Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Lemon curd to tradycyjny brytyjski krem cytrynowy o intensywnym cytrynowym smaku. Składa się z cytryn, cukru, masła i jajek. Odpowiednio przygotowany ma gładką i jedwabistą teksturę. Tradycyjnie, robi się go ze skórki i soku z cytryn oraz z żółtek jaj kurzych. Niektóre przepisy zawierają również całe jaja i masło.
Ze względu na swoją gęstą, kremową konsystencję oraz wyraźny smak, świetnie sprawdza się jako dodatek do różnorodnych deserów i wypieków.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
45 minut
1 porcja
Lemon curd to tradycyjny brytyjski krem cytrynowy o intensywnym cytrynowym smaku. Składa się z cytryn, cukru, masła i jajek. Ze względu na swoją gęstą, kremową konsystencję oraz wyraźny smak, świetnie sprawdza się jako dodatek do różnorodnych deserów i wypieków.
Oto kilka sprawdzonych pomysłów na jego wykorzystanie:
Minusem cytrynowego curdu jest to, że nie zachowuje zbyt długo świeżości. Przygotowaną partię, najlepiej wykorzystać w ciągu tygodnia lub dwóch. Domowy Lemon Curd ma tę zaletę, że jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupowany w sklepie, więc łatwo go szybko zużyć. Można go również zamrozić. To pomoże wydłużyć okres przydatności do spożycia nawet do roku i, co zaskakujące, nie wpływa na jego teksturę. Cytrynowy curd nadaje się także do peklowania w słoiku. Szczelnie zamknięty może stać w lodówce do trzech miesięcy.
Oba sposoby idealnie się sprawdzają!
Lemon curd podgrzewamy w szklanej, żaroodpornej misce i mieszamy silikonową szpatułką. Nie przygotowujemy go w metalowym naczyniu ani nie mieszamy metalową łyżką ponieważ metal może zajść w reakcję z kwasowością cytryny i lemon curd będzie miał metaliczny posmak.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
16 Responses
A co z cukrem?
Cukier dodajemy do żółtek i razem ubijamy na parze.
Czy można położyć go razem z kremem śmietanka+mascarpone jako jedna warstwa przełożenia tortu? Czy krem nie popłynie?
Można. W tym przepisie mieszamy curd z kremem nawet 🙂 https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-cytrynowy/
Czy można użyć cukru pudru zamiast drobnego cukru?
Nie próbowałam. ale gdybym nie miała kryształu – wago zastąpiłabym go taką samą ilością pudru.
Czy ta porcja lemon curd wystarczy na podwojną porcję kremu cytrynowego z przepisu AT? Potrzebuje krem cytrynowy na 2 przełożenia fi18 i się zastanawiam czy lemon curd też zrobić z podwójnej porcji?
Powinna. Ale ja dodaję na oko – im więcej tym bardziej intensywny smak będzie.
Dziękuję bardzo za opowiedź, ostatecznie będzie fi16 także myślę że będzie ok.
Właśnie zrobiłam lemon curd z tego przepisu i wyszedł tak pyszny ze chyba się nie doczeka do jutrzejszego kremu😂😂
Z jakimi kremami najlepiej łączyć, aby nie był kwaśny?
Zerknij tutaj – tak samo jak krem cytrynowy https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/
Witam dodajemy masło i nadal podgrzewamy? Czy już zdejmujemy z kuchenki?
Jak i ile możemy przechowywać lemon curd?
Ja też chciałbym zapytać ile można przechowywać lemon curd?
W lodówce, do tygodnia.