoria

Monoporcje i torty musowe

Mus z ciemnej czekolady

Składniki

  • 60 g żółtek (z około 4 jajek)
  • 150 g mleka pełnego
  • 60 g cukru

 

  • 125 g czekolady deserowej ~55% kakao, np Callebaut 811
  • 315 g śmietanki kremówki
  • 7 g żelatyny 180 Bloom (sklepowa)
  • 35 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Żółtka, cukier i mleko przygotować w Termomiksie na funkcji zagęszczania.
  3. Kiedy zagęszczanie się skończy, dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać: 20 sekund obroty 2.
  4. Gorącymi jajkami zalać czekoladę i odstawić na około 10 minut aby czekolada zmiękła, po czym emulgować blenderem ręcznym (lub dobrze wymieszać rózgą aby masa była gładka i jednolita).
  5. Śmietankę ubić na tzw 3/4. Dodać do tego przestudzoną do ~30C masę czekoladową i wymieszać do połączenia.
  6. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić monoporcje lub wyłożyć na blat tortu.

Tagi

Jak zrobić mus z ciemnej czekolady

AT - Mus z ciemnej czekolady-1
Gorącymi jajkami zalać czekoladę i odstawić na około 10 minut aby czekolada zmiękła
AT - Mus z ciemnej czekolady-2
Emulgować blenderem ręcznym
AT - Mus z ciemnej czekolady-3
Lub dobrze wymieszać rózgą aby masa była gładka
AT - Mus z ciemnej czekolady-4
Śmietankę ubić na tzw 3/4
AT - Mus z ciemnej czekolady-5
Dodać masę czekoladową
AT - Mus z ciemnej czekolady-6
Dobrze wymieszać
AT - Mus z ciemnej czekolady-7
Wylać do formy lub na blat tortu

Przepis na insert pomarańczowo czekoladowy

Dostępny w subskrypcji

SUBSKRYBUJ

Miesięczna

95 Miesięcznie
  • Nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali
  • Nieograniczony dostęp do wszystkich przepisów
  • Pomocne kalkulatory
  • Minimum 1 nowy tutorial w miesiącu
  • Sesje na żywo z gośćmi z branży
  • Prywatna grupa FB
  • Program partnerski

Kwartalna

195 Kwartalnie
  • 65zł za miesiąc / płatność z góry za kwartał
  • Nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali
  • Nieograniczony dostęp do wszystkich przepisów
  • Pomocne kalkulatory
  • Minimum 1 nowy tutorial w miesiącu
  • Sesje na żywo z gośćmi z branży
  • Rabaty w sklepach
  • Kalkulator do wycen tortów i deserów
  • Prywatna grupa FB
  • Program partnerski
TANIEJ

Brak Termomiksa? Żaden problem!

Mus z ciemnej czekolady, tak jak i każdy inny krem na żółtkach, można przygotować również tradycyjną metodą. Wystarczy umieścić mleko, cukier oraz żółtka w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu (można w kąpieli wodnej), stale mieszając rózgą, aż masa osiągnie temperaturę 80°C. Do tego niezbędny będzie termometr cukierniczy – ja osobiście preferuję igłowy. Doprowadzenie żółtek do tej temperatury jest kluczowe, aby wyeliminować ewentualne bakterie. Trzeba jednak uważać – po osiągnięciu 80°C natychmiast zdejmujemy rondel z ognia i przelewamy masę do innego naczynia, aby uniknąć dalszego gotowania. W przeciwnym razie zamiast aksamitnego kremu zrobi się jajecznica!

Niestety, funkcja zagęszczania jest dostępna w Thermomik'sie TM6 i nowszych modelach, ale nie ma jej w starszych wersjach. To jednak żaden problem! Jeśli masz starszy model TM, możesz zagęścić masę w ten sposób:

  1. Mascarpone, masło orzechowe, śmietankę (1), cukier oraz żółtka umieścić w naczyniu miksującym.
  2. Ustaw temperaturę na 80°C, obroty 2–3, czas 4 minuty.
  3. Po tym czasie zwiększ obroty do 5 i czas ustaw na 6 minut.

Przydatne uwagi

  • Brak blendera ręcznego? Nie szkodzi – zamieszaj rózgą dobrze, aby masa była gładka. Bardzo polecam jednak zaopatrzyć się w porządny blender ręczny – na prawdę się przydaje. Niedawno kupiłam blender bezprzewodowy Kitchen Aid i uwielbiam!
  • Z powyższej porcji musu wyszło mi 12 monoporcji w formie silikonowej Stone z Silikomartu.
  • Bazę czekoladową do musu można przygotować sobie wcześniej i przechować w lodówce. Przed dodaniem do ubitej na 3/4 śmietanki podgrzać do około 30C i wymieszać ze śmietanką.
  • Jeśli nie chce Wam się bawić z żółtkami, możecie zmodyfikować nasz przepis na mus czekoladowy z mascarpone – w nim trzeba będzie zmniejszyć odpowiednio ilość żelatyny, żeby nie wyszedł beton zamiast kremu ;). O tym jak obliczyć ilość potrzebnej żelatyny dowiecie się w naszym wpisie na Blogu pt Jak ustabilizować krem do tortu.

Mus z ciemnej czekolady

Mus z ciemnej czekolady

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czereśniowy
Gruszkowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Orzechowy
Pistacjowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Mus z ciemnej czekolady

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4.5 / 5. Ilość głosów 26

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy z olejem

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus z ciemnej czekolady

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Mus z ciemnej czekolady

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Mus z ciemnej czekolady

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.