black Friday

-20%

KOD: BF2021

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy

Lemon Curd

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Lemon Curd jest słodką a za razem cierpką masą o silnym smaku cytryny (znacznie silniejszym, niż na przykład, krem cytrynowy). Odpowiednio przygotowany ma gładką i jedwabistą teksturę.

Tradycyjnie, robi się go ze skórki i soku z cytryn oraz z żółtek jaj kurzych. Niektóre przepisy zawierają również całe jaja i masło.

Poniżej podamy wam przepis autorstwa MojeWypieki.com, który przetestowała Bożenka z Czekolady nie oszukasz…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Rondelek, Rózga
Brak plików do pobrania.

Przepis na cytrynowy curd

 

Lemon curd

Lemon Curd

MojeWypieki.com
Pyszny, domowy Lemon Curd. Idealny do deserów i kremów do tortu.
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Cuisine Amerykańska

Składniki
  

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z dwóch cytryn takich dorodnych, dużych cytryn

Instrukcje
 

  • Cytryny sparzyć i wyszorować (ja biorę nową gąbkę do naczyń i szoruję)
  • Szklaną lub metalową miskę ustawiam na garnku z wodą (tak zwana kąpiel wodna).
  • Wbijam całe jaja plus żółtka i cukier i mieszam porządnie rózgą.
  • Dodaję masło, sok z cytryny i skórkę. 
  • Podgrzewam na najmniejszym ogniu. Mieszam dość długo, do zagęszczenia, aby odparował zapach masła i żółtek.
  • Jak jest gotowe, przecieram delikatnie przez sito, aby nie był z grudkami i był aksamitny. Przelewam do słoiczka.
Keyword Krem
Tried this recipe?Let us know how it was!

Do czego wykorzystać lemon curd?

Dobrze przygotowany Lemon Curd jest gęsty. Oto kilka sprawdzonych pomysłów na jego wykorzystanie:

  • Nadzienie do makaroników
  • Do przygotowania kremu cytrynowego.
  • Jako „nadzienie” do babeczek.
  • Do przełożenia blatu biszkoptu.
  • Wypełnienie tarty cytrynowej.

 

Minusem cytrynowego curdu jest to, że nie zachowuje zbyt długo świeżości. Przygotowaną partię, najlepiej wykorzystać w ciągu tygodnia lub dwóch. Domowy Lemon Curd ma tę zaletę, że jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupowany w sklepie, więc łatwo go szybko zużyć. Można go również zamrozić. To pomoże wydłużyć okres przydatności do spożycia nawet do roku i, co zaskakujące, nie wpływa na jego teksturę. Lemon curd nadaje się także do peklowania w słoiku. Szczelnie zamknięty może stać w lodówce do trzech miesięcy.

Oba sposoby idealnie się sprawdzają!

Lemon Curd
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Lemon curd pin

16 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy