Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Kiedy na początku swojej przygody z dekoracją tortów zaczynamy kolekcjonować odpowiednie do tego narzędzia, rzadko kto myśli o zakupie atrap styropianowych. Jednak oprócz podstawowych narzędzi dekoratorskich, każda torciara powinna mieć w swoim arsenale atrapy styropianowe, ponieważ przydają się one do wielu projektów cukrowych. Omówiliśmy to szczegółowo w naszym tutorialu p.t. “Atrapy tortów – jak ich używać” w serii tutoriali o podstawach dekoracji tortów.

W tym tutorialu pokażę Wam jak w łatwy i szybki sposób można “załatać” dziurki i skazy w styropianie, aby uzyskać idealnie gładką powierzchnię. Sposób jest prosty – wystarczy każdą wadę wypełnić lukrem królewskim o normalnej konsystencji, wygładzić i pozostawić do wyschnięcia! Poniżej pokażę Wam, jak to zrobić krok po kroku!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • atrapy tortów
  • szpatuła
  • skrobka

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Dlaczego atrapa musi być idealna?

Czasami jednak zdarzy się, że atrapa ma defekt powstały w trakcie produkcji lub ulegnie zniszczeniu w trakcie transportu. Jeżeli potrzebujemy obłożyć atrapę masą cukrową musi ona być idealnie gładka, inaczej na obłożonej masą atrapie będzie widać każde wgłębienie i niedoskonałość.

 

AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-1v
Niedoskonałości w atrapie powstałe w trakcie transportu.
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-2v
Wada produkcyjna.

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-3v
Każdą skazę ...
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-4v
...wypełniamy lukrem królewskim.
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-6v
Wypełnione miejsca wygładzamy tak...
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-5v
...aby lukier idealnie wypełniał wgłębienie i nie wystawał ponad.
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-8v
Do wygładzenia można użyć szpatułki...
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-7v
...lub skrobaka.

Przydatne uwagi

  • Ta metoda wygładzania nierówności na atrapach jest szczególnie pomocna kiedy potrzebujemy idealnie gładkiej powierzchni “tortu”, na przykład na konkurs cukierniczy.
  • Osobiście atrapy styropianowe najlepiej obkłada mi się masą cukrową metodą panelową – wychodzi wtedy idealnie prosty kant nawet jeżeli brzegi atrapy są lekko zniszczone i nie mają idealnie prostego kąta.
  • Jeżeli jednak wolicie tradycyjną metodę powlekania masą cukrową, zobaczcie jak robi to Beata Mielcarek w tutorialu p.t.: “Jak zrobić ostry kant“.
  • Jeżeli posiadasz atrapę już obłożną masą cukrową a chciałabyś wykorzystać ją jeszcze raz do innego projektu, zobacz nasz tutorial p.t.: “Jak wyczyścić atrapę

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

lukier do pierników
Lukier do pierników

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Sklepy z akcesoriami do tortów
Sklepy z akcesoriami do tortów
Narzedzia do dekoracji tortów
Podstawowe narzędzia do dekoracji tortów

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ