Jak wyczyścić atrapę
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak oczyścić atrapę z masy cukrowej lub kremu

Atrapy styropianowe mają szerokie zastosowanie w dekoracji tortów. Każda torciara powinna mieć w swojej kolekcji przynajmniej kilka rozmiarów! Głównym celem atrapy jest zastąpienie prawdziwego tortu. Ale po co? Oto kilka powodów, dla których używa się atrap tortów:

  • kiedy projekt tortu wymaga wiele pięter ale nie potrzeba aż tyle ciasta. W tym wypadku zastępujemy jedno lub więcej pięter atrapą
  • na konkursy dekoracji tortów (jeżeli interesuje Ciebie ten temat, przeczytaj  nasz poradnik “Konkursy dekorowania tortów – wszystko co musisz wiedzieć”)
  • kiedy potrzebujemy tortu na wystawę 

Atrapa tortu jest również bardzo pomocna w trakcie przygotowywania dekoracji. Posiadanie atrapy takiego samego rozmiaru co tort, nad którym pracujesz, ułatwi Ci zachowanie proporcji twoich dekoracji. Zobacz jak robi to Dominika z Ale to Dobre w tym tutorialu. Dokładniej o tym jak wykorzystać atrapy zobaczycie w naszym tutorialu o podstawach użycia atrap a o tym jak szybko i sprawnie pokryć atrapę masą cukrową możecie zobaczyć w tutorialu Pidżamersi.

Tutaj pokażę wam jak oczyścić atrapę tak aby jej nie uszkodzić i móc powtórnie wykorzystać do następnego projektu!

Czym "otynkować" atrapę?

Jak już wspomniałam, atrapa ma na celu zastąpienie prawdziwego tortu. Można ją pokryć masą cukrową, kremem maślanym, lukrem królewskim czy też czekoladowym ganache.

Przy dekorowaniu atrapy kremem maślanym, czekoladowym ganache czy lukrem królewskim – tynkujemy aptrapę tak jakbyśmy robili to w przypadku prawdziwego tortu. 

Jak przykleić masę cukrową do atrapy?

Do ozdobienia atrapy masą cukrową potrzebny nam jest “klej”, który ją do niej przyklei. Najprościej jest użyć do tego celu wody, lekko psikając lub smarując nią atrapę.

Ja jednak, do przyklejenia masy cukrowej do atrapy używam tłuszczu roślinnego, takiego jak Planta, Crisco (USA) lub Trex (UK). Masę cukrową przyklejoną do atrapy na tłuszcz roślinny jest po czasie bardzo prosto z niej usunąć. Masa przyklejona do atrapy na wodę, twardnieje i usunięcie jej bez uszkodzenia atrapy może nie być takie proste…

Jak usunąć masę cukrową z atrapy?

Masa przyklejona do atrapy na tłuszcz roślinny dobrze się jej trzyma. Tłuszcz roślinny nie jełczeje w temperaturze pokojowej wiec nie ma się o co martwić. Przy okazji zerknijcie na nasz blog – tam dowiecie się o innych, przydatnych sposobach na wykorzystanie tłuszczu roślinnego w dekoracji tortów.

Kiedy jesteśmy gotowi usunąć masę cukrową z atrapy, wystarczy podważyć ją przy użyciu szpatułki lub noża a zacznie ona odchodzić kawałkami.

Atrapa
Atrapa

W zależności od tego jak długo atrapa była pokryta, masę będzie z niej łatwiej lub trudniej usunąć.

Atrapa
Atrapa
Atrapa
Atrapa

Jak wyczyścić atrapę z kremu lub ganache?

Tak “obraną” atrapę z masy cukrowej myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.

Jeżeli masa jest mocno przyklejona do atrapy i nie chce od niej odejść bez uszkodzenia, wystarczy “namoczyć” atrapę w ciepłej wodzie. Woda jest idealnym “rozpuszczalnikiem” masy cukrowej – namokniętą będzie prościej usunąć z atrapy. W ten sam sposób usuwamy krem, ganache czy lukier królewski.

Jeżeli ktoś posiada zmywarkę do naczyń – szybkim sposobem na pozbycie się masy cukrowej z atrapy jest umycie jej w zmywarce! 

Atrapy

Osobiście, zanim wstawię atrapy do zmywarki, staram się, na ile jest to możliwe bez uszkodzenia, usunąć z nich masę czy krem. Atrapy umieszczam na górnej półce zmywarki. W zależności od zmywarki, spirala która ogrzewa wodę w zmywarce jest z reguły na dole i mogłaby wytopić dziury w styropianie w trakcie suszenia.

Atrapy

Tak oczyszczone atrapy, można ponownie wykorzystać do innych tortowych projektów!

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!