Szukaj

Krem Michałkowy jasny

Dla miłośników popularnych cukierków Akademia Tortu przygotowała nie lada gratkę. Krem Michałkowy do tortów z białą czekoladą i orzeszkami ziemnymi. Wyobrażam sobie, że z Michałkami jest podobnie, jak z chałwą. Jedni je uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Ale Ci, którzy za nimi przepadają, kochają je wręcz całym sercem. A ten przepis na krem Michałkowy sprawi, że pokochają je jeszcze bardziej.

Przepis na krem Michałkowy, który pochodzi ze strony Moje Wypieki sprawdziła nasza subskrybentka Dorota Koźlarska – właścicielka pracowni tortów artystycznych Dorota wam upiecze. Nie jest on skomplikowany i poradzi sobie z nim każdy.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Szpatułka silikonowa
Mikser planetarny

Przepis na krem Michałkowy jasny

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Krem

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g białej czekolady
  • 125 g mascarpone schłodzonego
  • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 2 łyżki rumu

Instrukcje

  1. W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia.
  2. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości.
  3. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mieszanki się obniży i czekolada wolno się roztapia, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.
  4. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odłożyć do wystudzenia.
  5. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
  6. Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie.
  7. Dodać schłodzone mascarpone i – zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy.
  8. Dodać orzeszki i wymieszać.

Jak zrobić krem Michałkowy do tortu

krem michałkowy jasny
W niedużym garnku podgrzać śmietanę do momentu wrzenia.
KremMichalkowy-3 1
Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości.
KremMichalkowy-5 1
Czekoladę połamać na kawałki.
KremMichalkowy-6 1
Połamaną czekoladę dodać do mleka.
KremMichalkowy-7 1
Dodać rum i odczekać ~3 minuty...
KremMichalkowy-4 1
Wymieszać do momentu rozpuszczenia czekolady.
KremMichalkowy-8 1
Po otrzymaniu gładkiej masy przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min 6h, najlepiej przez noc.
KremMichalkowy-9 1
Po tym czasie schłodzoną masę umieścić w misie miksera i ubić (końcówka do ubijania białek) do mocnego zgęstnienia kremu.
KremMichalkowy-11 1
Zmienić końcówkę miksera na ucierającą, dodać schłodzone mascarpone i wmieszać je do masy.
KremMichalkowy-1 2
Na patelni podpiec orzeszki, następnie je zblendować, pozostawiając lekko sypkie.
KremMichalkowy-13 1
Orzeszki dodać do masy i wymieszać.
KremMichalkowy-14 1

Jak przełożyć tort kremem Michałkowym

Gotowy krem Michałkowy jest przepyszny. Smakiem do złudzenia przypomina białe Michałki. Idealnie smakuje w połączeniu z konfiturą lub kremem z czarnej porzeczki. Dorota poleca również połączenie kremu Michałkowego z kremem z malin.

Poniżej Dorota pokaże wam jak przekłada tort kremem Michałkowym z dodatkiem frużeliny malinowej. Następne przełożenie to krem malinowy i krem śmietankowy na bazie serka mascarpone. Myślę, że idealnie pasowałby tutaj też krem truskawkowy lub malinowy na bazie jogurtu.

Jako ponczu do nasączenia, Dorota używa roztworu rumu z wodą w proporcjach 1:1 i nim kropi każdy blat biszkoptu.

FrużelinaMalinowa 1
Przygotować frużelinę malinową.
TortMichalkowy-1 1
Frużelinę malinową kładziemy na nasączony blat tortu.
TortMichalkowy-2 1
Krem Michałkowy kładziemy na frużelinę.
TortMichalkowy-3 1
TortMichalkowy-6 1
Tak przełożony kremami tort, zabezpiecza folią spożywczą i odstawia do schłodzenia na ~6h.
TortMichalkowy 1

Przydatne uwagi

  1. Do przygotowania kremu Michałkowego, podpieczone na patelni orzeszki, zblendować i pozostawić lekko sypkie. Uważać żeby nie zmielić ich na miazgę. Za długie blendowanie może zrobić z nich masło orzeszkowe.
  2. Orzeszki można przygotować nawet dzień wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  3. Jeżeli po dodaniu do śmietany mleka w proszku pozostaną małe grudki – nie przejmować ponieważ rozbiją się one później w trakcie dalszego mieszania kremu Michałkowego.
  4. Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do kremu z michałków do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Krem Michałkowy jasny

Krem michałkowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Gruszkowy
Jabłkowy
Karmelowy
Kawowy
z alkoholem

Krem Michałkowy jasny

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem michałkowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

30 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem Michałkowy jasny

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.