Jak przygotować lemon curd...
Lemon Curd jest słodką a za razem cierpką masą o silnym smaku cytryny (znacznie silniejszym, niż na przykład, krem cytrynowy). Odpowiednio przygotowany ma gładką i jedwabistą teksturę.
Tradycyjnie, robi się go ze skórki i soku z cytryn oraz z żółtek jaj kurzych. Niektóre przepisy zawierają również całe jaja i masło.
Poniżej podamy wam przepis autorstwa MojeWypieki.com, który przetestowała Bożenka z Czekolady nie oszukasz…
Jak wykorzystać lemon curd...
Dobrze przygotowany Lemon Curd jest gęsty. Oto kilka sprawdzonych pomysłów na jego wykorzystanie:
- "Nadzienie" do makaronsów.
- Do przygotowania kremu cytrynowego.
- Jako "nadzienie" do babeczek.
- Do przełożenia blatu biszkoptu.
- Wypełnienie tarty cytrynowej.
Jego minusem jest to, że nie zachowuje zbyt długo świeżości. Przygotowaną partię, najlepiej wykorzystać w ciągu tygodnia lub dwóch.
Domowy Lemon Curd ma tę zaletę, że jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupowany w sklepie, więc łatwo go szybko zużyć.
Można go również zamrozić. To pomoże wydłużyć okres przydatności do spożycia nawet do roku i, co zaskakujące, nie wpływa na jego teksturę.
Nadaje się także do peklowania w słoiku. Szczelnie zamknięty może stać w lodówce do trzech miesięcy.
Oba sposoby ideaalnie się sprawdzają!
Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.
Przepis na cytrynowy curd
Lemon Curd
Pyszny, domowy Lemon Curd. Idealny do deserów i kremów do tortu.
Składniki
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- 80 g masła
- skórka starta z 2 cytryn
- sok z dwóch cytryn takich dorodnych, dużych cytryn
Instrukcje
-
Cytryny sparzyć i wyszorować (ja biorę nową gąbkę do naczyń i szoruję)
-
Szklaną lub metalową miskę ustawiam na garnku z wodą (tak zwana kąpiel wodna).
-
Wbijam całe jaja plus żółtka i cukier i mieszam porządnie rózgą.
-
Dodaję masło, sok z cytryny i skórkę.
-
Podgrzewam na najmniejszym ogniu. Mieszam dość długo, do zagęszczenia, aby odparował zapach masła i żółtek.
-
Jak jest gotowe, przecieram delikatnie przez sito, aby nie był z grudkami i był aksamitny. Przelewam do słoiczka.
Na zdjęciu babeczki w wykonaniu Bożeny z Czekolady nie oszukasz.
W sekcji z przepisami znajdziesz przepis na babeczki i krem cytrynowy, którego Bożenka użyła do ich dekoracji.
A do czego Ty używasz Lemon Curd? Podziel się z nami w komentarzach poniżej! 🙂
13 Responses
A co z cukrem?
Cukier dodajemy do żółtek i razem ubijamy na parze.
Czy można położyć go razem z kremem śmietanka+mascarpone jako jedna warstwa przełożenia tortu? Czy krem nie popłynie?
Można. W tym przepisie mieszamy curd z kremem nawet 🙂 https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-cytrynowy/
Czy można użyć cukru pudru zamiast drobnego cukru?
Nie próbowałam. ale gdybym nie miała kryształu – wago zastąpiłabym go taką samą ilością pudru.
Czy ta porcja lemon curd wystarczy na podwojną porcję kremu cytrynowego z przepisu AT? Potrzebuje krem cytrynowy na 2 przełożenia fi18 i się zastanawiam czy lemon curd też zrobić z podwójnej porcji?
Powinna. Ale ja dodaję na oko – im więcej tym bardziej intensywny smak będzie.
Dziękuję bardzo za opowiedź, ostatecznie będzie fi16 także myślę że będzie ok.
Właśnie zrobiłam lemon curd z tego przepisu i wyszedł tak pyszny ze chyba się nie doczeka do jutrzejszego kremu😂😂
Z jakimi kremami najlepiej łączyć, aby nie był kwaśny?
Zerknij tutaj – tak samo jak krem cytrynowy https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/
Witam dodajemy masło i nadal podgrzewamy? Czy już zdejmujemy z kuchenki?