Szukaj

Krem karmelowy z mascarpone

Krem karmelowy z mascarpone, to jeden z najprostszych kremów, który świetnie łączy się z innymi smakami. Do przygotowania tego kremu wystarczy śmietanka kremówka, serek mascarpone i czekolada Callebaut Gold o smaku karmelowym!

Krem karmelowy z mascarpone jest delikatnie słodki – nada się nie tylko do przełożenia tortu, ale także do dekoracji babeczek jak i wielu letnich deserów z sezonowymi owocami.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga

Przepis na krem karmelowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi20

kategoria

Do dekoracji babeczek

Krem karmelowy z mascarpone

Składniki

  • 200 g czekolady karmelowej Callebaut Gold
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki min. 36%

Instrukcje

  1. Czekoladę i śmietankę umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  2. Rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, później schłodzić, najlepiej w lodówce przez noc. Śmietana z rozpuszczoną czekoladą musi być zimna zanim zaczniemy ją ubijać.
  4. Miksturę przelać do miski miksera, dodać mascarpone i ubijać na średnich obrotach.
  5. Krem ubijać tylko do momentu aż się ubije. Nie za długo aby się nie zwarzył!

Przydatne uwagi

  • Krem karmelowy z mascarpone ma dobrą konsystencje i nadaje się nie tylko do przełożenia tortu ale także do dekoracji babeczek.
  • Można do kremu karmelowego dodać łyżkę rumu dla „podkręcenia” smaku ;)
  • Czekoladę Callebaut Gold można zastąpić inna o smaku karmelowym. Pamiętać jednak należy iż konsystencja Waszego kremu zależeć będzie od rodzaju czekolady jakiej użyjecie. Wybierzcie taką, która ma taką samą lub zbliżoną zawartość kakao.

Krem karmelowy z mascarpone

Krem karmelowy z mascarpone

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czereśniowy
Gruszkowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Orzechowy
Pistacjowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Krem karmelowy z mascarpone

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Gruszkowy
Jabłkowy
Kawowy
Pomarańczowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Żurawinowy

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Babeczki bananowo czekoladowe

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem karmelowy z mascarpone

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

13 Responses

  1. Kremy na bazie mascarpone i bitej śmietany niemal zawsze destabilizują mi się w tortach i wypływają po wyjęciu tortu z rantu ( gdy chcę przystąpić do tynkowania) :/ Jak Temu zaradzić? Zaczęłam robić kremy stabilizowane żelatyną, ale czasem aż się prosi o taki czysto śmietanowy, o kremowej konsystencji.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem karmelowy z mascarpone

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe