Karmelowy krem maślany

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Każda z nas ma pewnie swój ulubiony krem do tynkowania tortów. Osobiście, do obsmarowania tortu, najczęściej używam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Używam go nie tylko do tynkowania tortów ale również do zdobienia babeczek – wyśmienicie smakuje i bardzo ładnie zachowuje kształt kiedy wyciska się go przez różnego rodzaju tylki do kremu. Krem maślany idealnie nadaje się pod masę cukrową.

Tradycyjny smak kremu maślanego można zmienić na różne sposoby.  W tej wersji, aby otrzymać smak karmelowy, do kremu maślanego dodaję sos karmelowy.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem maślany

 

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej do tynkowania i przekładania tortów. Świetny pod masę cukrową. Smaczny, szybki i prosty do przygotowania.
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins
Course Deser
Cuisine Amerykańska
Servings 1 tort fi20, h10

Składniki
  

  • 100 g białek pasteryzowanych
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła min 82% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

Instrukcje
 

  • Cukier puder przesiać przez sitko.
  • Cukier puder i białka wlać do misy miksera. Ubijać rózgą na najwyższych obrotach, na sztywną masę.
  • Zmniejszyć obroty do minimalnych, stopniowo dodawać pokrojone na kawałki miękkie masło.
  • Po dodaniu całego masła, zwiększyć obroty na maksymalne i ubijać aż powstanie gładka masa.
  • Zdjąć rózgę, założyć mieszadło, i mieszać na najmniejszych obrotach przez 15-20 minut. Proces ten odpowietrza krem co zapobiega powstawaniu dziur w kremie w trakcie tynkowania.
Keyword Krem maślany, Tynk
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach*
Wpisz wysokość tortu w centymetrach*
Tyle gram kremu będziesz potrzebować
g
Do przygotowania ganache potrzebujesz:
Masło
g
Mleko skondensowane
g
Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Skrobak do wysokich tortów

Skrobka do wysokich tortów

40.00

Jak zrobić krem maślany

Jak przygotować karmelowy krem maślany

maślany krem karmelowy
Krem maślany na bezie szwajcarskiej...
Tynk Krem karmelowy
Dodajemy sos karmelowy.
maślany krem karmelowy
Mieszamy do połączenia się składników.
Karmelowy krem maślany
Opcjonalnie, można dodać parę łyżek rumu.

Przydatne uwagi

Do gotowego kremu maślanego dodaję, parę łyżek sosu karmelowego. Intensywność smaku będzie zależeć od ilości dodanego sosu karmelowego. Smak karmelowy będzie jeszcze intensywniejszy gdy do takiego kremu dodamy łyżeczkę rumu i szczyptę soli.

Ten krem idealnie nadaje się do tynkowania tortów i dekoracji babeczek. W USA czy UK gdzie popularne są torty na bazie biszkoptu tłuszczowego, kremów maślanych (buttercream) używa się również do przekładania blatów. O tym z jakimi innymi smakami najlepiej komponuje się krem karmelowy przeczytacie TUTAJ.

W ten sam sposób można spróbować zmienić smak kremu maślanego z mlekiem skondensowanym.

Krem karmelowy

Karmelowy krem maślany
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Karmelowy krem maślany pin

19 odpowiedzi

    1. Moniko zobacz na stronie przepisu na krem na bezie szwajcarskiej – do niego używam kupnych białek, które juz są pasteryzowane. To najszybszy i najpewniewzy sposób 🙂 Ewentualnie możesz próbować pasteryzacji w kapieli wodnej.

    1. Można. Ale musisz je wtedy rozpuścić z cukrem w kąpieli wodnej nad parą. Białka utrzymane w temperaturze ~60C przez 3-4 minuty ulegną pasteryzacji. Wtedy można tez użyć cukru kryształu, bo on się rozpuści.

    1. Białkam w płynie nie ubiją się na szytywną masę, taką, gdzie można miskę przewrócić do góry nogami i nie wylecą. Ubijamy je długo na pulchna masę i wtedy dodajemy masło. Zerknij na ten przepis na krem na bezie – tutaj jest film gdzie pokazuje jak to robić https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-na-bezie/
      Ja mieszkam w USA i tutaj kupuję w zwykłym sklepie spożywczym. W Polsce polecam sklep internetowy https://farmabialka.pl/

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale