Szukaj

Mus owocowy

Mus owocowy powstał przy okazji składania na szybko tortu na moje urodziny, który zrobiłam dosłownie z tego, co miałam w domu! Złożyłam go na bazie jasnego biszkoptu. Miałam dużo owoców mango, zrobiłam więc z nich mus mango, a do pary mus z owoców, które miałam w kuchni: maliny, jeżyny, truskawki. Pasowała mi do nich chrupka owocowa i malinowa żelka. Tort wyszedł lekki, letni i bardzo smaczny.

Mus to lekka, piankowa forma kremu do tortu, mocno napowietrzona i delikatna jak chmurka. Musy do tortów i deserów zwykle wykonuje się ze śmietanki ubitej na ¾ – sprawia to, że w początkowej fazie mus jest lekko płynny i nadaje się raczej do wylewania niż nakładania, lecz praktycznie nie ma szansy się zwarzyć.

Mus owocowy jest oczywiście łatwo modyfikowalny! Tym razem użyłam maliny, jeżyny i truskawki. Gdybym miała borówki to zapewne też bym je dorzuciła. To klasyczny mus w stylu no waste – ale rzecz jasna owoce muszą do siebie pasować. W zasadzie możemy się oprzeć na własnym smaku.

Oprócz tradycyjnych tortów, gdzie doskonale zagra jako lekkie wypełnienie, mus owocowy idealnie sprawdza się przy budowaniu monoporcji, do niskich tortów deserowych, albo lekkich deserów w kubeczkach gdy używamy jednego lub dwóch bardzo cienkich blacików ciasta. Dzięki swojej półpłynnej konsystencji mus jest idealny do wypełniania silikonowych foremek najróżniejszych kształtów!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus owocowy do tortu

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Mus owocowy

Składniki

  • 100 g puree z owoców jeżyny, maliny, truskawki itp.
  • 30 g cukru
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 6 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Świeże owoce umyć. Przełożyć do rondelka, lub Termomiksu, dodać cukier i podgrzać.
  3. Zblendować. Opcjonalnie, zblendowane puree przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  4. Przelać z powrotem do TM lub rondelka, podgrzać.
  5. Do ciepłego puree dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpuści.
  6. Jeżeli robicie wersję z alkoholem, to w tym momencie dodajemy go do puree.
  7. Śmietankę ubić na 3/4.
  8. Dodać przestudzone puree z owoców.
  9. Wymieszać i przelać do rękawa cukierniczego.
  10. Lekko stężałym musem przekładać tort.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Mus owocowy można przygotować z dowolnych owoców. Tutaj ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia :) Jeżeli zdecydujecie się dodać maliny, to puree warto przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Do przygotowania puree, zamiast świeżych owoców można także użyć mrożonych.
  • Mus owocowy można również przygotować z gotowego (kupnego lub przygotowanego wcześniej) puree. Wtedy napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszamy i wstawiamy do kuchenki na następne 5 sekund. Staramy się nie gotować żelatyny zbyt długo, ponieważ może stracić właściwości żelujące. Więcej na temat żelatyny przeczytacie TUTAJ. Jeżeli nie macie kuchenki mikrofalowej to puree podgrzewamy do ~50C i dodajemy do niej napęczniała żelatynę oraz cukier i mieszamy aż się rozpuści.
  • Jeżeli robicie mus na wcześniej przygotowanym puree, to pamiętajcie o tym aby było w temperaturze pokojowej gdy dodajecie żelatynę. Dodanie rozpuszczonej żelatyny do zimnego puree może spowodować, że zrobią się z niej grudki. Jeżeli tak się stanie, podgrzejcie lekko puree z żelatyną aż się rozpuści.
  • Odnośnie cukru: jeżeli robicie mus na gotowym puree to zamiast kryształu dodajcie do śmietanki cukier puder. Jeżeli podgrzewacie puree to dodajcie kryształ bo będzie się miał okazję rozpuścić.
  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna. W takiej postaci dodaję ją do kremów i musów i mam gwarancję, że się nie zwarzy w trakcie mieszania.
  • Smak musu można również podkręcić dodatkiem łyżki dowolnego alkoholu czy likieru o podobnym smaku.
Mus owocowy

Mus owocowy

Mus owocowy

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Gruszkowy
Limonkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
Mus owocowy

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Kawowy
Limonkowy
Mango
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
Mus owocowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Kokosowy
Pistacjowy
z alkoholem
Mus owocowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Kawowy
Mango
Miętowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Mus owocowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak ustabilizować krem do tortu
Jak ustabilizować krem do tortu
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus owocowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus owocowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.