Krem cytrynowy

Krem cytrynowy to moja odpowiedź na ciągnący się upał. Latem zawsze stawiam na cytrusowe, owocowe smaki. U nas jest bardzo ciepło i choć uzupełniam moje pomysły klasycznie czekoladą, czy karmelem, to jednak moje pierwsze myśli biegną ku orzeźwiającym, „chłodnym” smakom.

Planowałam tort dla faceta, tym chętniej więc poszłam w stronę lekką i owocową. Tak jakoś statystycznie się składa, że dziewczyny bardziej ciągną do czekolady i lepkich krówek ;) Krem cytrynowy pasował mi bardzo do całej kompozycji i wyszedł po prostu świetny! Delikatny, piankowy, ale stabilny z dobrze wyczuwalnym smakiem cytryny i dodatkiem likieru Limoncello. Alkohol można oczywiście wymienić na inny, albo zupełnie pominąć.

Krem cytrynowy skompletowałam z owocową chrupką, borówkową żelką i musem truskawkowym, a tort złożyłam na bazie biszkoptu z olejem i palonym masłem. Tort z kremem cytrynowym wyszedł smakowity – lekki, ale aromatyczny, świetnie zbalansowany, bardzo polecam!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przepis na krem cytrynowy

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Krem

Akademia Tortu - Mus cytrynowy-2

Składniki

  • 100 g soku z cytryn
  • 400 g śmietanki kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 10 g Limoncello opcjonalnie
  • 6 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Połowę porcji śmietanki podgrzewamy. Wyłączamy zaraz przed zagotowaniem.
  3. Do gorącej śmietanki dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
  4. Gorącą śmietaną z żelatyną zalewy czekoladę. Pozostawiamy na parę minut aż czekolada zmięknie, po czym mieszamy rózgą aż się rozpuści i połączy z śmietanka. Jeżeli pozostaną grudki, można rozbić blenderem ręcznym.
  5. Do czekolady dodajemy sok z cytryny i Limoncello lub inny likier cytrynowy. Mieszamy rózgą aż całość się połączy. Odstawiamy do przestudzenia.
  6. Resztę śmietanki ubijamy na tzw. 3/4 (lekko płynna konsystencja).
  7. Lekko przestudzoną czekoladę dajemy do ubitej śmietanki i mieszamy aż się połączy.
  8. Gotowy mus przelewamy do worka cukierniczego.

Jak zrobić krem cytrynowy do tortu

Akademia Tortu - Mus cytrynowy-14
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 min.
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-13
Połowę porcji śmietanki podgrzewamy. Wyłączamy zaraz przed zagotowaniem.
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-12
Do gorącej śmietanki dodajemy napęczniałą żelatynę...
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-11
i mieszamy aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-10
Gorącą śmietaną z żelatyną zalewy czekoladę.
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-09
Pozostawiamy na parę minut aż czekolada zmięknie, po czym mieszamy rózgą aż się rozpuści i połączy z śmietanka.
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-08
Jeżeli pozostaną grudki, można rozbić blenderem ręcznym.
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-07
Do czekolady dodajemy Limoncello lub inny likier cytrynowy...
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-06
i sok z cytryny. Mieszamy rózgą aż całość się połączy. Odstawiamy do przestudzenia.
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-05
Resztę śmietanki ubijamy na tzw. 3/4 (lekko płynna konsystencja).
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-04
Lekko przestudzoną czekoladę dajemy do ubitej śmietanki i mieszamy aż się połączy.
Akademia Tortu - Mus cytrynowy-03
Gotowy mus przelewamy do worka cukierniczego.

Przydatne uwagi

  • Ten mus cytrynowy świetnie będzie się również nadawał do deserów w kubeczku. Ponieważ jest na bazie białej czekolady w temperaturze pokojowej dłużej utrzyma formę niż tradycyjny mus wyłączenie na bazie śmietanki.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak ustabilizować krem do tortu
Jak ustabilizować krem do tortu
Które smaki tortu do siebie pasują
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem cytrynowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »