Krem Tiramisu

Krem tiramisu to delikatny i aromatyczny krem, który jest używany jako nadzienie do ciasta tiramisu. Składa się z mascarpone, żółtek i cukru. Mascarpone jest mieszane z ubitymi żółtkami i cukrem, tworząc jedwabistą i puszystą masę. Krem tiramisu jest często używany jako warstwa pomiędzy biszkopcikami nasączonymi likierem kawowym lub rumem. Całość jest posypana startą czekoladą lub kakao, aby nadać dodatkowego smaku i tekstury. Krem tiramisu jest słodki, ale równocześnie delikatny i lekki.

Poniżej pokażę Wam jak ja przygotowuję krem Tiramisu. Dobrze przygotowany krem Tiramisu będzie również idealnie nadawał się do przełożenia czekoladowego lub tradycyjnego biszkoptu.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przepis na krem Tiramisu do tortu

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 porcja 33cmx23cmx6cm

kategoria

Deser

AkademiaTortu-DeserkiTiramisu

Składniki

Krem

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 125 g cukru kryształu
  • 1 kg serka mascarpone

Ciasto

  • kakao lub starta czekolada do posypania
  • 300 g biszkoptów "lady fingers"
  • 1.5 szklanki mocnej kawy
  • rum lub likier kawowy

Instrukcje

  1. Jajka, żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce.
  2. Do garnka nalać małą ilość wody i zagotować.
  3. Miskę wstawić na garnek z wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody.
  4. Jajka ubić na parze na gęstą masę.
  5. Zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa ostygnie.
  6. Partiami dodawać mascarpone. Po każdej dodanej porcji mieszając robotem tylko tyle aby serek wymieszał się. Zbyt długie mieszanie może doprowadzić do zważenia się kremu.
  7. Na dnie naczynia układamy warstwę, lekko nasączonych roztworem kawy z alkoholem, biszkopcików.
  8. Szpatułką rozprowadzamy połowę masy.
  9. Na krem układamy następną warstwę biszkopcików i na nich rozprowadzamy resztę kremu.
  10. Posypujemy kakao lub startą czekoladą.
  11. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Jak przygotować krem tiramisu

AkademiaTortu-Tiramisu-1
Jajka, żółtka i cukier ubić na parze na gęsta masę.
AkademiaTortu-Tiramisu-2
Zdjąć z pary i ubijać dalej aż masa przestygnie.
AkademiaTortu-Tiramisu-3
Do przestudzonej masy partiami dodawać serek mascarpone.
AkademiaTortu-Tiramisu-5
Po każdym dodaniu mascarpone, lekko mieszać masę robotem na najniższych obrotach...
AkademiaTortu-Tiramisu-6
aż dodamy cały serek a masa będzie gęsta i bez grudek.
AkademiaTortu-Tiramisu-7
Do zaparzonej kawy dodajemy alkohol. Biszkopciki lekko zanurzamy w mieszance kawy z alkoholem.
AkademiaTortu-Tiramisu-8
Nasączone biszkopty układamy na dnie naczynia.
AkademiaTortu-Tiramisu-9
Połowę masy rozprowadzamy szpatułką na 1wszej warstwie biszkoptów.
AkademiaTortu-Tiramisu-10
Na kremie układamy następną warstwę biszkoptów.
AkademiaTortu-Tiramisu-12
Resztę masy rozprowadzamy szpatułką na 2giej warstwie biszkoptów. Górę posypujemy kakao.
AkademiaTortu-Tiramisu-13
Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na parę godzin lub na noc.

Jak nasączyć biszkopciki do tiramisu

Biszkopciki lekko zanurzamy w mieszance kawy z alkoholem. Uważamy aby nie trzymać ich w kawie zbyt długo bo mogą szybko nasiąknąć i stracić odpowiednią strukturę.

Przydatne uwagi

  • Ubijanie żółtek na parze sprawia, iż krem Tiramisu jest gęsty. Jeżeli chcecie użyć go jako przełożenia w torcie można go dodatkowo ustabilizować żelatyną lub dodatkiem czekolady.  Na naszym blogu przeczytasz artykuł o tym jak ustabilizować krem do tortu.
  • Deser Tiramisu najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przed spożyciem. Wszystkie składniki muszą mieć czas aby się “przegryźć”.
  • Biszkopciki do Tiramisu nasączamy ostrożnie, nie namaczamy całych w ponczu. Jeżeli  nasączamy je zbyt mocno będą rozmokłe i deser będzie miał nieciekawą teksturę. Zobacz jeszcze raz jak ja to robię – kliknij TUTAJ.
  • Do nasączenia biszkoptów można użyć samej kawy; pominąć alkohol.
  • Tiramisu mi najlepiej smakuje z rumem. Wybór jednak należy do Was – zamiast rumu można dać jakikolwiek inny alkohol, taki jak Amaretto czy dobry koniak.
  • Krem tiramisu świetnie nadaje się też do ptysi!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Które smaki tortu do siebie pasują
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

AkademiaTortu-KremTiramisuPin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

8 odpowiedzi

      1. A jeżeli chodzi o tort tiramisu bo jeszcze niestety nie robiłam dopiero będzie to mój drugi tort w życiu Czy Biszkopt nasączyć tak jak w tym przepisie biszkopty i czy ten krem rzeczywiście wytrzyma przełożenie biszkoptem?

    1. Najlepiej jest kiedy wszystkie składniki są w takiej samej temperaturze – wtedy jest mniejsze ryzyko, że się cos zwarzy. Gdyby tak się stało, wystarczy część masy podgrzać i pózniej dodać do reszty, ubić.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »