
Jak zaprojektować tort ślubny
Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się
Wyjątkowe rabaty przeznaczone wyłącznie dla studentów Akademii Tortu z subskrypcją kwartalną, półroczną i roczną. Zniżki na zakupy i szkolenia u profesjonalistów.
Przydatne narzędzia do obliczania porcji, proporcji i wycen. Prawdziwa ulga w matematycznych zmaganiach ze słodką materią.
Wygodna, jasna i niezastąpiona formatka zamówienia. Ułatwia życie i porządkuje informacje - nieodzowna przy finalizowaniu zamówienia!
Szczegółowa i jasna informacja dla odbierających zamówiony tort! Instrukcje, jak przewozić tort, jak go przechowywać, kiedy wyjąć z lodówki, jak rozbroić i pokroić - wszystko w jednym miejscu.
Dobra umowa to fundament współpracy - zapewnia przejrzystość i jest punktem odniesienia w razie jakichkolwiek niejasności. Gotowa umowa, którą możecie dostosować do swoich potrzeb.
Jak kroić tort, by uzyskać pożądaną ilość porcji? Gotowe wykresy do druku dla Ciebie i Twoich klientów.
Plebiscyt na podsumowanie roku! Wspólnie wybierzmy mistrzów w kategoriach: produkt, sklep, technika, trend, przepis, książka, szkoleniowiec i osobowość roku!
Poleć Akademię znajomemu i uzyskaj rabat dla siebie i dla niego. Nie oszczędzaj rabatów dla siebie - dzieląc się nimi, możesz je pomnożyć!
Dostęp do wszystkich tutoriali, przydatne kalkulatory, sesje na żywo z ekspertami, prywatna grupa na FB, rabaty - cała wiedza i praktyka Akademii Tortu dla Ciebie. Wybierz swój pakiet!
Szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów branży cukierniczej. Praktyczna wiedza od podstaw, fundamenty dla początkujących i wyrafinowane techniki dla zaawansowanych.
Idealny prezent dla każdej wielbicielki i wielbiciela pięknych wypieków! Podarunek od serca, przemyślany, wybrany z czułością, albo i na ostatnią chwilę :) Gotowy do wydruku!
Doskonałe narzędzie do tynkowania tortów. Pomogą uzyskać idealnie płaski blat i ostre krawędzie. Dyski są uniwersalne: można je stosować do ganache, kremu maślanego i innych rodzajów tynku.
Piękne, unikalne książki z przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wyjątkowe albumowe publikacje dla wielbicieli wypieków, idealne na prezent!
Atrapy styropianowe mają szerokie zastosowanie w dekoracji tortów. Każda torciara powinna mieć w swojej kolekcji przynajmniej kilka rozmiarów! Głównym celem atrapy jest zastąpienie prawdziwego tortu. Ale po co? Oto kilka powodów, dla których używa się atrap tortów:
Atrapa tortu jest również bardzo pomocna w trakcie przygotowywania dekoracji. Posiadanie atrapy takiego samego rozmiaru co tort, nad którym pracujesz, ułatwi Ci zachowanie proporcji twoich dekoracji. Zobacz jak robi to Dominika z Ale to Dobre w tym tutorialu. Dokładniej o tym jak wykorzystać atrapy zobaczycie w naszym tutorialu o podstawach użycia atrap a o tym jak szybko i sprawnie pokryć atrapę masą cukrową możecie zobaczyć w tutorialu Pidżamersi.
Tutaj pokażę wam jak oczyścić atrapę tak aby jej nie uszkodzić i móc powtórnie wykorzystać do następnego projektu!
Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!
Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!
Jak już wspomniałam, atrapa ma na celu zastąpienie prawdziwego tortu. Można ją pokryć masą cukrową, kremem maślanym, lukrem królewskim czy też czekoladowym ganache.
Przy dekorowaniu atrapy kremem maślanym, czekoladowym ganache czy lukrem królewskim – tynkujemy aptrapę tak jakbyśmy robili to w przypadku prawdziwego tortu.
Do ozdobienia atrapy masą cukrową potrzebny nam jest “klej”, który ją do niej przyklei. Najprościej jest użyć do tego celu wody, lekko psikając lub smarując nią atrapę.
Ja jednak, do przyklejenia masy cukrowej do atrapy używam tłuszczu roślinnego, takiego jak Planta, Crisco (USA) lub Trex (UK). Masę cukrową przyklejoną do atrapy na tłuszcz roślinny jest po czasie bardzo prosto z niej usunąć. Masa przyklejona do atrapy na wodę, twardnieje i usunięcie jej bez uszkodzenia atrapy może nie być takie proste…
Masa przyklejona do atrapy na tłuszcz roślinny dobrze się jej trzyma. Tłuszcz roślinny nie jełczeje w temperaturze pokojowej wiec nie ma się o co martwić. Przy okazji zerknijcie na nasz blog – tam dowiecie się o innych, przydatnych sposobach na wykorzystanie tłuszczu roślinnego w dekoracji tortów.
Kiedy jesteśmy gotowi usunąć masę cukrową z atrapy, wystarczy podważyć ją przy użyciu szpatułki lub noża a zacznie ona odchodzić kawałkami. W zależności od tego jak długo atrapa była pokryta, masę będzie z niej łatwiej lub trudniej usunąć.
Tak “obraną” atrapę z masy cukrowej myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.
Jeżeli masa jest mocno przyklejona do atrapy i nie chce od niej odejść bez uszkodzenia, wystarczy “namoczyć” atrapę w ciepłej wodzie. Woda jest idealnym “rozpuszczalnikiem” masy cukrowej – namokniętą będzie prościej usunąć z atrapy. W ten sam sposób usuwamy krem, ganache czy lukier królewski.
Jeżeli ktoś posiada zmywarkę do naczyń – szybkim sposobem na pozbycie się masy cukrowej z atrapy jest umycie jej w zmywarce!
Osobiście, zanim wstawię atrapy do zmywarki, staram się, na ile jest to możliwe bez uszkodzenia, usunąć z nich masę czy krem. Atrapy umieszczam na górnej półce zmywarki. W zależności od zmywarki, spirala która ogrzewa wodę w zmywarce jest z reguły na dole i mogłaby wytopić dziury w styropianie w trakcie suszenia.
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami! W tym celu możesz użyć formularza kontaktowego lub wysłać e-mail.
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2022 © Akademia Tortu ®
Made with ❤️ by Magda Kubiś