Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Ten bardzo prosty przepis na mus malinowy sprawdzi się do lekkich, letnich deserów i tortów. Jego zapach mocno kojarzy się z ciepłymi wieczorami, a jego smak uwielbia każdy bez względu na wiek.
Zobacz jak przygotować mus malinowy na galaretce w bardzo łatwy sposób, a jedyne składniki jakich potrzebujesz to śmietanka kremówka, maliny i galaretka. Jeśli zastanawiasz się do czego pasuje mus malinowy, zajrzyj TUTAJ. Z blogowego wpisu Akademii Tortu dowiesz się, jakie są najlepsze smakowe kombinacje dla kremu z malinami. Zastanawiasz się czym nasączyć biszkopt by pasowało do kremu malinowego? Zerknij na nasz Blog!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
20 minut
1 przełożenie fi18
Mus
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
70 Responses
Jaka ma być śmietaną 36%???
Śmietany kremówki, takiej z której można zrobić bitą śmietanę.
dzien dobry, czy na jedno przełożenie tortu 20fi wystarczy pół porcji?
Mysle, że powinno.
Witam czy na jedna warstwę fi 25 wystarczy pół porcji?
Jeżeli łączysz puree że śmietaną ubita na 3/4 – ma to mniejsze szanse się zwarzyć i krem wychodzi lżejszej konsystencji. Zobacz https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-mango-marakuja-z-kwiatem-pomaranczy/
Odnośnie nasączenia – zerknij tutaj:
https://akademiatortu.pl/blog/czym-nasaczyc-biszkopt-do-tortu/
Czy smietana kokosowa i maliny z agarem dadzą radę?
Zależy jak wysoka warstwa kremy ma być… Zrobiłbym z całości i w razie czego wykorzystała pozostały krem na przykład do deserków: https://akademiatortu.pl/blog/jak-wykorzystac-resztki-biszkoptu-ciasta-kremu-ganache/
Witam
Jaka jest konsystencja tego kremu? Kremowa, czy bardziej zbita i żelowa?
Niestety nie wiem, nie próbowałam. Ale może warto poeksperymentować… 🙂
Witam czy zamiast puree można zostawić całe maliny
Bardziej jak mus niż krem – delikatny, lekki. Ale dzięki żelatynie trzyma formę w trocie 🙂
Krem jest cudowny! Maliny przetarlam przez sitko, galaretke mialam niestety tylko poziomkowa, ale nie zmienilo to szczegolnie smaku. polecam wszystkim.
Można oczywiście. Można tez zrobić z połowy puree a resztę w całości. Wtedy krem będzie miał lekko różowy kolor. Pietsch tylko należy, że świeże maliny muszą być dobrej jakości aby nie „zwiędły” w kremie.
W przepisie nie ma nic nt. cukru. Czy śmietanę ubijamy bez cukru?
Witam, czy krem będzie wystarczająco stabilny do przełożenia tortu skoro jest tylko na śmietanie i galaretce? Czy dodać dodatkowo trochę żelatyny?
Można dodać cukru wedle uznania. Ja akurat nie dodaję, ponieważ uważam, że sam tynk jest wystarczająco słodki więc osobiście nie dodaję juz cukru do kremów, którymi przekładać.
Czy ten krem nadaje się do obłożenia boków tortu?
Mnie się w podanych proporcjach sprawdził, był stabilny. Ale zawsze można dodać dla pewności ciut żelatyny – moze jakies 8g…
Czy krem może poleżeć 3-4 godziny w lodowce?
Nie, nie nadaje się. Zerknij na ten artykuł – to są najlepsze opcje do otynkowania tortu, nie tylko pod masę cukrową https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Czy można zrobić ten krem z truskawek?
Pewnie, chociaz mamy jeszcze inny krem truskawkowy: https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-mus-truskawkowy/
Czy można ubić mascarpone z kremówka i do tego dodać mus z malin ?.
Może, jednak do tego czasu stężeje i pózniej będzie go ciężej równo rozprowadzić na blacie biszkoptu…
Witam czy zamiast malin można zrobić z czarnej porzeczki taki krem ??
Można, ale umiarkowanie i powoli mieszać dodając stopniowo mus tak aby krem się nie zwarzył.
Czy śmietana ma być ubita na 3/4 czy może być ubita na sztywno ?
Mam jeszcze pytanie odnośnie nasączenie do tego kremu malinowego chciałam dodać jeszcze krem śmietankowy z malinami i nie wiem jakie nasączenie dać ?
Jeżeli masz świerze maliny to kolejność nie ma znaczenia. Jak mrożone to prościej zagotować (nie trzeba najpierw rozmrażać) i pózniej zblendować.
Jak tort jest składany w trakcie ile trzeba czekać, aby krem stężał (przekładam kremem 2razy)
Możesz zamienić galaretkę na porzeczkową i maliny na porzeczki.
Witam.A czy maliny można pierwsze zblendować a potem zagotować??a jak mam mrożone maliny to mam je wcześniej rozmrozić czy mrożone gotować i z tym sokiem potem zblendować??
Tak
W jakiej ilosci wody zagotowac maliny I do jakiego momentu??
Zobacz tu: https://akademiatortu.pl/blog/jak-rozplanowac-prace-nad-tortem/
Witam czy zamiast malin można dodać truskawki i truskawkowa galaretkę ?
Bez wody, maliny włożyć do rondelka i zagotować tak aby zmiękły – wtedy zrobić z nich puree.
witam,
ile tort z takim musem może stać w lodowce?
Nie trzymałabym dłużej niż 3-4 dni.
Dziękuję. A myśli Pani, że jest szansa, że utrzyma się 5 dni? Ponieważ przełożyłam tort kremem w niedziele z myślą, że ma być na środę, jednak plany się zmieniły i ma być na czwartek. Boję się, że już do niczego się nie nada. Tort nie jest na sprzedaż tylko dla znajomych.
Oj, jak nie sprawdzisz to nie będzie wiadomo… 😬
Dzień dobry, chcę zrobić żelkę malinową i na to krem malinowy, czy to będzie ok? Kolejne warstwy to krem z białą czekoladą i krem z gorzką czekoladą. Dobre to połączenie? Zastanawiam się czy ta zelka i krem malinowy są ok
Jak najbardziej 🙂
Witam, nie mieszkam w Polsce I niestety nie mam galaretki 🙁 jak moge ja zastapic ?
Galaretkę można zastąpić żelatyną. Gdzie mieszkasz? 🙂
Na ile blatów o jakiej średnicy da radę przełożyć tym kremem?
Mam w zamrażalce zmiksowane maliny czy z tego też wyjdzie ten krem? I też ma być 250g?
Tak 🙂
Dzień dobry 🙂
Czy nadmiar kremu można zamrozić? Jeśli tak to w czym najlepiej?
Ja zamrażałam, w rekawie cukierniczym. Później wyjęłam do lodówki dzień wcześniej. Krem był ok.
Witam czy ten krem będzie kwaśny? Czy dla uzyskania kwasniejszego posmaku lepiej dodać porzeczkę?
Można zamienić na każdy inny owoc. Przy malinie dać mniej cukru aby był kwaśniejszy…
Witam. Czy na ten krem malinowy mogę położyć żelke malinowa ?
Mozna, chociaż ja z reguły na blat biszkoptu daje ciut kremu, tylko tyle by Zelka się przykleiła do niego, a na to daje więcej kremu… Tak żeby żelka kremu nie wypychała w razie czego…
Na jakie fi są proporcje tego kremu?
3x fi18. Krem mniej więcej 1cm wysokości.
Czy krem zrobiony dzisiaj, mogę włożyć do lodówki i użyć dopiero jutro?
Jak się zetnie żelatyna to trudno Ci będzie rozprowadzić w torcie.
Czy tego ktemu wystarczy do przełożenia jednego blatu fi 26?
Powinno, ale zależy tez jak wysoko dajesz kremu.
Witam. Czy jeśli dam mus malinowy nie dając już biszkoptu na wierzch tortu pod tynk śmietanka +mascarpone będzie dobrze czy za ciężki wagowo?
Tynku nie kładziemy bezpośrednio na mus…Tynkujemy zawsze biszkopt.
Nie mam galaretki. Ile gramów żelatyny mogę użyć?
Na taką ilość około 15g żelatyny. Zerknij na ten artykuł: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
A ja jestem ciekawa jak jest zrobiona ta polewa na wierzchu?
Polewa lustrzana
Witam. Chciałabym zrobić mus jagodowy, z tego przepisu robiłam już mus malinowy i był super 🙂 Jeśli chciałabym zrobić jagodowy to użyć identycznych proporcji (wiadomo galaretka jagodowa)?
Tak, jak najbardziej. Daj znać jak wyszło 🙂
Dzień dobry,
Zastanawiam się czy zrobić ten mus malinowy i przełożyć razem z żelką malinową, czy lepiej zrobić krem truskawkowy z serkiem maskarpone z Pani przepisu, ale zmienić na maliny. Chciałam jeszcze zapytać czy nakładając żelkę na mus/krem położony na blacie musi być schłodzony po czym nałożyć żelkę i przykryć musem/kremem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Ten mus jest bardzo smaczny a galaretka podbija intensywność smaku malinowego. A w tym tutorialu pokazuję jak przełożyć tort kremem i jak umieścić w nim żelkę.