
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Mus z ciemnej czekolady to coś, co zawsze robi wrażenie — pod warunkiem, że nie użyjesz byle jakiej czekolady z promocji w markecie. Ja do tego przepisu użyłam Callebaut 811, czyli klasyka gatunku, jeśli chodzi o czekoladę deserową. Co rozumiem przez „ciemną czekoladę”? Taką, która ma minimum 54% kakao.
Ale uwaga, procenty mają znaczenie! I to duże. Jeśli sięgniesz po tabliczkę z 70% kakao, to nie zdziw się, że mus wyszedł Ci gęsty, a jeśli wybierzesz coś z 45%, to równie dobrze możesz zrobić sobie budyń. Proporcje muszą się zgadzać, szczególnie w kremach i musach — więcej o tym mówi Ewa Drzewicka-Lyżwa w naszym artykule „Jak ustabilizować krem do tortu”. Ten konkretny mus z ciemnej czekolady zrobiłam z myślą o monoporcjach, ale sprawdzi się też świetnie w tortach. Ja połączyłam go z biszkoptem czekoladowym i wkładką pomarańczową, bo ciemna czekolada i pomarańcza to duet idealny — jak pierogi i śmietana albo Netflix i wieczór bez dzieci ;)
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi20
Monoporcje i torty musowe
Dostępny w subskrypcji
Mus z ciemnej czekolady, tak jak i każdy inny krem na żółtkach, można przygotować również tradycyjną metodą. Wystarczy umieścić mleko, cukier oraz żółtka w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu (można w kąpieli wodnej), stale mieszając rózgą, aż masa osiągnie temperaturę 80°C. Do tego niezbędny będzie termometr cukierniczy – ja osobiście preferuję igłowy. Doprowadzenie żółtek do tej temperatury jest kluczowe, aby wyeliminować ewentualne bakterie. Trzeba jednak uważać – po osiągnięciu 80°C natychmiast zdejmujemy rondel z ognia i przelewamy masę do innego naczynia, aby uniknąć dalszego gotowania. W przeciwnym razie zamiast aksamitnego kremu zrobi się jajecznica!
Niestety, funkcja zagęszczania jest dostępna w Thermomik'sie TM6 i nowszych modelach, ale nie ma jej w starszych wersjach. To jednak żaden problem! Jeśli masz starszy model TM, możesz zagęścić masę w ten sposób:
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.5 / 5. Ilość głosów 26
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!