Szukaj

Mus karmelowy

Dekadencja w czystej postaci. Mus karmelowy na bazie czekolady Callebaut, podkręcony dodatkiem karmelowego sosu! Odrobina alkoholu jeszcze bardziej podkreśla karmelowy smak i nadaje musowi wytworności. Użyłam rumu, ale jestem pewna, że doskonale nada się whiskey, bourbon, a i likier orzechowy powinien się sprawdzić.

Alkohol oczywiście można pominąć, pamiętając, że mus wyjdzie bardziej zwarty, lecz nadal oszałamiająco pyszny!

Robiąc ten mus karmelowy po raz pierwszy, wrzuciłam pod niego prażynkę na bazie karmelowej czekolady Callebaut i orzechów pekan. Palce lizać!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Rózga
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus karmelowy

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Mus karmelowy

Składniki

  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 75 g czekolady karmelowej np. Callebaut
  • 1 łyżka sosu karmelowego
  • 30 g rumu opcjonalnie
  • 5 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. Rum wymieszać z sosem karmelowym.
  4. Napęczniałą żelatynę rozpuścić. Dodać do sosu karmelowego z rumem.
  5. Miksturę dodać do rozpuszczonej czekolady. Wymieszać.
  6. Śmietankę ubić na 3/4.
  7. Wlać mieszaninę sosu, rumu i żelatyny.
  8. Wymieszać. Mus przelać do rękawa cukierniczego.

Jak zrobić mus karmelowy

Akademia Tortu - Mus karmelowy-25
Czekoladę włożyć do naczynia żaroodpornego.
Akademia Tortu - Mus karmelowy-18
Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Akademia Tortu - Mus karmelowy-24
Sos karmelowy...
Akademia Tortu - Mus karmelowy-23
Rum...
Akademia Tortu - Mus karmelowy-22
Połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
Akademia Tortu - Mus karmelowy-21
Miksturę dodać do rozpuszczonej czekolady...
Akademia Tortu - Mus karmelowy-20
i wymieszać.
Śmietanka kremówka ubita na 3/4.
Śmietankę ubić na 3/4
Akademia Tortu - Mus karmelowy-15
Dodać rozpuszczoną miksturę czekolady z karmelem, rumem i żelatyną.
Akademia Tortu - Mus karmelowy-14
Wymieszać na niskich obrotach.

Jak przełożyć tort musem karmelowym

Ponieważ do musów ubijam śmietankę na 3/4, mus wychodzi stosunkowo rzadki. Taki idealnie nadaje się do monoporcji czy tortów musowych, bo ładnie wylewa się do form silikonowych. Musem o takiej samej konsystencji przekładam torty.

Akademia Tortu - Mus karmelowy-08
Blat biszkoptu układamy w rancie wyłożonym, folią rantową. Nasączamy wedle uznania.
Akademia Tortu - Mus karmelowy-09
Na środku daję odrobinę kremu, którym będę tynkować tort, aby prażynka się "przykleiła" do blatu.
Akademia Tortu - Mus karmelowy-10
Układam prażynkę.
Akademia Tortu - Mus karmelowy-11
Na to wylewam mus.

Co zrobić gdy czekolada za szybko zgęstnieje?

Różnie bywa, czasami obowiązki domowe zaprzątną nam głowę w najmniej odpowiednim momencie. Gdyby Wam się rozpuszczona i wymieszana z roztworem sosu karmelowego, rumu i żelatyny, czekolada zgęstniała zbyt szybko - można ją po prostu rozpuścić ponownie. Osobiście preferuję rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej, ale równie dobrze można to zrobić w kuchence mikrofalowej.

Rozpuszczoną czekoladę wymieszaną już z sosem, rumem i żelatyną...Stawiamy na kąpieli wodnej i mieszając rozpuszczamy ponownie.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania musu karmelowego, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Jeżeli mus karmelowy przygotowujecie do przełożenia czekoladowego biszkoptu, warto nasączyć blaty lekko rozwodnionym rumem – to fajnie podkręci smak tortu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.
  • Na zdjęciu tortu: mus z dżemu z czarnej porzeczki, mus karmelowy z orzechową chrupką warstwą oraz żelka z czarnej porzeczki pod przykryciem musu śmietankowego!

Mus karmelowy

Mus karmelowy

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Gruszkowy
Jabłkowy
Kawowy
Pomarańczowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Żurawinowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak ustabilizować krem do tortu
Jak ustabilizować krem do tortu
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Mus karmelowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 Responses

    1. Na mus sosu nie wylewałam nigdy więc nie doradzę. Ale może zrob chrupką warstwę na czekoladzie karmelowej i na to mus karmelowy jeżeli szukasz czegoś do podbicia smaku… Albo rozrób trochę sosu karmelowego z zagęszczonym mlekiem, zblenduj i nasączony tym biszkopt…

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus karmelowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe