fbpx

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Kiedy na początku swojej przygody z dekoracją tortów zaczynamy kolekcjonować odpowiednie do tego narzędzia, rzadko kto myśli o zakupie atrap styropianowych. Jednak oprócz podstawowych narzędzi dekoratorskich, każda torciara powinna mieć w swoim arsenale atrapy styropianowe, ponieważ przydają się one do wielu projektów cukrowych. Omówiliśmy to szczegółowo w naszym tutorialu p.t. “Atrapy tortów – jak ich używać” w serii tutoriali o podstawach dekoracji tortów.

W tym tutorialu pokażę Wam jak w łatwy i szybki sposób można “załatać” dziurki i skazy w styropianie, aby uzyskać idealnie gładką powierzchnię. Sposób jest prosty – wystarczy każdą wadę wypełnić lukrem królewskim o normalnej konsystencji, wygładzić i pozostawić do wyschnięcia! Poniżej pokażę Wam, jak to zrobić krok po kroku!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Dlaczego atrapa musi być idealna?

Czasami jednak zdarzy się, że atrapa ma defekt powstały w trakcie produkcji lub ulegnie zniszczeniu w trakcie transportu. Jeżeli potrzebujemy obłożyć atrapę masą cukrową musi ona być idealnie gładka, inaczej na obłożonej masą atrapie będzie widać każde wgłębienie i niedoskonałość.

 

AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-1v
Niedoskonałości w atrapie powstałe w trakcie transportu.
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-2v
Wada produkcyjna.

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-3v
Każdą skazę ...
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-4v
...wypełniamy lukrem królewskim.
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-6v
Wypełnione miejsca wygładzamy tak...
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-5v
...aby lukier idealnie wypełniał wgłębienie i nie wystawał ponad.
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-8v
Do wygładzenia można użyć szpatułki...
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-7v
...lub skrobaka.

Przydatne uwagi

  • Ta metoda wygładzania nierówności na atrapach jest szczególnie pomocna kiedy potrzebujemy idealnie gładkiej powierzchni “tortu”, na przykład na konkurs cukierniczy.
  • Osobiście atrapy styropianowe najlepiej obkłada mi się masą cukrową metodą panelową – wychodzi wtedy idealnie prosty kant nawet jeżeli brzegi atrapy są lekko zniszczone i nie mają idealnie prostego kąta.
  • Jeżeli jednak wolicie tradycyjną metodę powlekania masą cukrową, zobaczcie jak robi to Beata Mielcarek w tutorialu p.t.: “Jak zrobić ostry kant“.
  • Jeżeli posiadasz atrapę już obłożną masą cukrową a chciałabyś wykorzystać ją jeszcze raz do innego projektu, zobacz nasz tutorial p.t.: “Jak wyczyścić atrapę

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, z których korzystaliśmy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »