fbpx

Krem cytrynowy z mascarpone

Krem cytrynowy z mascarpone i lemon curd jest idealny do tortów szczególnie w sezonie letnim. Jest lekki i orzeźwiający, w dodatku świetnie łączy się z innymi smakami, o czym możecie przeczytać TUTAJ w blogowym wpisie. To niezwykle prosty w przygotowaniu krem, na który niezawodny przepis znajdziecie poniżej!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem cytrynowy z mascarpone

 

Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

Delikatny, cierpki krem cytrynowy na bazie mascarpone. Idealny do przełożenia tortu i dekoracji babeczek.
porcje 1 przełożenie fi20

Składniki
  

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki min 30%
  • 1 łyżka lemon curd

Instrukcje
 

  • Śmietanę razem z mascarpone ubić na sztywno.
  • Dodać lemon curd. Wymieszać do połączenia się składników.

Przydatne uwagi

  • Lemon curd można kupić w większości sklepów lub zrobić w domu – polecamy TEN przepis.
  • Śmietanę i mascarpone ubijam razem. Zmniejsza to ryzyko zwarzenia się kremu.
  • Lemon curd dodajemy wedle uznania. Najlepiej dodać łyżkę i skosztować. Jeżeli smak wydaje się Wam za mało cytrynowy, dodać łyżkę więcej.
  • Na zdjęciu babeczki w wykonaniu Bożeny z Czekolady nie oszukasz.  W sekcji z przepisami znajdziesz przepis na babeczki i Lemon Curd, którego Bożenka użyła jako nadzienia do babeczek.
CupCakes – przepis na amerykańskie babeczki

Krem cytrynowy z mascarpone
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Krem cytrynowy pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

24 odpowiedzi

  1. Czy można takim kremem cytrynowym „obłożyć” tort? Chciałabym nie mieszkać smaków i chciałabym przełożyć tort biszkopt maślany, krem cytrynowy oraz lemon curd 🙂 i cały wysmarować tym kremem..
    Pozdrawiam

  2. Pani Magdo czyli ten krem na bezie tylko otynkować tort? Czy przełożyć tez w środku tort?
    Czy lepiej jak w środek dam krem cytrynowy, biszkopt z masłem i na zewnątrz krem z bezy?!
    Pogubiłam się już haha

    1. Nie próbowałam nigdy cytryny z miętą ale widziałam desery, w których były te smaki połączone. W środek tortu można dać miętowy i cytrynowy krem na bazie mascarpone a otynkować cytrynowym maślanym…

  3. Pani Magdo, czy krem cytrynowy jest na tyle stabilny, żeby utrzymał warstwę galaretki z owocami? Chcialabym, aby jedna warstwa tortu, to była krystaliczna galaretka ze świeżymi owocami, ale nie wiem czy lepiej wylać ją na pierwszy blat biszkoptowy czy może być na górze tortu (na drugim blacie)? Czy takie połączenie ma w ogóle jakiś sens?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale