Szukaj

Mus truskawkowy z jogurtem

Koniec maja to w wielu regionach świata sezon truskawkowy. Pyszne, świeże z ogródka, najsmaczniejsze są pewnie same bez dodatków. Moje dzieci uwielbiają truskawki w czekoladzie. Specjalnie dla nich zawsze przygotowuję małą porcję czekoladowego ganache lub podaję je z drip’em z białej czekolady.

Jest wiele sposobów na wykorzystanie świeżych truskawek, ale jako, że Akademia Tortu to portal dotyczący wszystkiego co związane z przygotowaniem i dekoracją tortów, podzielimy się więc z Wami sprawdzonym przepisem na mus z truskawkowy z jogurtem.

Jest to zmodyfikowana wersja musu malinowego, którą podzieliła się ze mną moja koleżanka – Elspeth Phin, właścicielka pracowni tortów artystycznych w Szkocji –  Ellie’s Creative Cakes. 

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus truskawkowy z jogurtem

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

3 przełożenia fi20

kategoria

Mus

Składniki

  • 400 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 ml jogurtu
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 8 listków żelatyny lub 22g żelatyny w proszku

Instrukcje

  1. Świeże truskawki zagotować w garnku, około 3min. Mrożone truskawki mogą zająć trochę dłużej.
  2. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie ~10min.
  3. Odcisnąć wodę z listków żelatyny i dodać do ciepłych truskawek i wymieszać.
  4. Po przestudzeniu zrobić puree.
  5. Dodać yogurt i wymieszać.
  6. Ubić śmietanę.
  7. Do ubitej śmietany dodać puree z truskawek, wolno mieszając.
  8. Odstawić do lodówki do stężenia.

Tagi

Jak przygotować mus z truskawek

AkademiaTortu-KremTruskawkowy3
Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w mikrofali. Podgrzewam jednorazowo 4-5 sekund i sprawdzam czy już się rozpuściła i nie ma grudek.
AkademiaTortu-KremTruskawkowy4
Rozpuszczoną wlewam do przygotowanego wcześniej puree z truskawek. Wszystko dokładnie mieszam rózgą...
AkademiaTortu-KremTruskawkowy6
Odmierzam 200ml jogurtu. Ja używam jogurtu o smaku waniliowym i wtedy nie dodaję już ekstraktu z wanilii.
AkademiaTortu-KremTruskawkowy7
Dodaję jogurt do truskawkowego puree.
AkademiaTortu-KremTruskawkowy16
Do ubitej na 3/4 śmietanki dodaje puree i mieszam tylko do połączenia się składników.
AkademiaTortu-KremTruskawkowy17
Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego.

Liofilizowane truskawki

Dla „podkręcenia” smaku musu z truskawek, można dodać zmielone truskawki liofilizowane.

AkademiaTortu-KremTruskawkowy10
Do truskawek liofilizowanych dodaję łyżkę cukru pudru i wszystko mielę na proszek.
AkademiaTortu-KremTruskawkowy12
Mielę na proszek. Truskawkowy proszek dodaje do ubitej śmietanki.

Przydatne uwagi

  • Aby przygotować krem malinowy z jogurtem – zamiast truskawek dajemy 300g świeżych lub mrożonych malin.
  • Przelicznik żelatyny: 1 łyżka żelatyny w proszku  = 3 listki
  • Do musu truskawkowego nie potrzeba dodawać truskawek liofilizowanych. Ja dodaję dla wzmocnienia smaku.
  • Można dodać łyżeczkę soku z cytryny, który również “wzmocni” smak truskawek.
  • Jeszcze inną opcją “podkręcenia” truskawkowego smaku jest zastąpienie żelatyny 1.5 paczki galaretki truskawkowej.
  • Mus można przełożyć do worków cukierniczych co póżniej ułatwia równe rozprowadzenie kremu na blacie biszkoptu.
  • Ten przepis na mus truskawkowy z jogurtem starcza na 3 przełożenia tortu  fi20 lub fi23 (w zależności od tego jaką wysokość ma mieć krem między blatami biszkoptu).
  • Pod krem truskawkowy z jogurtem, bezpośrednio na nasączony blat biszkoptu, często kładę warstwę frużeliny truskawkowej.

Mus truskawkowy z jogurtem

Mus truskawkowy z jogurtem

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Kawowy
Mango
Miętowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

42 Responses

      1. Hej, kocham ten mus, robię go zawsze i z truskawkami i malinami. A czy wyjdzie z owocami leśnymi? Ile wtedy ich dodać 300 czy 400 g? To mój sprawdzony przepis i chciałabym go zrobić jak ten truskawkowy.

  1. Dzień dobry, mam pytanie odnosnie rozpuszczenia galaretki. Robie to tak jak na opakowaniu, czy w gorącej widzie i jak przestygnie trochę to dodaje do ciepłych truskawek czy w zimnej wodzie i takie dodaje zimne do ciepłych truskawek?

  2. Witam proszę o podpowiedź: podane proporcje kremu sa na 3 przełożenia fi 20. Czy wtedy jedno przełożenie ma 2cm? Poza tym czy może Pani polecić jakiś ogólno dostępny jogurt waniliowy? Rozumiem że gęstość ma znaczenie?

    1. Jeżeli składasz tort w rancie, to możesz wylać na tort od razu. Wtedy stężeje juz na blacie. Ja w rekawie cukierniczym lub juz przełożony tort odstawiam na noc do lodówki aby wszytko ładnie stężało.

  3. Na jaki tort wystarczy masy z tego przepisu. Chcialabym zrobic tylko jedna warstwe truskawkowa plus zelka w srodek. Ile bede potrzebowala wtedy tej masy? ostatnio robilam z musem z borowek z zelka i byl super a z przepisu akurat wyszlo mi na jeno pietro.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus truskawkowy z jogurtem

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe