Krem cytrynowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Krem cytrynowy jest idealny do tortów szczególnie w sezonie letnim. Jest lekki i orzeźwiający, w dodatku świetnie łączy się z innymi smakami, o czym możecie przeczytać TUTAJ w blogowym wpisie. To niezwykle prosty w przygotowaniu krem, na który niezawodny przepis znajdziecie poniżej!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem cytrynowy z mascarpone

 

Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

Delikatny, cierpki krem cytrynowy na bazie mascarpone. Idealny do przełożenia tortu i dekoracji babeczek.
Servings 1 przełożenie fi20

Składniki
  

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki min 30%
  • 1 łyżka lemon curd

Instrukcje
 

  • Śmietanę razem z mascarpone ubić na sztywno.
  • Dodać lemon curd. Wymieszać do połączenia się składników.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Lemon curd można kupić w większości sklepów lub zrobić w domu – polecamy TEN przepis.
  • Śmietanę i mascarpone ubijam razem. Zmniejsza to ryzyko zwarzenia się kremu.
  • Lemon curd dodajemy wedle uznania. Najlepiej dodać łyżkę i skosztować. Jeżeli smak wydaje się Wam za mało cytrynowy, dodać łyżkę więcej.
  • Na zdjęciu babeczki w wykonaniu Bożeny z Czekolady nie oszukasz.  W sekcji z przepisami znajdziesz przepis na babeczki i Lemon Curd, którego Bożenka użyła jako nadzienia do babeczek.
CupCakes – przepis na amerykańskie babeczki

Krem cytrynowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem cytrynowy pin

24 odpowiedzi

  1. Czy można takim kremem cytrynowym „obłożyć” tort? Chciałabym nie mieszkać smaków i chciałabym przełożyć tort biszkopt maślany, krem cytrynowy oraz lemon curd 🙂 i cały wysmarować tym kremem..
    Pozdrawiam

  2. Pani Magdo, czy krem cytrynowy jest na tyle stabilny, żeby utrzymał warstwę galaretki z owocami? Chcialabym, aby jedna warstwa tortu, to była krystaliczna galaretka ze świeżymi owocami, ale nie wiem czy lepiej wylać ją na pierwszy blat biszkoptowy czy może być na górze tortu (na drugim blacie)? Czy takie połączenie ma w ogóle jakiś sens?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale