
Jak przełożyć tort kremem
Czy wiecie, jak przełożyć tort kremem? Tort, jaki jest, każdy niby widzi. A jednak praktyka wskazuje, że kolejność warstw, technika składania oraz wszystkie etapy pracy nad tortem mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu.
W tym tutorialu pokażę Wam, jak przyłożyć tort kremem. Gdzie umieścić chrupkę, gdzie żelkę. Wyjaśnię, dlaczego robię tamę z kremu do tynkowania. Zastanowimy się, czy i do jakich kremów potrzebny jest rant oraz kiedy użyć folii rantowej.
Wszystkie te etapy mają niebagatelne znaczenie i ostatecznie decydują, czy z tortu zrobi się buła, beczka, czy się zapadnie czy może popęka na nim tynk, czy będzie idealny. Często skupiamy się na cudnych dekoracjach i detalach, kolorach i strukturach, a zapominamy o tym, że najpierw musimy wiedzieć po prostu, jak poprawnie przełożyć tort kremem.
O autorze
Spis treści
Narzędzia, których potrzebujesz
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Jak przełożyć tort kremem
Czy potrzebna jest folia rantowa?
Szybka odpowiedz: „nie”. Jednak folia rantowa może być bardzo pomocna, szczególnie osobom, które nie mają jeszcze doświadczenia w przekładaniu tortu kremem.
Kiedy kremy czy musy już „osiądą się” w torcie i możemy je wyjąć z rantu, folia rantowa uprości nam ten proces. Wystarczy zdjąć rant, odwinąć folię z tortu i gotowe. Kiedy przekładamy tort bez użycia folii rantowej, zanim zdejmiemy rant musimy go najpierw nożem oddzielić od tortu. Dla mniej wprawionych ten proces może sprawiać kłopoty. Jeżeli nie zrobimy tego poprawnie możemy poszarpać brzegi tortu co nie będzie się ładnie prezentować, szczególnie w tortach czy deserach, które nie są później tynkowane. Jeżeli tort zostanie otynkowany kremem rzecz jasna tynk zakamufluje niedoskonałości.




Przydatne uwagi
- Jak przełożyć tort kremem z chrupką warstwą? Zawsze umieszczam prażynki czy tak zwane chrupkie warstwy na dole tortu, na pierwszym blacie biszkoptu. Ponieważ chrupka warstwa jest lekko twarda, umieszczenie jej na dole tortu ułatwia jego późniejsze krojenie.
- Jeżeli nie mam chrupkiej warstwy, żelkę z umieszczam w dolnej, lub środkowej części tortu, jeśli mam 3 przełożenia.
- Kiedy do tortu używam czekoladowego biszkoptu, to do nasączenia często używam soku, który wytwarza się przy gotowaniu owoców na puree do musu czy kremu. Taki sok rozcieńczam lekko wodą z cukrem, czasami dodając jeszcze małą ilość %
- Jak zrobić dwukolorową żelkę do tortu zobaczycie w tym tutorialu. Do tego tortu zrobiłam ją na bazie truskawek.
Reklama
Artykuły, które mogą Ci się przydać
Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Reklama
Dodaj swoje zdjęcie
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Załóż darmowe konto
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Jedna odpowiedź
co to sa prazynki,ta chrupka warstwa,z czego ona jest?