Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Krem cytrynowy z mascarpone jest po prostu idealny – jednocześnie świeży, o wyrazistym cytrusowym smaku i mleczny, ciepły i kojący za sprawą mascarpone i kremówki. To idealny wybór do letnich tortów, świetnie prezentujący się w typowych letnich zestawach. Ale to nie jedyne dla niego zastosowanie, bo smakuje wybornie także jako przełamanie ciężkich, czekoladowych czy alkoholowych klimatów.
Krem cytrynowy z mascarpone jest prosty do wykonania. W przepisie wykorzystujemy lemon curd, jeden z naszych ulubionych dodatków. Smak kremu można łatwo modyfikować właśnie przy zastosowaniu większej lub mniejszej ilości lemon curd, co daje nam dodatkowe pole do dopasowania kremu do reszty kompozycji.
Krem cytrynowy z mascarpone jest lekki, orzeźwiający i pasuje idealnie do malin, albo truskawek. Można go także podkręcić dodatkiem likieru cytrynowego, na przykład Limoncello.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi18
Do dekoracji babeczek
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
24 Responses
Czy można takim kremem cytrynowym „obłożyć” tort? Chciałabym nie mieszkać smaków i chciałabym przełożyć tort biszkopt maślany, krem cytrynowy oraz lemon curd 🙂 i cały wysmarować tym kremem..
Pozdrawiam
Proponuję zrobić krem na bezie szwajcarskiej i do niego dodać Lemon curd. Będzie stabilny krem do tynkowania o smaku cytrynowym https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-na-bezie/
Witam
Czyli do gotowego kremu na bazie bezy szwajcarskiej wmieszać lemon card? ??
jeżeli chcesz cytrynowy krem maślany to tak. Będzie smacznie 🙂
Pani Madziu
Wszystko co robię z AT zawsze mi wychodzi ❤ lemon curd i krem z nim jest pyszny 🤤
Pozdrawiam
Pani Magdo czyli ten krem na bezie tylko otynkować tort? Czy przełożyć tez w środku tort?
Czy lepiej jak w środek dam krem cytrynowy, biszkopt z masłem i na zewnątrz krem z bezy?!
Pogubiłam się już haha
Do środka dałabym cytrynowy na śmietanie i mascarpone a otynkowała szwajcarskim na bezie z dodatkiem lemon curd 🙂
Dziękuje bardzo 🤩🤩🤩
Pani Magdo a jak by połączyć smak krem cytrynowy i krem miętowy? 🙂
Będzie to pasować? Czy postawić na jeden smak cytrynowy 🙂 i jak pani pisała otynkować z lemon curd dodatkiem
Nie próbowałam nigdy cytryny z miętą ale widziałam desery, w których były te smaki połączone. W środek tortu można dać miętowy i cytrynowy krem na bazie mascarpone a otynkować cytrynowym maślanym…
Czy krem bez żelatyny będzie się dobrze trzymał? Można dodać odrobinę żelatyny?
Tak, w tych proporcjach mascarpone jest stabilizatorem. Nie ma potrzeby dodawania żelatyny.
Pani Magdo, czy krem cytrynowy jest na tyle stabilny, żeby utrzymał warstwę galaretki z owocami? Chcialabym, aby jedna warstwa tortu, to była krystaliczna galaretka ze świeżymi owocami, ale nie wiem czy lepiej wylać ją na pierwszy blat biszkoptowy czy może być na górze tortu (na drugim blacie)? Czy takie połączenie ma w ogóle jakiś sens?
Krem na bazie mascarpone jest stosunkowo stabilny, stabilniejszy niż na przykład mus na śmietanie.
Czy ten krem nadaje się na tort jako baza pod ozdoby z masy cukrowej?
Nie. Tutaj więcej na temat, który krem nadaje się pod masę cukrową https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Czy ten krem mogę zrobić wieczorem przełożyć go do rękawa cukiereniczego i użyć go dopiero w dnia następnego?
Można
Dzień dobry,
Czy podane proporcje starczą na przełożenie jedenej warstwy tortu o fi 23?
Na jedno przełożenie powinno wystarczyć 🙂
A jakie proponuje na jedno przełożenie fi 15 ?
Dałabym około 300g kremu na jedno przełożenie fi15
Chcę zrobić tort cytrynowy. Już wiem, że do środka najlepiej dać krem z mascarpone, do tynkowania na bezie. Czy mogę dodać jakiś inny smak, jeżeli tak to z czym dobrze komponuje się cytryna?
Z miętą, z czekoladą, z maliną… po więcej zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/smaki-tortow-kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/