Szukaj

Babeczki bananowo czekoladowe

Babeczki bananowo-czekoladowe, pyszne, pachnące i urocze, mogą zostać hitem kolejnej Waszej imprezy. Proste wykonanie, szybkie pieczenie, niewymagające ozdabianie – babeczki są idealnym wypiekiem do trenowania swoich umiejętności, do spędzenia wspólnych chwil rodzinnych i jako błyskawiczny ratunek, gdy nagle coś wypadnie.

Ich wykonanie nie przysporzy Wam żadnych trudności – pamiętajcie jedynie o tym, aby masło, kefir i jajka były w temperaturze pokojowej! Babeczki bananowo-czekoladowe super idą w parze ze śmietankowym kremem z mascarpone. Tutaj składniki także powinny być w tej samej temperaturze – z lodówki.

Małe, urocze babeczki bananowo-czekoladowe z kremem sprawdzą się na wiele okazji. Zgrabnie wyeksponowane mogą być nawet tortem! Super wyglądają na słodkim stole, są świetnym prezentem, deserem po rodzinnym obiedzie i podwieczorkiem w leniwe niedziele.

Vera Apanovich
Vera Apanovich

O autorze

Od 12 lat w cukierni i pracowni szkoleniowej, które prowadzi wraz z mężem, Eduardem. Ich szkolenia, stacjonarne i te on-line, z autorskich i tradycyjnych przepisów cieszą się ogromną popularnością. Vera wkłada w swoją pracę mnóstwo serca, krok po kroku wyjaśnia przepisy i słynie z prostych, trafnych objaśnień. Tradycyjne przepisy nabierają u niej nowego, ekscytującego smaczku. Skarbnica wiedzy i wspaniała atmosfera.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na babeczki bananowo czekoladowe

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

12 babeczek

kategoria

Babeczki i muffinki

Składniki

Babeczki bananowo-czekoladowe

  • 90 g masła
  • 150 g mąki
  • 155 g cukru
  • 2 szt. jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kefiru
  • 1 duży banan

Krem czekoladowy do dekoracji

  • 300 g serka mascarpone
  • 200 g serka śmietankowego
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 70 g cukru pudru
  • 40 g czekolady mlecznej

Instrukcje

Babeczki bananowo-czekoladowe

  1. Ubijamy masło z cukrem i ekstraktem waniliowym przez 2-3 minuty.
  2. Dodajemy jajka, następnie łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  3. Dokładnie mieszamy, dodajemy kefir i puree z banana.
  4. Pieczemy przez 20-25 minut, lub do suchego patyczka, w temperaturze 165-170°C.

Krem czekoladowy do dekoracji

  1. Śmietanka, serek śmietankowy, serek mascarpone muszą mieć taką samą temperaturę (z lodówki).
  2. Śmietanę ubijamy na sztywno po czym dodajemy do niej cukier puder oraz serek śmietankowy i serek mascarpone.
  3. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy razem, aby otrzymać gładką, jednolitą masę bez grudek.
  5. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego szprycą w kształcie gwiazdki i wyciskamy na ostudzone babeczki.

Przydatne uwagi

  • Babeczki, czy muffinki bananowe, idealnie nadają się na imprezy dziecięce.
  • Babeczki są idealnym deserem na słodki stół.
  • Górę udekorowanych kremem babeczek można też polać chłodnym sosem karmelowym.
  • Do dekoracji babeczek Vera poleca metalowe tylki.
  • Pamiętajcie, kremem dekorujemy tylko wystygnięte babeczki / muffinki, inaczej krem może stracić „formę” a w najgorszym wypadku roztopić się i spłynąć z babeczek!
  • Bardzo fajne kartoniki na Babecki i muffinki znajdziecie u naszego partnera TUTAJ
  • Więcej przepisów na babeczki znajdziecie TUTAJ.
Babeczki bananowo czekoladowe

Babeczki bananowo czekoladowe

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Słownictwo cukiernicze w 4 językach
Słownictwo cukiernicze w 4 językach
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Babeczki bananowo czekoladowe

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Babeczki bananowo czekoladowe

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe