Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Lemon Curd – przepis na słodko-kwaśne co nieco

Jak przechowywać lemon curd...

Lemon Curd jest słodką a za razem cierpką masą o silnym smaku cytryny (znacznie silniejszym, niż na przykład, krem cytrynowy). Odpowiednio przygotowany ma gładką i jedwabistą teksturę. 

Tradycyjnie, robi się go ze skórki i soku z cytryn oraz z żółtek jaj kurzych. Niektóre przepisy zawierają również całe jaja i masło.

Poniżej podamy wam przepis autorstwa MojeWypieki.com, który przetestowała Bożenka z Czekolady nie oszukasz…

Jak wykorzystać lemon curd...

Dobrze przygotowany Lemon Curd jest gęsty. Oto kilka sprawdzonych pomysłów na jego wykorzystanie:

Jego minusem jest to, że nie zachowuje zbyt długo świeżości. Przygotowaną partię, najlepiej wykorzystać w ciągu tygodnia lub dwóch.

Domowy Lemon Curd ma tę zaletę, że jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupowany w sklepie, więc łatwo go szybko zużyć. 

Można go również zamrozić. To pomoże wydłużyć okres przydatności do spożycia nawet do roku i, co zaskakujące, nie wpływa na jego teksturę.

Nadaje się także do peklowania w słoiku. Szczelnie zamknięty może stać w lodówce do trzech miesięcy. 

Oba sposoby ideaalnie się sprawdzają!

Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Lemon curd - przepis

Przepis na cytrynowy curd

Lemon Curd

Pyszny, domowy Lemon Curd. Idealny do deserów i kremów do tortu.

Course Dessert
Cuisine American
Keyword Krem
30 minutes
30 minutes
Porcje 1 tort fi18
Autor MojeWypieki.com

Składniki

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z dwóch cytryn takich dorodnych, dużych cytryn

Instrukcje

  1. Cytryny sparzyć i wyszorować (ja biorę nową gąbkę do naczyń i szoruję)

  2. Szklaną lub metalową miskę ustawiam na garnku z wodą (tak zwana kąpiel wodna).

  3. Wbijam całe jaja plus żółtka i cukier i mieszam porządnie rózgą.

  4. Dodaję masło, sok z cytryny i skórkę. 

  5. Podgrzewam na najmniejszym ogniu. Mieszam dość długo, do zagęszczenia, aby odparował zapach masła i żółtek.

  6. Jak jest gotowe, przecieram delikatnie przez sito, aby nie był z grudkami i był aksamitny. Przelewam do słoiczka.

Na zdjęciu babeczki w wykonaniu Bożeny z Czekolady nie oszukasz. 

W sekcji z przepisami znajdziesz przepis na babeczki i krem cytrynowy, którego Bożenka użyła do ich dekoracji.

A do czego Ty używasz Lemon Curd? Podziel się z nami w komentarzach poniżej! 🙂 

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

12 odpowiedzi

  1. Czy ta porcja lemon curd wystarczy na podwojną porcję kremu cytrynowego z przepisu AT? Potrzebuje krem cytrynowy na 2 przełożenia fi18 i się zastanawiam czy lemon curd też zrobić z podwójnej porcji?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie