fbpx

Jak wyczyścić atrapę z masy cukrowej lub kremu

Atrapy styropianowe mają szerokie zastosowanie w dekoracji tortów. Każda torciara powinna mieć w swojej kolekcji przynajmniej kilka rozmiarów! Głównym celem atrapy jest zastąpienie prawdziwego tortu. Ale po co? Oto kilka powodów, dla których używa się atrap tortów:

  • kiedy projekt tortu wymaga wiele pięter ale nie potrzeba aż tyle ciasta. W tym wypadku zastępujemy jedno lub więcej pięter atrapą
  • na konkursy dekoracji tortów (jeżeli interesuje Ciebie ten temat, przeczytaj  nasz poradnik “Konkursy dekorowania tortów – wszystko co musisz wiedzieć”)
  • kiedy potrzebujemy tortu na wystawę

Atrapa tortu jest również bardzo pomocna w trakcie przygotowywania dekoracji. Posiadanie atrapy takiego samego rozmiaru co tort, nad którym pracujesz, ułatwi Ci zachowanie proporcji twoich dekoracji. Zobacz jak robi to Dominika z Ale to Dobre w tym tutorialu. Dokładniej o tym jak wykorzystać atrapy zobaczycie w naszym tutorialu o podstawach użycia atrap a o tym jak szybko i sprawnie pokryć atrapę masą cukrową możecie zobaczyć w tutorialu Pidżamersi.

Tutaj pokażę wam jak oczyścić atrapę tak aby jej nie uszkodzić i móc powtórnie wykorzystać do następnego projektu!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Czym "otynkować" atrapę?

Jak już wspomniałam, atrapa ma na celu zastąpienie prawdziwego tortu. Można ją pokryć masą cukrową, kremem maślanym, lukrem królewskim czy też czekoladowym ganache.
Przy dekorowaniu atrapy kremem maślanym, czekoladowym ganache czy lukrem królewskim – tynkujemy aptrapę tak jakbyśmy robili to w przypadku prawdziwego tortu.

Jak przykleić masę cukrową do atrapy?

Do ozdobienia atrapy masą cukrową potrzebny nam jest “klej”, który ją do niej przyklei. Najprościej jest użyć do tego celu wody, lekko psikając lub smarując nią atrapę.

Ja jednak, do przyklejenia masy cukrowej do atrapy używam tłuszczu roślinnego, takiego jak Planta, Crisco (USA) lub Trex (UK). Masę cukrową przyklejoną do atrapy na tłuszcz roślinny jest po czasie bardzo prosto z niej usunąć. Masa przyklejona do atrapy na wodę, twardnieje i usunięcie jej bez uszkodzenia atrapy może nie być takie proste…

Jak usunąć masę cukrową z atrapy?

Masa przyklejona do atrapy na tłuszcz roślinny dobrze się jej trzyma. Tłuszcz roślinny nie jełczeje w temperaturze pokojowej wiec nie ma się o co martwić. Przy okazji zerknijcie na nasz blog – tam dowiecie się o innych, przydatnych sposobach na wykorzystanie tłuszczu roślinnego w dekoracji tortów.

Kiedy jesteśmy gotowi usunąć masę cukrową z atrapy, wystarczy podważyć ją przy użyciu szpatułki lub noża a zacznie ona odchodzić kawałkami. W zależności od tego jak długo atrapa była pokryta, masę będzie z niej łatwiej lub trudniej usunąć.

AkademiaTortu-AtrapaStyropianowa-6
AkademiaTortu-AtrapaStyropianowa-8
AkademiaTortu-AtrapaStyropianowa-1
AkademiaTortu-AtrapaStyropianowa-3
AkademiaTortu-AtrapaStyropianowa-4
AkademiaTortu-AtrapaStyropianowa-5

Jak wyczyścić atrapę z kremu lub ganache?

Tak “obraną” atrapę z masy cukrowej myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.

Jeżeli masa jest mocno przyklejona do atrapy i nie chce od niej odejść bez uszkodzenia, wystarczy “namoczyć” atrapę w ciepłej wodzie. Woda jest idealnym “rozpuszczalnikiem” masy cukrowej – namokniętą będzie prościej usunąć z atrapy. W ten sam sposób usuwamy krem, ganache czy lukier królewski.

Jeżeli ktoś posiada zmywarkę do naczyń – szybkim sposobem na pozbycie się masy cukrowej z atrapy jest umycie jej w zmywarce!

Osobiście, zanim wstawię atrapy do zmywarki, staram się, na ile jest to możliwe bez uszkodzenia, usunąć z nich masę czy krem. Atrapy umieszczam na górnej półce zmywarki. W zależności od zmywarki, spirala która ogrzewa wodę w zmywarce jest z reguły na dole i mogłaby wytopić dziury w styropianie w trakcie suszenia.

AkademiaTortu-AtrapaStyropianowa-9
AkademiaTortu-AtrapaStyropianowa-10
Tak oczyszczone atrapy, można ponownie wykorzystać do innych tortowych projektów!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »