Szukaj

Krem bananowy z mascarpone

Jak przygotować krem bananowy z mascarpone i śmietanki kremówki? Przedstawiamy Wam prosty przepis na lekki krem bananowy do tortu. Ten krem bananowy jest również idealny do dekoracji babeczek, ciast i deserów.

Najczęściej spotykane połączenie to krem bananowy z kremem czekoladowym lub musem czekoladowym. Z czym jeszcze łączyć krem bananowy? Tego dowiesz się ze wpisu na blogu Akademii Tortu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem bananowy z mascarpone

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Krem

Krem bananowy z mascarpone

Składniki

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki min. 36%
  • 70 g bananów liofilizowanych

Instrukcje

  1. Śmietanę i mascarpone ubić razem.
  2. Dodać zmielone liofilizowane banany.
  3. Można dodać cukier wedle uznania.

Tagi

Jak zrobić krem bananowy

Krem bananowy z mascarpone
Banany liofilizowane zmielić.
Krem bananowy z mascarpone
Można do tego użyć nawet młynka do kawy.
Krem bananowy z mascarpone
Dodać cukier puder wedle uznania.
AkademiaTortu-KremBananowy-4
Śmietanę i mascarpone włożyć do miski...
AkademiaTortu-KremBananowy-5
...i ubić razem.
AkademiaTortu-KremBananowy-6
Uważając aby nie ubić zbyt mocno, lepiej aby było luźnej konsystencji.
AkademiaTortu-KremBananowy-7
Dodać zmielone banany...
Krem bananowy z mascarpone
I wymieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Przydatne uwagi

  • Banany mielimy zaraz po otwarciu torebki, zaraz przed dodaniem do śmietany z mascarpone. Nie zostawiamy zmielonych bananów otwartych ponieważ szybko “łapią” wilgoć i zrobią się gumowe.
  • Banany liofilizowane można zmielić od razu z cukrem pudrem.
  • Śmietanę z mascarpone miksuję tak, aby była tylko lekko ubita. Zmielone banany “zagęszczą” ją.
  • Krem bananowy z mascarpone z dodatkiem bananów liofilizowanych nie czernieje.
  • Dla wzmocnienia smaku, biszkopt można nasączyć roztworem likieru bananowego z wodą. Więcej pomysłów na nasączenie biszkoptu znajdziesz TUTAJ.

Krem bananowy z mascarpone

Krem bananowy z mascarpone

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Oreo
Orzechowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Babeczki cupcakes
Babeczki czyli amerykańskie cupcakes

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem bananowy z mascarpone

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

21 Responses

  1. Czy mogę kupić takie banany już w proszku? I czy wtedy gram tyle samo dać?
    Czy do takiego kremu można dać żelkę? Jeśli tak jaką by Pani dała ? Marzy mi się smak banan i czekolada takie snaki kremów

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem bananowy z mascarpone

29 zł

1
DALEJ
2
Last Page
Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe