Szukaj

Krem maślany na mleku skondensowanym

Słodzone mleko skondensowane i masło – tyle wystarczy na przygotowanie jeszcze innego wariantu kremu maślanego. Tak jak i krem maślany na bezie szwajcarskiej, krem na bazie mleka skondensowanego również idealnie nadaje się do tynkowania tortów. Łatwo uzyskać nim gładką powierzchnię, co jest niezbędne, jeśli chcemy obłożyć tort masą cukrową. Krem maślany na mleku skondensowanym jest nie tylko idealną bazą pod masę cukrową ale również świetnie nadaje się do wykonywania dekoracji z kremu zwieńczający tort.

Krem maślany na mleku skondensowanym ma intensywny i słodki smak, dzięki czemu świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami, takimi jak truskawki czy maliny. Można go również udekorować kawałkami czekolady, orzechów lub pokrojonymi owocami.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na krem z mlekiem skondensowanym

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 tort fi18 ~h15

kategoria

Krem

Krem maślany z mlekiem skondensowanym

Składniki

  • 350 g masła
  • 350 g słodzonego mleka skondensowaneg

Instrukcje

  1. Masło ubić na puszystą masę.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mleko skondensowane.
  3. Ubijać do połączenia się składników.

Tagi

Ile kremu na mleku skondensowanym potrzeba do otynkowania tortu?

Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu, czyli ~0.4-0.5cm.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach *
Wpisz wysokość tortu w centymetrach *
Tyle gram kremu będziesz potrzebować
około  
0.00
g
0.00
0.00
g
0.00
0.00

Do przygotowania kremu potrzebujesz:

Masła
0.00
g
Mleka Skondensowanego
0.00
g

Przydatne uwagi

  • Proporcje składników są 1:1. Czyli tyle ile wagowo mamy mleka skondensowanego, tyle samo wagowo dodajemy masła.
  • Używamy mleka skondensowanego słodzonego. Mleko musi być gęste. Skondensowane mleko niesłodzone jest za rzadkie.
  • Podczas ubijania, krem na mleku skondensowanym może wyglądać jakby się zwarzył. Jest to jednak tylko proces przejściowy – trzeba nadal ucierać, do powstania gładkiej konsystencji.
  • Nadmiar kremu można zamrozić.
  • Po rozmrożeniu krem rownież może wyglądać na zwarzony – zerknij do naszego poradnika, w którym pokazujemy jak uratować zwarzony krem.
  • Krem na mleku skondensowanym idealnie nadaje się też do zabarwienia na różne kolory. Zobacz nasz tutorial, w którym pokazujemy Jak zabarwić krem maślany.
  • Krem maślany na mleku skondensowanym można wybielić! Zobacz nasz tutorial „Jak wybielić krem maślany„.

Krem maślany na mleku skondensowanym

Krem maślany z mlekiem skondensowanym

Dobrze komponuje się z:

Borówkowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Malinowy
Truskawkowy
Wiśniowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Dlaczego pęka tynk na torcie
Dlaczego pęka tynk na torcie
Problemy z tynkiem
Problemy z tynkiem

Przypnij na pinterest

Krem maślany z mlekiem skondensowanym

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

66 Responses

    1. Ja również tynkuję 1:1 i nie rozumiem komentarza. Widocznie gdzieś został popełniony błąd.
      Przepis jest super.
      Magda a ja przy okazji mam pytanie:
      Jaką GRUBOŚĆ tynku przyjmujesz w tych kalkulatorach? Wybacz jeśli jest gdzieś taka informacja, a jej nie zauważyłam.

  1. Czy do dekoracji i tynkowania tortu trzeba zmniejszyć trochę ilość mleka skondensowanego? Czy mogę dodać biały barwnik w żelu do tego typu masy? Czy na biały tort lepiej zrobić inny tynk? Dziękuję

          1. Słodzone mleko skondensowane jest bardzo gęste. Nie gotuję, wlewam prosto do masła.

          1. Dodałam kalkulator na stronie – zerknij. Każde piętro wpisz osobno. Odnośnie barwnika w proszku – niestety nigdy nie używałam wiec nie bardzo doradzę…

          2. Powiem szczerze, że nie używam barwników w proszku do zabarwiania kremów. Pracuję tylko z barwnikami w żelu…

        1. Nie, proporcje 1:1 są dobre do tynkowania i dekoracji. Mleko skondensowane, słodzone – takie jest gęste. Niesłodzone jest rzadkie i się nie nadaje. Spokojnie można wybielać barwnikiem w żelu. 🙂

  2. Witam, zamierzam zrobić tort z piętrem. Dolny o średnicy 30cm, górny 25cm. Biszkopty według waszego przelicznika. Jaką ilość kremu powinnam zrobić aby wystarczyło do otynkowania takiego tortu? Czy mogę dodać białego barwnika w proszku aby wybielić krem? Dziękuję za odpowiedź.

  3. Dzień dobry,
    Mam dwa pytania. Dodajemy tyle samo gram czy mililitrów mleczka, co masła? Bo kalkulator podaje wagę, a w przepisie jest objętość. Dodatkowo chciałam się upewnić, czy kalkulator uwzględnia tamę, którą musimy zrobić z kremu maślanego? Z góry dziękuję za wszelką pomoc 🙂

  4. Witam, chcę zrobić córce tort głowę pieska i czy ten krem będzie się nadawał do otynkowania i zrobienia włosów psa (końcówka jak do robienia trawy oczywiście) i wykorzystać 2 razy więcej składników?? Średnica 24 tortu

  5. Dzień dobry, czy ten krem z mleka skondensowanego i masła wyjdzie, jeśli mam masło z zawartością tłuszczu poniżej 82%? Nie spojrzałam w sklepie dokładnie, tłuszczu mlecznego jest tylko 8.2%. Czy konsystencja wyjdzie niewłaściwa, czy smak?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Magda Kubiś

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Krem maślany na mleku skondensowanym

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe