fbpx

Krem Tiramisu

Tiramisu to nic innego jak biszkopciki nasączone kawą z dodatkiem wybranego alkoholu i przełożone lekkim, delikatnym kremem na bazie żółtek i serka mascarpone. Jeszcze tylko posypać startą czekoladą lub kakao i mamy gotowy, pyszny deser!

Poniżej pokażę Wam jak ja przygotowuję Tiramisu. Dobrze przygotowany krem Tiramisu będzie również idealnie nadawał się do przełożenia czekoladowego lub tradycyjnego biszkoptu! Szukasz pomysłu na tort z kremem Tiramisu? Zobacz jakie inne kremy dobrze łączą się smakowo z kremem Tiramisu – kliknij TUTAJ.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem Tiramisu do tortu

 

Tiramisu

Magda Kubiś
Tiramisu - idealny przepis na deser i jako krem do tortów.
porcje 33 cmx23cmx6cm

Składniki
  

Krem

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 125 g cukru kryształu
  • 1 kg serka mascarpone

Ciasto

  • kakao lub starta czekolada do posypania
  • 300 g biszkoptów "lady fingers"
  • 1.5 szklanki mocnej kawy
  • rum

Instrukcje
 

  • Jajka, żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce.
  • Do garnka nalać małą ilość wody i zagotować.
  • Miskę wstawić na garnek z wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody.
  • Jajka ubić na parze na gęstą masę.
  • Zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa ostygnie.
  • Partiami dodawać mascarpone. Po każdej dodanej porcji mieszając robotem tylko tyle aby serek wymieszał się. Zbyt długie mieszanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu.
  • Na dnie naczynia układamy warstwę, lekko nasączonych roztworem kawy z alkoholem, biszkopcików.
  • Szpatułką rozprowadzamy połowę masy.
  • Na krem układamy następną wartwę biszkopcików i na nich rozprowadzamy resztę kremu.
  • Posypujemy kakao lub startą czekoladą.
  • Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Jak przygotować krem tiramisu

AkademiaTortu-Tiramisu-1
Jajka, żółtka i cukier ubić na parze na gęsta masę.
AkademiaTortu-Tiramisu-2
Zdjać z pary i ubijać dalej aż masa przestygnie.
Krem Tiramisu
Do przestudzonej masy partiami dodawać serek mascarpone.
Krem Tiramisu
Po każdym dodaniu mascarpone, lekko mieszać masę robotem na najniższych obrotach...
Krem Tiramisu
aż dodamy cały serek a masa będzie gęsta i bez grudek.
AkademiaTortu-Tiramisu-7
Do zaparzonej kawy dodajemy alkohol. Biszkopciki lekko zanurzamy w mieszance kawy z alkoholem.
Tiramisu
Nasączone biszkopciki układamy na dnie naczynia.
Tiramisu
Połowę masy rozprowadzamy szpatułką na 1wszej warstwie biszkoptów.
AkademiaTortu-Tiramisu-10
Na kremie układamy następną warstwę biszkoptów.
Tiramisu
Resztę masy rozprowadzamy szpatułką na 2giej warstwie biszkoptów.
AkademiaTortu-Tiramisu-12
Górę posypujemy kakao.
Tiramisu
Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na parę godzin lub na noc.

Jak nasączyć biszkopciki do tiramisu

Biszkopciki lekko zanurzamy w mieszance kawy z alkoholem. Uważamy aby nie trzymać ich w kawie zbyt długo bo mogą szybko nasiąknąć i stracić odpowiednią strukturę.

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu idealnie też nadaje się do podania w szklanych czy plastikowych pucharkach. Wystarczy połamać biszkopciki i przełożyć kremem Tiramisu.

Tiramisu w pucharkach można udekorować świeżymi owocami i listami mięty. Świetnie będzie się prezentować jako deser na słodkim stole!

Tiramisu w pucharkach

Przydatne uwagi

  • Deser Tiramisu najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przed spożyciem. Wszystkie składniki muszą mieć czas aby się “przegryźć”.
  • Biszkopciki do Tiramisu nasączamy ostrożnie, nie zamaczamy całych w ponczu. Jeżeli  nasączamy je zbyt mocno będą rozmokłe i deser będzie mial nieciekawą teksturę. Zobacz jeszcze raz jak ja to robię – kliknij TUTAJ.
  • Do nasączenia biszkopcików można użyć samej kawy; pominąć alkohol.
  • Tiramisu mi najlepiej smakuje z rumem. Wybór jednak należy do Was – zamiast rumu można dać jakikolwiek inny alkohol, taki jak Amaretto czy dobry koniak.
  • Ubijanie żółtek na parze sprawia, iż krem Tiramisu jest gęsty. Jeżeli chcecie użyć go jako przełożenia w torcie można go dodatkowo ustabilizować żelatyną lub dodatkiem czekolady.  Na naszym blogu przeczytasz artykuł o tym jak ustabilizować krem do tortu.

Krem Tiramisu
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Tiramisu Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

8 odpowiedzi

      1. A jeżeli chodzi o tort tiramisu bo jeszcze niestety nie robiłam dopiero będzie to mój drugi tort w życiu Czy Biszkopt nasączyć tak jak w tym przepisie biszkopty i czy ten krem rzeczywiście wytrzyma przełożenie biszkoptem?

    1. Najlepiej jest kiedy wszystkie składniki są w takiej samej temperaturze – wtedy jest mniejsze ryzyko, że się cos zwarzy. Gdyby tak się stało, wystarczy część masy podgrzać i pózniej dodać do reszty, ubić.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale