Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dekadencja w czystej postaci. Mus karmelowy na bazie czekolady Callebaut, podkręcony dodatkiem karmelowego sosu! Odrobina alkoholu jeszcze bardziej podkreśla karmelowy smak i nadaje musowi wytworności. Użyłam rumu, ale jestem pewna, że doskonale nada się whiskey, bourbon, a i likier orzechowy powinien się sprawdzić.
Alkohol oczywiście można pominąć, pamiętając, że mus wyjdzie bardziej zwarty, lecz nadal oszałamiająco pyszny!
Robiąc ten mus karmelowy po raz pierwszy, wrzuciłam pod niego prażynkę na bazie karmelowej czekolady Callebaut i orzechów pekan. Palce lizać!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi18
Mus
Ponieważ do musów ubijam śmietankę na 3/4, mus wychodzi stosunkowo rzadki. Taki idealnie nadaje się do monoporcji czy tortów musowych, bo ładnie wylewa się do form silikonowych. Musem o takiej samej konsystencji przekładam torty.
Różnie bywa, czasami obowiązki domowe zaprzątną nam głowę w najmniej odpowiednim momencie. Gdyby Wam się rozpuszczona i wymieszana z roztworem sosu karmelowego, rumu i żelatyny, czekolada zgęstniała zbyt szybko - można ją po prostu rozpuścić ponownie. Osobiście preferuję rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej, ale równie dobrze można to zrobić w kuchence mikrofalowej.
Rozpuszczoną czekoladę wymieszaną już z sosem, rumem i żelatyną...Stawiamy na kąpieli wodnej i mieszając rozpuszczamy ponownie.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
5 Responses
Jeśli chcę zrobić mus bez alkoholu to go poprostu pominąć czy zastąpić czymś innym? Jaki to będzie miało wpływ na konsystencję?
Tak, można pominąć. Nie będzie to miało większego znaczenia jeśli chodzi o konsystencję, mus będzie bardziej „zwarty” ale myślę, że większość nie zauważy różnicy.
❤️ dziękuję 😘
Czy jesli wyleje sos karmelowy na ten mus to nie popłynie mi on? Mam zle doswiadczenia z kremami karmelowym 🤪
Na mus sosu nie wylewałam nigdy więc nie doradzę. Ale może zrob chrupką warstwę na czekoladzie karmelowej i na to mus karmelowy jeżeli szukasz czegoś do podbicia smaku… Albo rozrób trochę sosu karmelowego z zagęszczonym mlekiem, zblenduj i nasączony tym biszkopt…