
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Początek jesieni to szczyt sezonu gruszkowego! Wtedy to gruszki mają i smak, i zapach taki, jak trzeba. Nie są suchym wiórem z paździerza. Kapią sokiem i zgrzytają w zębach i… idealnie nadają się na krem gruszkowy z mascarpone do tortu!
Krem gruszkowy z mascarpone to pyszna i delikatna kompozycja, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju wypieków, takich jak torty czy tarty.
Krem gruszkowy z mascarpone ma delikatny, owocowy smak i idealnie komponuje się z lekkimi, jasnymi ciastami, takimi jak np biszkopt. Można go również wykorzystać jako nadzienie do tarty lub jako warstwę w ciastach z kruszonką. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kremów na bazie masła czy czekolady, która na pewno przypadnie do gustu wielbicielom owocowych smaków.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi20
Krem
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
36 Responses
Przepyszny krem!
Czy poza sezonem można użyć gruszek z puszki i chyba wtedy bez gotowania?
Tak 🙂
Na jaką średnicę tortu wystarcza krem z przepisu?
Powinno wystarczyć na 2 przełożenia fi20.
A czy można ten krem zrobić w inny sposób tzn gruszki zblendować z mascarpone,ubić śmietankę i wymieszać + żelatyna?Jakie proporcje zrobić wtedy na średnice 26 cm na 1 przełożenie + góra i boki tortu?😉
Mascarpone może się zwarzyć jak będziesz blendować razem z gruszkami. Możesz spróbować bez mascarpone, zrobić mus z gruszkowy – zobacz tutaj opisaliśmy jakie proporcje na dole artykułu: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Jak długo gotować gruszki
Czy krem będzie pasował do kremu z białych michałków? Jeśli tak to jaki 3 wybrać do przełożenia?
Obrane gruszki? Czy że skórką?
Jak Ci pasuje, można i tak i tak.
Czy można użyć uprzednio mrożonych gruszek?
Pewnie 🙂
Czy można zrobić taki krem z musu gruszkowego ze słoiczka (blendowane i zapasteryzowane domowe gruszki)?
Jak najbardziej 🙂
Jakie kremy pasują jeszcze do gruszkowego?
Czy ten krem będzie odpowiedni do przełożenia biszkoptow ??? BedZie stabilny ???
Tak.
Czy gruszki tylko kroimy i mieszamy z kremem, czy mają być zblendowane na mus i dopiero wtedy połączyć z śmietana i mascarpone?
Jaki smak pasuje do kremu gruszkowego?🙂
Tutaj znajdziesz nasze polecane kombinacje smakowe https://akademiatortu.pl/blog/smaki-tortow-kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/
Jakie proporcje zrobić na fi 26 na jedno przełożenie?🙂
https://akademiatortu.pl/blog/jak-dostosowac-przepis-do-rozmiaru-blachy/
A na jakie fi jest podany przepis?
Witam.Chciałam się dowiedzieć na jaki rozmiar blaszki jest podany przepis
2 przełożenia fi20 spokojnie 🙂
Witam.
Czy krem orzechowy pasuje do kremu gruszkowego ?
Jak najbardziej 🙂
Nie przeczytałam wcześniej że wyjdzie tak duzo tego kremu. Mogę go zamrozić? Jeśli tak to jak długo może tam leżeć?
Oj nie bardzo. Kremy na mascarpone nie nadają się do mrożenia.
Pytanie z serii głupich (proszę wybaczyć, zaczynam przygodę z tortami). Gruszki mam zalać wodą? Jak tak to jaka ilość na 200g?
Nie,gruszki puszczą sok przy gotowaniu. Pokrojoną gruszkę, sok z cytryny i cukier dajesz do rondelka.
Aha, widzę, że Aneta napisała, że dodaje wody. Ja bym dała do rondelka bez wody – powinny puścić sok. Jeśli już to daj wody tylko tyle by zakała pokrojoną gruszkę w rondlu. Później odcedzić od wody – i jak napisała Aneta można użyć tej wody do nasączenia biszkoptu.
Dziękuję ślicznie za odpowiedź 🙂
Jaki krem będzie pasował do otynkowania tortu z kremem gruszkowym i karmelowym bądź czekoladowym w środku? Jaka by tutaj pasowała chrupka lub żelka?
Tynk zrobiłabym albo czekoladowy albo waniliowy – czyli albo czekoladowy ganache albo maślany krem czekoladowy. W sumie i karmelowy ganache by pasował i karmelowy krem maślany też. Odnośnie chrupki czy żelki to zerknij na dole strony jest sekcja, w której sugerujemy dobre połączenia smakowe z kremem gruszkowym – mozesz kliknac na nazwy smaków a otworzy Ci się strona z przepisami w tym smaku 🙂