Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Kiedy na początku swojej przygody z dekoracją tortów zaczynamy kolekcjonować odpowiednie do tego narzędzia, rzadko kto myśli o zakupie atrap styropianowych. Jednak oprócz podstawowych narzędzi dekoratorskich, każda torciara powinna mieć w swoim arsenale atrapy styropianowe, ponieważ przydają się one do wielu projektów cukrowych. Omówiliśmy to szczegółowo w naszym tutorialu p.t. “Atrapy tortów – jak ich używać” w serii tutoriali o podstawach dekoracji tortów.

W tym tutorialu pokażę Wam jak w łatwy i szybki sposób można “załatać” dziurki i skazy w styropianie, aby uzyskać idealnie gładką powierzchnię. Sposób jest prosty – wystarczy każdą wadę wypełnić lukrem królewskim o normalnej konsystencji, wygładzić i pozostawić do wyschnięcia! Poniżej pokażę Wam, jak to zrobić krok po kroku!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

  • atrapy tortów
  • szpatuła
  • skrobka
  • lukier królewski
Brak plików do pobrania.

Dlaczego atrapa musi być idealna?

Czasami jednak zdarzy się, że atrapa ma defekt powstały w trakcie produkcji lub ulegnie zniszczeniu w trakcie transportu. Jeżeli potrzebujemy obłożyć atrapę masą cukrową musi ona być idealnie gładka, inaczej na obłożonej masą atrapie będzie widać każde wgłębienie i niedoskonałość.

 

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową
Niedoskonałości w atrapie powstałe w trakcie transportu.
Jak przygotować atrapę pod masę cukrową
Wada produkcyjna.

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową
Każdą skazę ...
Jak przygotować atrapę pod masę cukrową
...wypełniamy lukrem królewskim.
Jak przygotować atrapę pod masę cukrową
Wypełnione miejsca wygładzamy tak...
Jak przygotować atrapę pod masę cukrową
...aby lukier idealnie wypełniał wgłębienie i nie wystawał ponad.
Jak przygotować atrapę pod masę cukrową
Do wygładzenia można użyć szpatułki...
Jak przygotować atrapę pod masę cukrową
...lub skrobaka.

Przydatne uwagi

  • Ta metoda wygładzania nierówności na atrapach jest szczególnie pomocna kiedy potrzebujemy idealnie gładkiej powierzchni “tortu”, na przykład na konkurs cukierniczy.
  • Osobiście atrapy styropianowe najlepiej obkłada mi się masą cukrową metodą panelową – wychodzi wtedy idealnie prosty kant nawet jeżeli brzegi atrapy są lekko zniszczone i nie mają idealnie prostego kąta.
  • Jeżeli jednak wolicie tradycyjną metodę powlekania masą cukrową, zobaczcie jak robi to Beata Mielcarek w tutorialu p.t.: “Jak zrobić ostry kant“.
  • Jeżeli posiadasz atrapę już obłożną masą cukrową a chciałabyś wykorzystać ją jeszcze raz do innego projektu, zobacz nasz tutorial p.t.: “Jak wyczyścić atrapę

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, z których korzystaliśmy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu