
Tort z żywymi kwiatami
Tort z żywymi kwiatami w oryginale powstał na specjalne życzenie jubilatki – na 11-ste urodziny. Poważny wiek domaga się poważnego traktowania, więc zrezygnowałam z wszelkich „dziecięcych” ozdób, podobizn idoli, czy innych tego rodzaju wykończeń.
W środku mamy tradycyjny biszkopt, mus z jeżyn i mus z malin. Otynkowałam go kremem na bezie szwajcarskiej, a ponieważ imprezka była rodzinna, w małym gronie, w dolnym piętrze ukryłam atrapę – nie potrzebowaliśmy aż tylu porcji.
Mój tort z żywymi kwiatami ma również ręcznie malowane detale. Do tego szybka dekoracja z żywych kwiatów i na tym koniec. Ozdoby są minimalistyczne, narzędzia zupełnie podstawowe, a tort wzbudził zachwyt jubilatki i gości. Co więcej, jest doskonale uniwersalny! Wystarczy zmienić kolory, dodać lub odjąć kwiaty, dołożyć prosty topper i w ten prosty sposób dopasować tort do każdej w zasadzie okazji!
O autorze
Spis treści
Czego się nauczysz
Narzędzia, których potrzebujesz
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Jak zrobić tort z żywymi kwiatami
Przydatne uwagi
- Do tego projektu, na tort z żywymi kwiatami, użyłam atrapy, ponieważ nie potrzeba mi było dużej ilości porcji.
- Przygotowaną atrapę powlekam masą cukrową metodą panelową. Można powlec tradycyjnie – jest to tylko kwestia preferencji.
- Do naniesienia struktury użyłam specjalnego wałka. Strukturę nanoszę na świeżą, miękką masę cukrową. Aby atrapa nie przesuwała się w trakcie nanoszenia na nią struktury, przytrzymuję ją z góry packą.
- Do malowania po masie cukrowej użyłam rozcieńczonego w alkoholu barwnika do aerografu. Można również użyć barwnika w żelu. Barwniki w żelu rozrabiamy w wódce; w spirytusie się zwarzą.
- Złoty barwnik w pudrze rozrabiam w alkoholu. Tutaj nie ma znaczenia czy w wódce czy w spirytusie. Ważne jest aby do malowania przygotować sobie gęstą ciecz. Za rzadka mikstura będzie się brzydko nanosić i zostawiać smugi.
- Więcej na temat złotych barwników przeczytacie TUTAJ.
- Aby “przykleić” górne piętro do dolnego, używam niewielkiej ilości lukru królewskiego. Można też użyć roztopionej czekolady.
- Ponieważ dolna część tego tortu to atrapa, nie potrzebuję wsporników. Jeżeli zamiast atrapy użyjecie prawdziwego tortu, dolne piętro będzie musiało być wzmocnione. Jak to zrobić pokazaliśmy TUTAJ.
- Każdy tort żywymi kwiatami powinien mieć je odpowiednio zabezpieczone i przygotowane do styczności z żywnością. Do zamocowania kwiatów w torcie używam, przeznaczonych do tego celu, specjalnych fiolek. Inne sposoby na dekorowanie tortu żywymi kwiatami pokazała nam Greta Szymkowiak w jednej z naszych sesji na żywo.

Reklama
Artykuły, które mogą Ci się przydać
Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Reklama
Dodaj swoje zdjęcie
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Załóż darmowe konto
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ