Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Oprócz wspaniałego owocowego smaku, żelka borówkowa ma cudny, ciemno-fioletowy kolor i ślicznie prezentuje się w przekroju tortu. Żelka borówkowa jest popularna ze względu na swój słodki, lekko kwaskowaty smak i delikatną teksturę.
Wczoraj podałam Wam mój sprawdzony przepis na borówkowy drip do tortu. W USA sezon borówkowy w pełni, w Polsce dopiero nadchodzi, więc jest to idealny moment na podzielenie się z Wami przepisem na pyszną żelkę do tortu z borówki amerykańskiej!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 żelka fi15
Żelka do tortu
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
32 Responses
A czy ten mus na zdjęciu z żelką, też jest borówkowy? Jeśli tak, to czy będzie przepis?
Czekam z niecierpliwością!!!
Tak. Będzie, jeszcze dzisiaj 🙂
Tutaj ? https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-z-borowki-amerykanskiej/
Jakim, drugim kremem przełożony jest tort ?
Serek Philadelphia z białą czekoladą – dodam przepis na stronie i dam znać 🙂
Cześć! Niecierpliwie czekam na przepis na krem z serkiem philadelphia!
W czwartek będę robić tort z tym kremem i z borówkami oczywiście, z Twojego przepisu 😉 nie mogę się doczekać!
Czy mogłabyś zdradzić proporcje czekolady i serka do przełożenia na fi18cm?
Dziekuje!
Witam, czy taka żelka będzie dobrze współgrała z masa kokosowa? Zastanawiam się czy frużelina borowkowa czy zelka byłaby lepsza? Pozdrawiam
Na ile przed składaniem tortu można przygotować żelkę?
Dzień dobry! Czy można bawić się rodzajem owocu zachowując przy tym proporcje co do żelatyny? Wiem, że niektóre owoce zawierają w sobie dużo pektyny, które samie w sobie są zagęstnikiem a nie chciałbym otrzymać „betonowej” żelki. 🙂
Czy istnieje jakaś metoda na przecieranie owoców przez sitko? Kiedyś próbowałam zrobić to z malinami i z kiepskim skutkiem? czy tutaj łatwo przeleje się ta odpowiednia część przez dziurki sitka? Powinny być one małe czy mogą być takie jak do przesiania mąki? Pozdrawiam
Też bym chciała wiedzieć 🙂
U mnie sprawdza się ucieranie w sitku chochelką do zupy.
Czy można użyć zamrożone przed 2 tygodniami borówki? Czy wtedy należy dodać więcej żelatyny? Czy proporcje mają postać takie same po rozmrożeniu?
Można, bez problemu. Mrożone od razu do rondla, nawet nie rozmrażać najpierw. Proporcje takie same jak ze świezymi.
Dzień dobry, czy mogę prosić o przepis na krem z serka philadelphia z białą czekoladą? 😊
Dzień dobry,
zwracam się do Państwa z zapytaniem, które zaczęło mnie nurtować, jestem początkująca, mam do przygotowania tort piętrowy, czy jeśli zrobię na dolne piętro mus z żelką z borówek to czy będzie na tyle stabilnie żebym mogła ułożyć na nim piętro?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam, Ola
Jeżeli tort będzie odpowiednio wzmocniony wspornikami, to nie ma się czego obawiać. Zobacz tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/tort-pietrowy-wsporniki/
Czy wody ma byc 20g czy ml?
20g, ja wszystko ważę 🙂
Dzień dobry.Czy zamiast żelatyny mozna użyć np.agaru lub pektyny. Córka jest wegetarianką a muszę upiec tort na 18-tkę.
Można, najlpiej pektyny.
Dziękuję. A jak przeliczyć ilość żelatyny na pektynę?
Witam. Teraz już borówek albo nie dostanę albo będą drogie. Czy jak zrobię z mrożonych jagód, to ilość taka sama? Bardzo proszę o odpowiedź.
Tak 🙂
Jak zadzialac krok po korku z zelatyna jesli nie mam mikrofalowki? zelatyne w proszku rozpuscic w letniej wodzie i mozna dodac odrazu do puree?
Dziekuje z gory 🙂
Żelatyna musi się rozpuścić. Napęczniałą możesz dać w miseczce do garnuszka z gorącą wodą – mieszać aż się rozpuści i wtedy dodać do puree. Albo, w sumie jeszcze prościej, napęczniałą dodaj do gorącego puree, ja jeszcze dla pewności, że się rozpuści, wstawiłabym puree z żelatyną na gaz na momencik, z 30 sekund mieszać, ale nie zagotować.
Czy można żelkę przygotować dzień wczesniej?
Dzisiaj piekę biszkopt a jutro bedę skłądać tort i zastanawiam się czy dzisiaj już nie zrobić żelki?
Pozdrawiam
Oczywiście, trzymać tylko trzeba w lodówce do momentu przekładania tortu.
Wychodzi smaczna, tylko składniki na malutką żelkę. Na 20 cm polecam podwoić składniki