Krem bananowy z mascarpone

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Jak przygotować krem bananowy z mascarpone i śmietanki kremówki? Przedstawiamy Wam prosty przepis na lekki krem bananowy do tortu. Ten krem bananowy jest również idealny do dekoracji babeczek, ciast i deserów.

Najczęściej spotykane połączenie to krem bananowy z kremem czekoladowym lub musem czekoladowym. Z czym jeszcze łączyć krem bananowy? Tego dowiesz się ze wpisu na blogu Akademii Tortu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem bananowy z mascarpone

 

Krem bananowy z mascarpone

Krem bananowy

Magda Kubiś
Prosty przepis na krem bananowy z mascarpone! Dzięki liofilizowanym bananom ten krem nie czernieje! Idealny do tortów i babeczek.
Servings 1 przełożenie fi20

Składniki
  

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki min. 36%
  • 70 g bananów liofilizowanych

Instrukcje
 

  • Śmietanę i mascarpone ubić razem.
  • Dodać zmielone liofilizowane banany. 
  • Można dodać cukier wedle uznania.

Notes

Kremu powinno wystarczyć na jedno przełożenie tortu o średnicy 20cm.
Keyword Krem
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić krem bananowy

Krem bananowy z mascarpone
Banany liofilizowane zmielić.
Krem bananowy z mascarpone
Można do tego użyć nawet młynka do kawy.
Krem bananowy z mascarpone
Dodać cukier puder wedle uznania.
Krem bananowy z mascarpone
Śmietanę i mascarpone włożyć do miski...
Krem bananowy z mascarpone
...i ubić razem.
Krem bananowy z mascarpone
Uważając aby nie przebić...
Krem bananowy z mascarpone
Dodać zmielone banany...
Krem bananowy z mascarpone
I wymieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Przydatne uwagi

  • Banany mielimy zaraz po otwarciu torebki, zaraz przed dodaniem do śmietany z mascarpone. Nie zostawiamy zmielonych bananów otwartych ponieważ szybko “łapią” wilgoć i zrobią się gumowe.
  • Banany liofilizowane można zmielić od razu z cukrem pudrem.
  • Śmietanę z mascarpone miksuję tak, aby była tylko lekko ubita. Zmielone banany “zagęszczą” ją.
  • Krem bananowy z mascarpone z dodatkiem bananów liofilizowanych nie czernieje.
  • Dla wzmocnienia smaku, biszkopt można nasączyć roztworem likieru bananowego z wodą. Więcej pomysłów na nasączenie biszkoptu znajdziesz TUTAJ.

Krem bananowy z mascarpone
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem bananowy z mascarpone pin

15 odpowiedzi

  1. Czy mogę kupić takie banany już w proszku? I czy wtedy gram tyle samo dać?
    Czy do takiego kremu można dać żelkę? Jeśli tak jaką by Pani dała ? Marzy mi się smak banan i czekolada takie snaki kremów

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale