
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dla miłośników popularnych cukierków Akademia Tortu przygotowała nie lada gratkę. Krem Michałkowy do tortów z białą czekoladą i orzeszkami ziemnymi. Wyobrażam sobie, że z Michałkami jest podobnie, jak z chałwą. Jedni je uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Ale Ci, którzy za nimi przepadają, kochają je wręcz całym sercem. A ten przepis na krem Michałkowy sprawi, że pokochają je jeszcze bardziej.
Przepis na krem Michałkowy, który pochodzi ze strony Moje Wypieki sprawdziła nasza subskrybentka Dorota Koźlarska – właścicielka pracowni tortów artystycznych Dorota wam upiecze. Nie jest on skomplikowany i poradzi sobie z nim każdy.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Krem
Gotowy krem Michałkowy jest przepyszny. Smakiem do złudzenia przypomina białe Michałki. Idealnie smakuje w połączeniu z konfiturą lub kremem z czarnej porzeczki. Dorota poleca również połączenie kremu Michałkowego z kremem z malin.
Poniżej Dorota pokaże wam jak przekłada tort kremem Michałkowym z dodatkiem frużeliny malinowej. Następne przełożenie to krem malinowy i krem śmietankowy na bazie serka mascarpone. Myślę, że idealnie pasowałby tutaj też krem truskawkowy lub malinowy na bazie jogurtu.
Jako ponczu do nasączenia, Dorota używa roztworu rumu z wodą w proporcjach 1:1 i nim kropi każdy blat biszkoptu.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
30 Responses
Co można dac zamiast rumu?
Można zastąpić innym alkoholem lub nie dodawać wcale.
Można również zrobić nasączenie z odrobiny olejku rumowego, wody i cukru 🙂
Na jaką średnicę tortu wystarcza krem z podanych ilości?
Fi18
Czy kremu z tego przepisu starczy n jedną czy dwie warstwy przełożenia?
1 przełożenie fi 18 lub 20 – zależy jak wysoko chcesz mieć kremu.
Czy tak samo zrobię ciemny krem michałkowy zmieniajac tylko czekoladę?
Krysia, tak myślę ale nie próbowałam. Dorota próbowała przepisu z Moje Wypieki – zerknij u nich, może maja wersje na ciemne Michałki.
Krem jest wspaniały! dziękuje bardzo
Krem jest wspaniały! dziękuje bardzo za przepis !!!!
Ilość tego kremu starczy na jedno przełożenie? (oczywiście jeżeli mówimy o fi18) 🙂
Tak.
Krem jest obłędny, w 100% odzwierciedla smak Michałków. Dziękuję za tak wspaniały przepis. Pozdrawiam
Czy można pominąć mleko w proszku i dodać mniej czekolady żeby nie było słodko?
Musisz popróbować i zobaczyć jak wyjdzie. Ilość składników w tym przepisie jest przetestowana taka jaka jest podana…
Chciałabym zrobić tort musowy, czy ten krem da się przerobić na mus? Czy wystarczy jak dodam żelatynę w proporcjach jak musów czekoladowych?
Nie, żelatynę daje się do kremu czy musu w celu ustabilizowania go. Ten krem jest na bazie czekolady więc nie potrzeba go dodatkowo stabilizować…
A mój krwm nie lubił się tak jak od Pani ,a jak dodalam mascarpone to się zrobił płynny. Czy ja go jeszcze mogę jakoś uratować?
Zamiast śmietanki 36% mogę zastąpić 30%?
tak
Witam, czy można zamiast śmietany 36% użyć śmietany kokosowej?
Nie próbowałam ….
Dziekuję za odpowiedż, czyli ja muszę spróbować 😉
Czy mleko w proszku dodajemy w postaci płynnej czy sam proszek?
Dodajemy mleko w proszku do śmietanki.
Z ilu jajek jest biszkopt na zdjeciu gdzie tort jest przełożony 3 kremami? chce zrobic taki sam 😀
Rozmiar tortu fi18. Zerknij tutaj na nasz kalkulator, zobaczysz z ilu jajek na taką średnicę tortu https://akademiatortu.pl/przepisy/idealny-przepis-na-tradycyjny-biszkopt/
wyszedł super – czy można go mrozić?
Trzeba by spróbować – osobiście nigdy nie mroziłam…