Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Czy wiecie, jak przełożyć tort kremem? Tort, jaki jest, każdy niby widzi. A jednak praktyka wskazuje, że kolejność warstw, technika składania oraz wszystkie etapy pracy nad tortem mają ogromne znaczenie dla końcowego efektu.
W tym tutorialu pokażę Wam, jak przyłożyć tort kremem. Gdzie umieścić chrupkę, gdzie żelkę. Wyjaśnię, dlaczego robię tamę z kremu do tynkowania. Zastanowimy się, czy i do jakich kremów potrzebny jest rant oraz kiedy użyć folii rantowej.
Wszystkie te etapy mają niebagatelne znaczenie i ostatecznie decydują, czy z tortu zrobi się buła, beczka, czy się zapadnie czy może popęka na nim tynk, czy będzie idealny. Często skupiamy się na cudnych dekoracjach i detalach, kolorach i strukturach, a zapominamy o tym, że najpierw musimy wiedzieć po prostu, jak poprawnie przełożyć tort kremem.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Masa cukrowa
Barwniki spożywcze
Pozostałe
Szybka odpowiedz: „nie”. Jednak folia rantowa może być bardzo pomocna, szczególnie osobom, które nie mają jeszcze doświadczenia w przekładaniu tortu kremem.
Kiedy kremy czy musy już „osiądą się” w torcie i możemy je wyjąć z rantu, folia rantowa uprości nam ten proces. Wystarczy zdjąć rant, odwinąć folię z tortu i gotowe. Kiedy przekładamy tort bez użycia folii rantowej, zanim zdejmiemy rant musimy go najpierw nożem oddzielić od tortu. Dla mniej wprawionych ten proces może sprawiać kłopoty. Jeżeli nie zrobimy tego poprawnie możemy poszarpać brzegi tortu co nie będzie się ładnie prezentować, szczególnie w tortach czy deserach, które nie są później tynkowane. Jeżeli tort zostanie otynkowany kremem rzecz jasna tynk zakamufluje niedoskonałości.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jedna odpowiedź
co to sa prazynki,ta chrupka warstwa,z czego ona jest?