Szukaj

Krem Tiramisu

Krem tiramisu to delikatny i aromatyczny krem, który jest używany jako nadzienie do ciasta tiramisu. Składa się z mascarpone, żółtek i cukru. Mascarpone jest mieszane z ubitymi żółtkami i cukrem, tworząc jedwabistą i puszystą masę. Krem tiramisu jest często używany jako warstwa pomiędzy biszkopcikami nasączonymi likierem kawowym lub rumem. Całość jest posypana startą czekoladą lub kakao, aby nadać dodatkowego smaku i tekstury. Krem tiramisu jest słodki, ale równocześnie delikatny i lekki.

Poniżej pokażę Wam jak ja przygotowuję krem Tiramisu. Dobrze przygotowany krem Tiramisu będzie również idealnie nadawał się do przełożenia czekoladowego lub tradycyjnego biszkoptu.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem Tiramisu do tortu

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 porcja 33cmx23cmx6cm

kategoria

Deser

Składniki

Krem

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 125 g cukru kryształu
  • 1 kg serka mascarpone

Ciasto

  • kakao lub starta czekolada do posypania
  • 300 g biszkoptów "lady fingers"
  • 1.5 szklanki mocnej kawy
  • rum lub likier kawowy

Instrukcje

  1. Jajka, żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce.
  2. Do garnka nalać małą ilość wody i zagotować.
  3. Miskę wstawić na garnek z wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody.
  4. Jajka ubić na parze na gęstą masę.
  5. Zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa ostygnie.
  6. Partiami dodawać mascarpone. Po każdej dodanej porcji mieszając robotem tylko tyle aby serek wymieszał się. Zbyt długie mieszanie może doprowadzić do zważenia się kremu.
  7. Na dnie naczynia układamy warstwę, lekko nasączonych roztworem kawy z alkoholem, biszkopcików.
  8. Szpatułką rozprowadzamy połowę masy.
  9. Na krem układamy następną warstwę biszkopcików i na nich rozprowadzamy resztę kremu.
  10. Posypujemy kakao lub startą czekoladą.
  11. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Jak przygotować krem tiramisu

AkademiaTortu-Tiramisu-1
Jajka, żółtka i cukier ubić na parze na gęsta masę.
AkademiaTortu-Tiramisu-2
Zdjąć z pary i ubijać dalej aż masa przestygnie.
AkademiaTortu-Tiramisu-3
Do przestudzonej masy partiami dodawać serek mascarpone.
AkademiaTortu-Tiramisu-5
Po każdym dodaniu mascarpone, lekko mieszać masę robotem na najniższych obrotach...
AkademiaTortu-Tiramisu-6
aż dodamy cały serek a masa będzie gęsta i bez grudek.
AkademiaTortu-Tiramisu-7
Do zaparzonej kawy dodajemy alkohol. Biszkopciki lekko zanurzamy w mieszance kawy z alkoholem.
AkademiaTortu-Tiramisu-8
Nasączone biszkopty układamy na dnie naczynia.
AkademiaTortu-Tiramisu-9
Połowę masy rozprowadzamy szpatułką na 1wszej warstwie biszkoptów.
AkademiaTortu-Tiramisu-10
Na kremie układamy następną warstwę biszkoptów.
AkademiaTortu-Tiramisu-12
Resztę masy rozprowadzamy szpatułką na 2giej warstwie biszkoptów. Górę posypujemy kakao.
AkademiaTortu-Tiramisu-13
Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na parę godzin lub na noc.

Jak nasączyć biszkopciki do tiramisu

Biszkopciki lekko zanurzamy w mieszance kawy z alkoholem. Uważamy aby nie trzymać ich w kawie zbyt długo bo mogą szybko nasiąknąć i stracić odpowiednią strukturę.

Przydatne uwagi

  • Ubijanie żółtek na parze sprawia, iż krem Tiramisu jest gęsty. Jeżeli chcecie użyć go jako przełożenia w torcie można go dodatkowo ustabilizować żelatyną lub dodatkiem czekolady.  Na naszym blogu przeczytasz artykuł o tym jak ustabilizować krem do tortu.
  • Deser Tiramisu najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przed spożyciem. Wszystkie składniki muszą mieć czas aby się “przegryźć”.
  • Biszkopciki do Tiramisu nasączamy ostrożnie, nie namaczamy całych w ponczu. Jeżeli  nasączamy je zbyt mocno będą rozmokłe i deser będzie miał nieciekawą teksturę. Zobacz jeszcze raz jak ja to robię – kliknij TUTAJ.
  • Do nasączenia biszkoptów można użyć samej kawy; pominąć alkohol.
  • Tiramisu mi najlepiej smakuje z rumem. Wybór jednak należy do Was – zamiast rumu można dać jakikolwiek inny alkohol, taki jak Amaretto czy dobry koniak.
  • Krem tiramisu świetnie nadaje się też do ptysi!

Krem Tiramisu

krem tiramisu

Dobrze komponuje się z:

Borówkowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Malinowy
Truskawkowy
Wiśniowy
krem tiramisu

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Kawowy
Malinowy
Pomarańczowy

Krem Tiramisu

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Ptysie tiramisu z kremem kawowym

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Dlaczego z tortu robi się buła
Tort buła – dlaczego tort się wybrzusza?
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

8 Responses

      1. A jeżeli chodzi o tort tiramisu bo jeszcze niestety nie robiłam dopiero będzie to mój drugi tort w życiu Czy Biszkopt nasączyć tak jak w tym przepisie biszkopty i czy ten krem rzeczywiście wytrzyma przełożenie biszkoptem?

    1. Najlepiej jest kiedy wszystkie składniki są w takiej samej temperaturze – wtedy jest mniejsze ryzyko, że się cos zwarzy. Gdyby tak się stało, wystarczy część masy podgrzać i pózniej dodać do reszty, ubić.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem Tiramisu

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.