AkademiaTortu-JakPrzygotowaćAtrapę-YTv1
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Kiedy na początku swojej przygody z dekoracją tortów zaczynamy kolekcjonować odpowiednie do tego narzędzia, rzadko kto myśli o zakupie atrap styropianowych. Jednak oprócz podstawowych narzędzi dekoratorskich, każda torciara powinna mieć w swoim arsenale atrapy styropianowe, ponieważ przydają się one do wielu projektów cukrowych. Omówiliśmy to szczegółowo w naszym tutorialu p.t. “Atrapy tortów – jak ich używać” w serii tutoriali o podstawach dekoracji tortów.

Czasami jednak zdarzy się, że atrapa ma defekt powstały w trakcie produkcji lub ulegnie zniszczeniu w trakcie transportu. Jeżeli potrzebujemy obłożyć atrapę masą cukrową musi ona być idealnie gładka, inaczej na obłożonej masą atrapie będzie widać każde wgłębienie i niedoskonałość.

Atrapa styropianowa tortu
Niedoskonałości w atrapie powstałe w trakcie transportu.
Atrapa styropianowa tortu
Wada produkcyjna.

W tym tutorialu pokażę Wam jak w łatwy i szybki sposób można “załatać” dziurki i skazy w styropianie, aby uzyskać idealnie gładką powierzchnię. Sposób jest prosty – wystarczy każdą wadę wypełnić lukrem królewskim o normalnej konsystencji, wygładzić i pozostawić do wyschnięcia! Poniżej pokażę Wam, jak to zrobić krok po kroku!

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Atrapa styropianowa tortu
Każdą skazę ...
Atrapa styropianowa tortu
...wypełniamy lukrem królewskim.
Atrapa styropianowa tortu
Wypełnione miejsca wygładzamy tak...
Atrapa styropianowa tortu
...aby lukier idealnie wypełniał wgłębienie i nie wystawał ponad.
Atrapa styropianowa tortu
Do wygładzenia można użyć szpatułki...
Atrapa styropianowa tortu
...lub skrobaka.

Przydatne uwagi

  • Ta metoda wygładzania nierówności na atrapach jest szczególnie pomocna kiedy potrzebujemy idealnie gładkiej powierzchni “tortu”, na przykład na konkurs cukierniczy
  • Osobiście atrapy styropianowe najlepiej obkłada mi się masą cukrową metodą panelową – wychodzi wtedy idealnie prosty kant nawet jeżeli brzegi atrapy są lekko zniszczone i nie mają idealnie prostego kąta.
  • Jeżeli jednak wolicie tradycyjną metodę powlekania masą cukrową, zobaczcie jak robi to Beata Mielcarek w tutorialu p.t.: “Jak zrobić ostry kant“.
  • Jeżeli posiadasz atrapę już obłożną masą cukrową a chciałabyś wykorzystać ją jeszcze raz do innego projektu, zobacz nasz tutorial p.t.: “Jak wyczyścić atrapę
Atrapa powleczona masą cukrową
Atrapa styropianowa obłożona masą cukrową

Zobacz również

Przypnij na Pinterest!

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!