Szukaj

Lemon Curd

Lemon curd to tradycyjny brytyjski krem cytrynowy o intensywnym cytrynowym smaku. Składa się z cytryn, cukru, masła i jajek. Odpowiednio przygotowany ma gładką i jedwabistą teksturę. Tradycyjnie, robi się go ze skórki i soku z cytryn oraz z żółtek jaj kurzych. Niektóre przepisy zawierają również całe jaja i masło.

Ze względu na swoją gęstą, kremową konsystencję oraz wyraźny smak, świetnie sprawdza się jako dodatek do różnorodnych deserów i wypieków.

Bożena Furdal
Bożena Furdal

O autorze

Właścicielka warsztatowej pracowni Czekolady nie oszukasz. Z wykształcenia Technolog żywienia, Psycholog, z miłości do słodkiej pasji Cukiernica. Największą miłością czekoladowej działalności Bożeny są warsztaty dla Dzieci. Wprowadziła na rynek szkolny, innowacyjny program warsztatowy. Tworzy dla dzieci ćwiczenia, kreatywnie przeplatając naukę z zabawą. Swobodnie wprowadza działania umiejętności społecznych, które spełniają bardzo ważną rolę w grupie. Spełnia się również jako Szkoleniowiec a zarazem pasjonata czekoladowych brył i ich ostrych kantów. Każdy tort zamieniłaby na nieszablonowy kształt. Prywatnie mama cukierniczej córki, konstruktywnie krytycznego syna, oraz kochana żona szczęśliwego męża.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Rózga
Szpatułka silikonowa

Przepis na cytrynowy curd

5/5

czas przygotowania

45 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Lemon curd

Składniki

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z dwóch cytryn takich dorodnych, dużych cytryn

Instrukcje

  1. Cytryny sparzyć i wyszorować (ja biorę nową gąbkę do naczyń i szoruję).
  2. Szklaną żaroodporną miskę ustawiam na garnku z wodą (tak zwana kąpiel wodna).
  3. Wbijam całe jaja plus żółtka i cukier i mieszam porządnie silikonową rózgą.
  4. Dodaję masło, sok z cytryny i skórkę.
  5. Podgrzewam na najmniejszym ogniu. Mieszam dość długo, do zagęszczenia, aby odparował zapach masła i żółtek.
  6. Jak jest gotowe, przecieram delikatnie przez sito, aby nie był z grudkami i był aksamitny. Przelewam do słoiczka.

Do czego wykorzystać lemon curd?

Co to jest lemon curd?

Lemon curd to tradycyjny brytyjski krem cytrynowy o intensywnym cytrynowym smaku. Składa się z cytryn, cukru, masła i jajek. Ze względu na swoją gęstą, kremową konsystencję oraz wyraźny smak, świetnie sprawdza się jako dodatek do różnorodnych deserów i wypieków.

Oto kilka sprawdzonych pomysłów na jego wykorzystanie:

Minusem cytrynowego curdu jest to, że nie zachowuje zbyt długo świeżości. Przygotowaną partię, najlepiej wykorzystać w ciągu tygodnia lub dwóch. Domowy Lemon Curd ma tę zaletę, że jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupowany w sklepie, więc łatwo go szybko zużyć. Można go również zamrozić. To pomoże wydłużyć okres przydatności do spożycia nawet do roku i, co zaskakujące, nie wpływa na jego teksturę. Cytrynowy curd nadaje się także do peklowania w słoiku. Szczelnie zamknięty może stać w lodówce do trzech miesięcy.

Oba sposoby idealnie się sprawdzają!

Przydatne uwagi

Lemon curd podgrzewamy w szklanej, żaroodpornej misce i mieszamy silikonową szpatułką. Nie przygotowujemy go w metalowym naczyniu ani nie mieszamy metalową łyżką ponieważ metal może zajść w reakcję z kwasowością cytryny i lemon curd będzie miał metaliczny posmak.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Lemon curd

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

16 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Lemon Curd

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe