
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Mus mango powstał z oszczędności i jest dzieckiem rozsądku. Któregoś dnia mój mąż Robert przytaszczył cały kosz promocyjnych mango, których moje dzieci – oczywiście! – nie raczyły tknąć. Bardzo nad tym ubolewając, uznałam, że nie ma wyjścia, przerobię pychotki na mus mango-marakuja, który cieszy się wśród naszych studentów zasłużoną sławą. I tu napotkałam kolejny problem – nigdzie nie mogłam znaleźć marakui – ani świeżej, ani w przetworach, po prostu przepadła.
Nie mając wyboru, postanowiłam zmodyfikować nieco przepis i wykonać mus mango bez marakui. Dla mnie osobiście mango samo w sobie jest odrobinkę mdławe, więc żeby podkręcić smak dodałam sok z cytryny. Mus wyszedł lekki, delikatny i ma świetny smak. Intensywność aromatu mango zależy oczywiście od ilości dodanej do musu pulpy – można ją modyfikować pod własne upodobanie.
Mus mango świetnie mi podpasował do tortu, który przygotowałam na moje urodziny. Tort był totalnie w duchu no waste, na czym zawsze bardzo mi zależy. Nie znoszę, gdy marnuje się jedzenie i zawsze staram się wykorzystać rozmaite – najczęściej owocowe – ostatki. Mus mango świetnie się komponował z żelką malinową i chrupką warstwą do tortów owocowych. Fajne, lekkie, delikatne połączenie tradycyjnego jasnego biszkoptu z musem z mango i malinowymi dodatkami. Polecam!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Mus
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
4 Responses
Dzień dobry.
Dostałam zamówienie na tort z kremem kinder bueno i mango z żelką. Czy to prawda, że nie powinno się łączyć kremów z musami? Oczywiście biorąc pod uwagę, lekkość musu umieszczę go w górnej części tortu żeby nie było mu za ciężko. Wciąż jestem początkująca i kilka tematów budzi moje obawy.
Nie powinno bardzie ze względu na różnice tekstur. Żeby zbliżyć kinder bueno teksturą do smaku mango, może zrób nasz przepis na krem truskawkowy z mascarpone zamieniając truskawkę na mango…
Dziękuję ❤️👌
Skorzystałam z przepisu, zamieniłam owoce i dodałam cytrynowej galaretki. Świetnie się skomponowało. Krem jest bardzo orzeźwiający w smaku. Jeszcze raz dziękuję 🤗