Szukaj

Jak wzmocnić piętrowy tort

Każdy tort piętrowy potrzebuje wzmocnienia, wewnętrznego stelaża na którym oprze się każde piętro. Dzięki takiemu wewnętrznemu “rusztowaniu” tort nam się nie zapadnie ani nie uszkodzi przy przenoszeniu. W tym wpisie pokażę wam jak złożyć piętrowy tort.

Do złożenia piętrowego tortu niektórzy używają kupnych, gotowych stelaży, innym służą grube plastikowe czy drewniane wsporniki do tortu.

Od początku mojej przygody z tortowaniem, do składania piętrowych tortów, używam grubych, plastikowych słomek. Odpowiednio umieszczone w torcie zapewniają jego stabilność. Jednak nie zapominajmy o odpowiednim podkładzie do tortu, który zawsze powinien być gruby, sztywny i o odpowiednio większej średnicy w stosunku do wysokości tortu. Podkłady do tortów, których używam znajdziecie TUTAJ.

 

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jak użyć słomek do wzmocnienia piętrowego tortu.
Jak rozmieścić słomki w torcie.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • grube, sztywne, plastikowe słomki do napojów
  • kołki bambusowe lub drewniane
  • podkłady pod tort

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

  • biszkopt
  • tynk
  • kremy do przełożenia tortu
Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Jak użyć słomek aby wzmocnić piętrowy tort

Użyj dużych, grubych słomek. Nie używamy słomek do picia, które maja zgięcie ani słomek z papieru! Upewnij się, że oba końce słomki są płaskie, nie ścięte z ukosa!

Akademia Tortu-Wsporniki Słomki - 8
Na górze piętra, po środku, odrysuj delikatnie koło o średnicy piętra, które na nim postawisz. Ja używam do tego podkładu do tortu o średnicy takiej samej jak moje drugie piętro i delikatnie zaznaczam obwód narzędziem drezdeńskim.
Akademia Tortu-Wsporniki Słomki - 2
Przyjrzyj się swojemu tortowi i znajdź najwyższy punkt na górze tortu – jeżeli góra nie jest idealnie pozioma, to niekoniecznie będzie to jego środek. Włóż więc jedną słomkę w najwyższy punkt tortu (piętra), tak głęboko, aż słomka przebije się przez piętro i dotknie podkładki tortu. Upewnij się, że wkładasz słomkę w ciasto w pionie, a nie pod kątem! W tym zadaniu możesz sobie pomóc ekierką.
Akademia Tortu-Wsporniki Słomki - 3
Nożyczkami obetnij słomkę równo z powierzchnią tortu. Ja zaznaczam skalpelem miejsce, w którym słomka wychodzi ponad tort.
Akademia Tortu-Wsporniki Słomki - 4
Następnie ją wyciągam i ucinam w miejscu, które zaznaczyłam.
Akademia Tortu-Wsporniki Słomki - 5
Resztę słomek przycinam do takiej samej długości.
Akademia Tortu-Wsporniki Słomki - 6
Następnie rozmieszczam słomki wewnątrz koła, które wcześniej zaznaczyłam na torcie, odrysowując od podkładu pod tort. Aby poprawnie rozmieścić słomki, można sobie pomóc diagramem, które dla was przygotowałam w plikach do pobrania.
Akademia Tortu-Wsporniki Słomki - 1
Aby drugie piętro nie przesuwało się po nalożeniu, smaruje górę dolnego piętra roztopioną czekoladą. Kolor czekolady nie ma znaczenia, ponieważ nie będzie go widać po nałożeniu drugiego piętra.
Akademia Tortu-Wsporniki Słomki - 7
Następnie nakładam drugie piętro, starając się je umieścić w obrębie zaznaczonego wcześniej narzędziem drezdenskim kółka (tego kółka, które zaznaczaliśmy na początku aby wiedzieć gdzie rozmieścić słomki).

Torty trzypiętrowe i wyższe...

Ten sam proces powtarzam przy każdym piętrze. 🙂

Sposób ze słomkami sprawdza się w tortach do trzech pięter. Torty trzypiętrowe i wyższe dodatkowo powinny być zabezpieczone poprzez wbicie drewnianego wspornika w środek tortu – taki zabezpieczający wspornik powinien przebić się przez wszystkie piętra tortu i najlepiej aby jego koniec dodatkowo wbił się w podkładkę tortu. Warto tutaj dodać, że w tortach, które dodatkowo planujemy wzmocnić drewnianym wspornikiem przez środek, nie dajemy słomki, która jest zaznaczona na diagramie po środku piętra. Jeżeli damy słomkę po środku to drewniany wspornik, który wbijemy w środek może taką słomkę wypchnąć i uszkodzić tort.

Wsporniki 3
Torty piętrowe
Wsporniki 4
Torty z ukrytym piętrem

Ilu słomek użyć na każde piętro tortu?

Używając grubych słomek, przy okrągłych tortach, staram się trzymać tej zasady:

Daję 1 słomkę na każde 2.5cm średnicy tortu  +/-  1 słomka.

Czyli ∅20cm / 2.5 = 8

~8 słomek na piętro ∅20cm 

Wsporniki 2
Torty okrągłe
Wsporniki 1
Torty kwadratowe

Przydatne uwagi

  • Plastikowe słomki do użycia jako wsporniki w torcie muszą być grube i sztywne. Ja zazwyczaj kupuję grube słomki do napojów w Ikea. Maja one 0,75cm średnicy.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

28 Responses

    1. Karolino, każdy piętrowy tort musi mieć podkład pod każdym piętrem. To właśnie podkład, na którym stoi tort podpierają wsporniki (słomki).Zerknij na diagram (szkic) na górze tej strony.

      1. Ciesze się, że korzystasz z naszej strony. Powiedz co się nie trzyma w twoim torcie piętrowym? Czy składasz tak jak opisałam wyżej? Dajesz odpowiednią ilość słomek (zobacz diagramy, które można sobie wydrukować na dole strony) do średnicy tortu? Czy masz podkład pod każdym piętrem?

  1. Dzień dobry. Tutaj przy średnicy 25 są po srodku 3 wsporniki, jak wtedy wbić ten duzy przez srodek? Czy któryś pominąc? I uzywając np grubych wsporników trzymamy się twj samwj zasady 1 na 2,5cm czy wtedy można rzadziej? Pozdrawiam

  2. Dzień Dobry, bardzo pomocny i fachowy blog, ale ja mam większe wyzwanie i prosze o pomoc.
    Jak wykonać stojak pod tort piętrowy przeplatany trzema przezroczystymi pudełkami na których stoi kolejna warstwa (w pudełkach maja być kwiatki), czy ma Pani jakieś pomysły?

        1. Poniekąd tak. Wspornik, który dajemy przez środek ma za zadanie „trzymania” wszystkich piętra razem w trakcie transportu, aby się nie przemieszczały. Wbicie go w podkład pomaga aby całość nie przesunęła się na podkładzie. Jezelo nie będzie wbity, to piętra nie przesuną się, ale cały tort może na podkładzie się przesunąć w trakcie transportu.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak wzmocnić piętrowy tort

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe