Szukaj

Krem cytrynowy z mascarpone

Krem cytrynowy z mascarpone jest po prostu idealny – jednocześnie świeży, o wyrazistym cytrusowym smaku i mleczny, ciepły i kojący za sprawą mascarpone i kremówki. To idealny wybór do letnich tortów, świetnie prezentujący się w typowych letnich zestawach. Ale to nie jedyne dla niego zastosowanie, bo smakuje wybornie także jako przełamanie ciężkich, czekoladowych czy alkoholowych klimatów.

Krem cytrynowy z mascarpone jest prosty do wykonania. W przepisie wykorzystujemy lemon curd, jeden z naszych ulubionych dodatków. Smak kremu można łatwo modyfikować właśnie przy zastosowaniu większej lub mniejszej ilości lemon curd, co daje nam dodatkowe pole do dopasowania kremu do reszty kompozycji.

Krem cytrynowy z mascarpone jest lekki, orzeźwiający i pasuje idealnie do malin, albo truskawek. Można go także podkręcić dodatkiem likieru cytrynowego, na przykład Limoncello.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem cytrynowy z mascarpone

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Do dekoracji babeczek

Krem cytrynowy z mascarpone

Składniki

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki min 30%
  • 1 łyżka lemon curd

Instrukcje

  1. Śmietanę razem z mascarpone ubić na sztywno.
  2. Dodać lemon curd. Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Przydatne uwagi

  • Lemon curd można kupić w większości sklepów lub zrobić w domu.
  • Śmietanę i mascarpone ubijam razem. Zmniejsza to ryzyko zwarzenia się kremu.
  • Lemon curd dodajemy wedle uznania. Najlepiej dodać łyżkę i skosztować. Jeżeli smak wydaje się Wam za mało cytrynowy, dodać łyżkę więcej.
  • Smak kremu cytrynowego można podkręcić dodatkiem likieru cytrynowego np Limoncello.
  • Na zdjęciu babeczki w wykonaniu Bożeny Furdal z Czekolady nie oszukasz.  W sekcji z przepisami znajdziesz przepis na babeczki i Lemon Curd, którego Bożenka użyła jako nadzienia do babeczek.

Krem cytrynowy z mascarpone

Krem cytrynowy z mascarpone

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Limonkowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Truskawkowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem cytrynowy z mascarpone

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

24 Responses

  1. Czy można takim kremem cytrynowym „obłożyć” tort? Chciałabym nie mieszkać smaków i chciałabym przełożyć tort biszkopt maślany, krem cytrynowy oraz lemon curd 🙂 i cały wysmarować tym kremem..
    Pozdrawiam

    1. Nie próbowałam nigdy cytryny z miętą ale widziałam desery, w których były te smaki połączone. W środek tortu można dać miętowy i cytrynowy krem na bazie mascarpone a otynkować cytrynowym maślanym…

  2. Pani Magdo, czy krem cytrynowy jest na tyle stabilny, żeby utrzymał warstwę galaretki z owocami? Chcialabym, aby jedna warstwa tortu, to była krystaliczna galaretka ze świeżymi owocami, ale nie wiem czy lepiej wylać ją na pierwszy blat biszkoptowy czy może być na górze tortu (na drugim blacie)? Czy takie połączenie ma w ogóle jakiś sens?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem cytrynowy z mascarpone

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe