Tiramisu to nic innego jak biszkopciki nasączone kawą z dodatkiem wybranego alkoholu i przełożone lekkim, delikatnym kremem na bazie żółtek i serka mascarpone. Jeszcze tylko posypać startą czekoladą lub kakao i mamy gotowy, pyszny deser!
Poniżej pokażę Wam jak ja przygotowuję Tiramisu. Dobrze przygotowany krem Tiramisu będzie również idealnie nadawał się do przełożenia czekoladowego lub tradycyjnego biszkoptu! Szukasz pomysłu na tort z kremem Tiramisu? Zobacz jakie inne kremy dobrze łączą się smakowo z kremem Tiramisu – kliknij TUTAJ.
Przepis na idealne Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu - idealny przepis na deser i jako krem do tortów
Składniki
Krem
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 125 g cukru kryształu
- 1 kg serka mascarpone
Ciasto
- kakao lub starta czekolada do posypania
- 300 g biszkoptów "lady fingers"
- 1.5 szklanki mocnej kawy
- rum
Instrukcje
-
Jajka, żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce.
-
Do garnka nalać małą ilość wody i zagotować.
-
Miskę wstawić na garnek z wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody.
-
Jajka ubić na parze na gęstą masę.
-
Zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa ostygnie.
-
Partiami dodawać mascarpone. Po każdej dodanej porcji mieszając robotem tylko tyle aby serek wymieszał się. Zbyt długie mieszanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu.
-
Na dnie naczynia układamy warstwę, lekko nasączonych roztworem kawy z alkoholem, biszkopcików.
-
Szpatułką rozprowadzamy połowę masy.
-
Na krem układamy następną wartwę biszkopcików i na nich rozprowadzamy resztę kremu.
-
Posypujemy kakao lub startą czekoladą.
-
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Jak przygotować krem tiramisu







Biszkopciki lekko zanurzamy w mieszance kawy z alkoholem.







Przydatne uwagi...
- Deser Tiramisu najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przed spożyciem. Wszystkie składniki muszą mieć czas aby się “przegryźć”.
- Biszkopciki do Tiramisu nasączamy ostrożnie, nie zamaczamy całych w ponczu. Jeżeli nasączamy je zbyt mocno będą rozmokłe i deser będzie mial nieciekawą teksturę. Zobacz jeszcze raz jak ja to robię – kliknij TUTAJ.
- Do nasączenia biszkopcików można użyć samej kawy; pominąć alkohol.
- Tiramisu mi najlepiej smakuje z rumem. Wybór jednak należy do Was – zamiast rumu można dać jakikolwiek inny alkohol, taki jak Amaretto czy dobry koniak.
- Ubijanie żółtek na parze sprawia, iż krem Tiramisu jest gęsty i wystarczająco stabilny do przełożenia blatów biszkoptu.

Tiramisu w pucharkach
Tiramisu idealnie też nadaje się do podania w szklanych czy plastikowych pucharkach. Wystarczy połamać biszkopciki i przełożyć kremem Tiramisu.
Tiramisu w pucharkach można udekorować świeżymi owocami i listami mięty. Świetnie będzie się prezentować jako deser na słodkim stole!
Przypnij na Pinterest!

8 Responses
Na ile przełożeń fi 20 wystarczy ta proporcja?
Zależy jak wysokie ma być przełożenie. Osobiście nie staram się aby grubość przełożenia była taka sama jak blatu. Tutaj myślę, że na 2 wystarczy spokojnie…
Czy 500 gr mascarpone będzie za mało?
Jeżeli potrzba Ci na mniejszą średnicę tortu to możesz zrobić z połowy składników.
A jeżeli chodzi o tort tiramisu bo jeszcze niestety nie robiłam dopiero będzie to mój drugi tort w życiu Czy Biszkopt nasączyć tak jak w tym przepisie biszkopty i czy ten krem rzeczywiście wytrzyma przełożenie biszkoptem?
Ja nasączam biszkopt kawą z alkoholem. Krem tak przygotowany spokojnie wytrzyma jako przełożenie blatu tortu. Jajka ubijane na parze są stabilne.
Czy serek mascarpone powinien być w temperaturze pokojowej czy można go bezpośrednio z lodówki dodać do ubitych jajek?
Najlepiej jest kiedy wszystkie składniki są w takiej samej temperaturze – wtedy jest mniejsze ryzyko, że się cos zwarzy. Gdyby tak się stało, wystarczy część masy podgrzać i pózniej dodać do reszty, ubić.