Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem Tiramisu

Tiramisu to nic innego jak biszkopciki nasączone kawą z dodatkiem wybranego alkoholu i przełożone lekkim, delikatnym kremem na bazie żółtek i serka mascarpone. Jeszcze tylko posypać startą czekoladą lub kakao i mamy gotowy, pyszny deser! 

Poniżej pokażę Wam jak ja przygotowuję Tiramisu. Dobrze przygotowany krem Tiramisu będzie również idealnie nadawał się do przełożenia czekoladowego lub tradycyjnego biszkoptu! Szukasz pomysłu na tort z kremem Tiramisu? Zobacz jakie inne kremy dobrze łączą się smakowo z kremem Tiramisu – kliknij TUTAJ.

Tiramisu

Tiramisu - idealny przepis na deser i jako krem do tortów

Keyword Krem, krem Tiramisu do tortu, Tiramisu, tort
20 minut
20 minut
Porcje 33 cmx23cmx6cm
Autor Magda Kubiś

Składniki

Krem

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 125 g cukru kryształu
  • 1 kg serka mascarpone

Ciasto

  • kakao lub starta czekolada do posypania
  • 300 g biszkoptów "lady fingers"
  • 1.5 szklanki mocnej kawy
  • rum

Instrukcje

  1. Jajka, żółtka i cukier umieścić w żaroodpornej misce.
  2. Do garnka nalać małą ilość wody i zagotować.
  3. Miskę wstawić na garnek z wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody.
  4. Jajka ubić na parze na gęstą masę.
  5. Zdjąć z pary i dalej ubijać aż masa ostygnie.
  6. Partiami dodawać mascarpone. Po każdej dodanej porcji mieszając robotem tylko tyle aby serek wymieszał się. Zbyt długie mieszanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu.
  7. Na dnie naczynia układamy warstwę, lekko nasączonych roztworem kawy z alkoholem, biszkopcików.
  8. Szpatułką rozprowadzamy połowę masy.
  9. Na krem układamy następną wartwę biszkopcików i na nich rozprowadzamy resztę kremu.
  10. Posypujemy kakao lub startą czekoladą.
  11. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Jak przygotować krem tiramisu

Tiramisu
Jajka, żółtka i cukier ubić na parze na gęsta masę.
Tiramisu
Zdjać z pary i ubijać dalej aż masa przestygnie.
Tiramisu
Do przestudzonej masy partiami dodawać serek mascarpone.
Tiramisu
Tiramisu
Po każdym dodaniu mascarpone, lekko mieszać masę robotem na najniższych obrotach...
Tiramisu
aż dodamy cały serek a masa będzie gęsta i bez grudek.
Tiramisu
Do zaparzonej kawy dodajemy alkohol.

Biszkopciki lekko zanurzamy w mieszance kawy z alkoholem.

Tiramisu
Nasączone biszkopciki układamy na dnie naczynia.
Tiramisu
Połowę masy rozprowadzamy szpatułką na 1wszej warstwie biszkoptów.
Tiramisu
Na kremie układamy następną warstwę biszkoptów.
Tiramisu
Resztę masy rozprowadzamy szpatułką na 2giej warstwie biszkoptów.
Tiramisu
Górę posypujemy kakao.
Tiramisu
Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na parę godzin lub na noc.
Tiramisu

Przydatne uwagi...

  • Deser Tiramisu najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przed spożyciem. Wszystkie składniki muszą mieć czas aby się “przegryźć”.
  • Biszkopciki do Tiramisu nasączamy ostrożnie, nie zamaczamy całych w ponczu. Jeżeli  nasączamy je zbyt mocno będą rozmokłe i deser będzie mial nieciekawą teksturę. Zobacz jeszcze raz jak ja to robię – kliknij TUTAJ.
  • Do nasączenia biszkopcików można użyć samej kawy; pominąć alkohol. 
  • Tiramisu mi najlepiej smakuje z rumem. Wybór jednak należy do Was – zamiast rumu można dać jakikolwiek inny alkohol, taki jak Amaretto czy dobry koniak.
  • Ubijanie żółtek na parze sprawia, iż krem Tiramisu jest gęsty i wystarczająco stabilny do przełożenia blatów biszkoptu.
Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu idealnie też nadaje się do podania w szklanych czy plastikowych pucharkach. Wystarczy połamać biszkopciki i przełożyć kremem Tiramisu.

Tiramisu w pucharkach można udekorować świeżymi owocami i listami mięty. Świetnie będzie się prezentować jako deser na słodkim stole!

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

6 odpowiedzi

    1. Zależy jak wysokie ma być przełożenie. Osobiście nie staram się aby grubość przełożenia była taka sama jak blatu. Tutaj myślę, że na 2 wystarczy spokojnie…

      1. A jeżeli chodzi o tort tiramisu bo jeszcze niestety nie robiłam dopiero będzie to mój drugi tort w życiu Czy Biszkopt nasączyć tak jak w tym przepisie biszkopty i czy ten krem rzeczywiście wytrzyma przełożenie biszkoptem?

        1. Ja nasączam biszkopt kawą z alkoholem. Krem tak przygotowany spokojnie wytrzyma jako przełożenie blatu tortu. Jajka ubijane na parze są stabilne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie