
Jak przetwarzać sezonowe owoce
Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,
Krem tiramisu to delikatny i aromatyczny krem, który jest używany jako nadzienie do ciasta tiramisu. Składa się z mascarpone, żółtek i cukru. Mascarpone jest mieszane z ubitymi żółtkami i cukrem, tworząc jedwabistą i puszystą masę. Krem tiramisu jest często używany jako warstwa pomiędzy biszkopcikami nasączonymi likierem kawowym lub rumem. Całość jest posypana startą czekoladą lub kakao, aby nadać dodatkowego smaku i tekstury. Krem tiramisu jest słodki, ale równocześnie delikatny i lekki.
Poniżej pokażę Wam jak ja przygotowuję krem Tiramisu. Dobrze przygotowany krem Tiramisu będzie również idealnie nadawał się do przełożenia czekoladowego lub tradycyjnego biszkoptu.
30 minut
1 porcja 33cmx23cmx6cm
Deser
Krem
Ciasto
Biszkopciki lekko zanurzamy w mieszance kawy z alkoholem. Uważamy aby nie trzymać ich w kawie zbyt długo bo mogą szybko nasiąknąć i stracić odpowiednią strukturę.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
8 odpowiedzi
Na ile przełożeń fi 20 wystarczy ta proporcja?
Zależy jak wysokie ma być przełożenie. Osobiście nie staram się aby grubość przełożenia była taka sama jak blatu. Tutaj myślę, że na 2 wystarczy spokojnie…
Czy 500 gr mascarpone będzie za mało?
Jeżeli potrzba Ci na mniejszą średnicę tortu to możesz zrobić z połowy składników.
A jeżeli chodzi o tort tiramisu bo jeszcze niestety nie robiłam dopiero będzie to mój drugi tort w życiu Czy Biszkopt nasączyć tak jak w tym przepisie biszkopty i czy ten krem rzeczywiście wytrzyma przełożenie biszkoptem?
Ja nasączam biszkopt kawą z alkoholem. Krem tak przygotowany spokojnie wytrzyma jako przełożenie blatu tortu. Jajka ubijane na parze są stabilne.
Czy serek mascarpone powinien być w temperaturze pokojowej czy można go bezpośrednio z lodówki dodać do ubitych jajek?
Najlepiej jest kiedy wszystkie składniki są w takiej samej temperaturze – wtedy jest mniejsze ryzyko, że się cos zwarzy. Gdyby tak się stało, wystarczy część masy podgrzać i pózniej dodać do reszty, ubić.