Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Tort węgierski, czy szwarcwaldzki bez ciemnego biszkoptu się nie uda. Dobra baza do tortu to podstawa, a wbrew pozorom przygotowanie idealnego biszkoptu czekoladowego może być trudne. Przepis, który tutaj podajemy to nie jest tradycyjny biszkopt, ponieważ zawiera dodatek tłuszczu. Dlaczego warto jako podstawę dla swojego tortu wybrać biszkopt tłuszczowy i czym różni się od wersji tradycyjnej dowiesz się z przepisu na biszkopt tłuszczowy. Mimo iż ten biszkopt jest wystarczająco wilgotny, można go dodatkowo nasączyć. O tym czym najlepiej nasączyć biszkopt dowiesz się z naszego poradnika na Blogu. Jeżeli natomiast szukasz idealnej kombinacji smakowej kremów, kliknij TUTAJ.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
3 biszkopty fi18
Biszkopt
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
78 Responses
Czy mozna również prosić o ten przepis ale z użyciem termomiksa?
Czy ten biszkopt bedzie ok dla dzieci? Mam na mysli kawe?
Można użyć kawy bez kofeiny lub zastąpić zwykłą wodą. Ja robie dla dzieci z kawą, one i tak mało jedzą, że nie widać efektów w zachowaniu 🙂
Tak, mozna wlewać ciepłą, może nie wrzątek ale ciepla moze byc …
O jakiej średnicy forma dla tej ilości ciasta? Czy dla dwóch form o średnicy fi 20 ciasta wystarczy?
Starczy
A czy można je upiec w tradycyjnej tortownicy fi 24 i kroić? Te foremki , których używasz jakie mają fi ?
Ciasto z tego przepisu jest dość rzadkie i nie wiem czy nie wycieknie w zwykłej tortownicy – nie próbowałam. Moje blaszki na tym zdjęciu są fi18.
O tak, niestety mi właśnie wyciekło ze zwykłej tortownicy🙈 na szczęście miałam w pobliżu dużą blachę z papierem do pieczenia. Podłożyłam i szybko wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Jak tylko złapało temperaturę przestało wyciekać☺️ Także zwykłą tortownicę należy dobrze zabezpieczyć.
Mi w takiej zwykłej aluminiowej wypływa, natomiast w takiej lepszej już wychodzi idealnie.
Czy mogę ten biszkopt użyć do przygotowania number cakes ?
Na ile części da się przekroić jeden blat?
A gdyby zaryzykować upieczenie w jednej tortownicy, czy można potem przekroić na „ileś” blatów, czy każdy blat musi być pieczony oddzielnie?
Przyłączam się do pytania.
Mozna upiec w jednej ale trzeba pamietac ze zmieni sie wtedy czas pieczenia.
Szklanka ma ile gramow? Dziekuje
Szklanka jest pojemności 235ml
Ile łyżeczek kawy na 2 szklanki wody
Jeżeli używam rozpuszczalnej kawy to daję 1 łyżeczkę na szklankę.
Czy w przepisie jest 1,5szklanki kakao? Biszkopt nie bedzie gorzki? To proporcje na 3 blachy o jakiej szerokosci?
Jaka temperatura pieczenia będzie przy termoobjegu?
Ja ustawiam u siebie 9C niej niż jest podane w przepisie. Ale – trzeba przetestować swój piekarnik, bo każdy inny jest…
A ja mam inne pytanie. Gdzie kupie takie tortownice co na zdjeciu??
Są to tortownice firmy Fat Daddio’s https://www.cakesuppliesonsale.com/fat-daddio-s-round-cake-pan-set-4-6-8-10-12
Przecież to nie jest żaden biszkopt, tylko coś na rodzaj babki.
Biszkopt to jaja, mąka i cukier.
Są różne rodzaje biszkoptów. Jeżeli szukasz przepisu na tradycyjny biszkopt, zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/przepisy/idealny-przepis-na-tradycyjny-biszkopt/
Czy musi być 1,5 szklanki kakao? Nie będzie zbyt gorzki?? ?
Można dać niedużo mniej. Biszkopt nie jest gorzki ale to kwestia indywidualna 🙂
Czy podana przez Panią pojemność szklanki 235 ml tyczy się też sypkich produktów, czy używać tyle ile powinno wagowo wychodzić na szklankę?
Janku, chodzi o proporcje. Jeżeli wybierzesz szklankę ~235ml to tą samą szklanką odmierzaj wszystkie składniki do tego przepisu.
Stanowczo za dużo sody oczyszczonej ?
Nie sądzę, robię z taką ilością od lat i wszystko super wychodzi, posmaku nie ma.
Czy biszkopt z tego przepisu nadaje sie do przekladania kremami z bitej smietany, czy moze byc za ciezki?
Uważam, ze jest idealny 🙂
Chciałabym zrobić tylko jeden placek na domowe ciasto z bitą śmietana, truskawkami i galaretka. Czy to będzie pasować i rozumiem, że mogę proporcje podzielić na pół?
Oczywiście, tak można podzielić na pół proporcje. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/jak-dostosowac-przepis-do-rozmiaru-blachy/
Dziękuję serdecznie.
PS. Pani Akademia jest wspaniała, dla laika jak ja to skarbnica wiedzy i pomocy.
Czy smak kawy jest mocno wyczuwalny w biszkopcie?
Jak dla mnie nie. Można zastąpić gorącą wodą lub innym płynem.
dziękuję, zrobię z wodą i dam znać jak wyszło 😉
Bezpieczniej jest podzielić sobie proporcje przepisu i zrobić osobno. Zobacz tutaj jak: https://akademiatortu.pl/blog/jak-dostosowac-przepis-do-rozmiaru-blachy/
Mam jeszcze jedno pytanie, zabieram się za pieczenie, ale w podanej średnicy mam jedną formę, czy ciasto może poczekać na blacie tak jak w biszkopcie tłuszczowym?
Uwielbiam ten przepis, ciasto zawsze wychodzi idealnie. Jak ktoś nie chce w nim kawy to proponuję dodać mleko 🙂
Nie wiem, co robię źle… Za pierwszym razem zakalec, drugie podejście, biszkopt już 1h 40min w piekarniku i dalej ciągnie się…
W przepisie jest uzyta szklanka o dziwnej pojemnosci 235ml – moze uzyla pani 250 ml? Moze tutaj blad?
Gdzie można kupić takie foremki do biszkoptu czekoladowego fi 18?
Sprawdź na https://www.aledobre.pl , ja kupowałam lokalnie u siebie w USA.
Dziękuję za ten przepis! Mam pytanie o to, ile czasu może stać taki biszkopt tłuszczowy zanim go przełożę? Tradycyjny piekę dzień przed przełożeniem i jest optymalnie. Czy ten może stać dłużej ze względu na tłuszcz, czy jeśli chcę upiec wcześniej, muszę już mrozić?
Myśle, że maksymalnie 2 dni wcześniej bez mrożenia.
Czy podana iliść cukru w przepisie, 3 szklanki to czasem nie jest pomyłka?
Pytam bo wydaje mi się to OGROMNA ilość 🙂
Nie, to nie pomyłka. W większości przepisów na biszkopt, ilość cukru jest zbliżona do ilości mąki. Tak jest tutaj. Biszkopt nie jest słodki, ponieważ dodawana jest jeszcze gorzka kawa i kakao.
Mam tortownicę 22 cm niestety nie wiem dlaczego nie mogę pobrać tego pliku jak dostosować rozmiar do proporcji ciasta , czy mógłby ktoś mnie poratować ? 🙈
Aniu email z proporcjami jak inne emaile z AT były wysyłane do Ciebie na adres: a……[email protected] – Sprawdź swoją skrzynkę czy nie wylądowały w folderze spam lub innym.
Dzień dobry,
mam jedną blaszkę fi 25 wysokość 10 cm, czy z tego przepisu uda mi się upiec taki biszkopt (wysoki i duży), czy muszę policzyć na nowo proporcje? Jak to obliczyć? A może podzielić ilość ciasta i piec w jednej blaszce kilka porcji? Co Pani radzi?
czy da rady upiec ten biszkopt w rancie czy jest za rzadki?
Bałabym się, ciasto jest rzadkie.
Piekłam ten biszkopt w rancie. Spód rantu zabezpieczony papierem a pod nim dość gruba warstwa folii aluminiowej, która dodatkowo przypięłam „spinkami” do rantów. W ten sposób zabezpieczony rant nie powinien spowodować wycieku ciasta. Dodatkowo najpierw wylewam odrobine ciasta – na tyle by przykryło spod, wrzucam do piekarnika na czas ścięcia się ciasta a potem dolewam resztę. W ten sposób eliminuje nieszczelność.
Zastanawiam się co by było gdybym ubiła białka na sztywno z odrobiną cukru i w to wmieszała? Moze bym uzyskała bardziej puszysty biszkopt? A tak przy okazji to szukam biszkoptu z miodem moze cos Pani juz testowała takiego. Mam tradycyjny przepis na miodownik ale ciasto twardawe i trzeba dlugo czekać aż zmieknie.
Mam pytanie – czy ciato ma być takie mięsiste? Ponieważ piekłam koło 50 min i takie dosyć mokre w środku
Pieczemy do suchego patyczka. Jeżeli jest mokry to wydłuż czas pieczenia.
Czy nic się nie stanie z masą gdy jedna część będzie się piec a następne dwie będą oczekiwać? Czy lepiej podzielić przepis na 3 i każdy zrobić osobno?
Gotowe ciasto nie powinno czekać. Ja piekę wszystkie 3 blaszki na raz.
Dzien dobry . Mam pytanie odnosnie
atrapy. Wlasnie n’a pani stronie to.odkrylam ale nie rozumiem . W przepisie nz tort pomalowany nz noebiesko to wyglada tak zr ta attrapa zostaje
Z gdzie jest biszkopt itp
Ta atrape sie je? Wiem ze pewnie sie Pani usmieje ale ja nie kumam.
Nie, atrapy się nie je moto styropian 🙂 Biszkopt stawia się w tym przypadku na atrapę. Atrapa ma na celu zastąpienie 1go z pięter w torcie.
Jakiej rozmiaru szklanki pani użyła w tym przepisie? Z góry dziękuje
1 cup, czyli 237ml
Dzień dobry, piekę ten biszkopt i jest idealny ale mam z nim problem jeśli chodzi o krem czekoladowy, czy może być tak że trzy biszkopty o grubości 3 cm są za ciężkie i powodują iż z tortu robi się buła? Krem jest na bazie czekolady, śmietanki 36 i mascarpone. Myśli pani że 4 mniejszej blaty spowodują że tort będzie stabilny?
Nie, to raczej krem jest niestabilny. Zerknij tutaj na artykuł, w którym Ewa opisuje jak ustabilizować krem do tortu na naszym blogu
https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Witam. Właśnie jestem w trakcie pieczenia. Czy ten biszkopt się rzuca jak klasyczny biszkopt? Nie chce go zmarnować
Nie, nie rzucam żadnym biszkoptem. Wystrczy po wyjęciu z piekarnika przestudzić, wyjąc z wodny i zostawić na blacie do góry nogami do zupełnego ostudzenia.
Uwielbiam wasze przepisy, jednak ten biszkopt daleko odbiega. Piekłam wczoraj i dzisiaj rano, niestety oby dwa zakalce 😑
Wszystko zrobione jak w przepisie, czas pieczenia musiałam wydłużyć, patyczek suchy a w środku klapa, jest tak mokry, ze wyglada jakby był nieupieczony😕
A nie lepiej podawac przepis na jedno ciasto/porcje? Po co piec az trzy naraz? Lepiej upiec na swiezo i jeden. Pozatym jak to przeliczac. Nie dziekuje.
Możesz upiec w jeden blaszce całość, ale będzie się znacznie dłużej piec i masz szanse na zakalec.
Witam,
Jaka właściwie wyjdzie porcja (objętość) z podanego przepisu?
W opisie sugeruje Pani przelać do trzech tortownic fi 18, a przy składnikach jest napisane że na jeden biszkopt fi 20.
Jaka jest wysokość takiego biszkoptu Fi 20?
Faktycznie, przy przepisywaniu na stronie pomylilam się. Tego ciasta wychodzi tutaj duzo. Ja pieke w 3 blaszkach fi18, ktore mają 5cm wysokości, więc w sumie uzyskuję 6 blatów, każdy około 2.5cm wysoki. Ciasto możnarozlać do foremek fi20 tez, ale raczej wyjda 2 foremki plus jedna mala, na przyklad fi15…
Ile ml I gram ro np 1 szklanka cukru czy 1 szklanka kawy? Nie posiadam szklanek 😇
250ml
Uwielbiam ten biszkopt, jest wilgotny i sprężysty. Osobiście przypomina mi giga muffina. Piekę go z połowy składników w fi 20 i wyrasta na 8-8,5 cm. Udaje mi się piec go w rancie, który okładam papierem jak najwyżej i dodatkowo wkładam do tortownicy fi 22, wtedy nic mi nie wypływa. Kawę zastępuje ciepłym mlekiem. Dziękuję za przepis.