Lemon Curd

Lemon Curd jest słodką a za razem cierpką masą o silnym smaku cytryny (znacznie silniejszym, niż na przykład, krem cytrynowy). Odpowiednio przygotowany ma gładką i jedwabistą teksturę.

Tradycyjnie, robi się go ze skórki i soku z cytryn oraz z żółtek jaj kurzych. Niektóre przepisy zawierają również całe jaja i masło.

Poniżej podamy wam przepis autorstwa MojeWypieki.com, który przetestowała Bożenka z Czekolady nie oszukasz…

O autorze

Właściciełka wymarzonej pracowni tortów artystycznych “Czekolady nie oszukasz”, gdzie łączy swoją słodką pasję z miłością do dzieci. Szczęśliwa żona i mama dwojga dzieci. Syn, Mateusz jest osobistym krytykiem kulinarnym, Zosia niezastąpionym menadżerem. Z wykształcenia kucharz i psycholożka, z zamiłowania entuzjasta słodkości w każdym formacie.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Rondelek, Rózga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na cytrynowy curd

 

Lemon curd

Lemon Curd

MojeWypieki.com
Pyszny, domowy Lemon Curd. Idealny do deserów i kremów do tortu.
kategoria Deser

Składniki
  

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • skórka starta z 2 cytryn
  • sok z dwóch cytryn takich dorodnych, dużych cytryn

Instrukcje
 

  • Cytryny sparzyć i wyszorować (ja biorę nową gąbkę do naczyń i szoruję)
  • Szklaną lub metalową miskę ustawiam na garnku z wodą (tak zwana kąpiel wodna).
  • Wbijam całe jaja plus żółtka i cukier i mieszam porządnie rózgą.
  • Dodaję masło, sok z cytryny i skórkę. 
  • Podgrzewam na najmniejszym ogniu. Mieszam dość długo, do zagęszczenia, aby odparował zapach masła i żółtek.
  • Jak jest gotowe, przecieram delikatnie przez sito, aby nie był z grudkami i był aksamitny. Przelewam do słoiczka.

Do czego wykorzystać lemon curd?

Dobrze przygotowany Lemon Curd jest gęsty. Oto kilka sprawdzonych pomysłów na jego wykorzystanie:

  • Nadzienie do makaroników
  • Do przygotowania kremu cytrynowego.
  • Jako „nadzienie” do babeczek.
  • Do przełożenia blatu biszkoptu.
  • Wypełnienie tarty cytrynowej.

 

Minusem cytrynowego curdu jest to, że nie zachowuje zbyt długo świeżości. Przygotowaną partię, najlepiej wykorzystać w ciągu tygodnia lub dwóch. Domowy Lemon Curd ma tę zaletę, że jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupowany w sklepie, więc łatwo go szybko zużyć. Można go również zamrozić. To pomoże wydłużyć okres przydatności do spożycia nawet do roku i, co zaskakujące, nie wpływa na jego teksturę. Lemon curd nadaje się także do peklowania w słoiku. Szczelnie zamknięty może stać w lodówce do trzech miesięcy.

Oba sposoby idealnie się sprawdzają!

Lemon Curd
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Lemon curd pin

16 odpowiedzi

  1. Czy ta porcja lemon curd wystarczy na podwojną porcję kremu cytrynowego z przepisu AT? Potrzebuje krem cytrynowy na 2 przełożenia fi18 i się zastanawiam czy lemon curd też zrobić z podwójnej porcji?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale