Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem Michałkowy jasny

Krem Michałkowy - do tortów i innych deserów

Dla miłośników popularnych cukierków Akademia Tortu przygotowała nie lada gratkę. Krem Michałkowy do tortów z białą czekoladą i orzeszkami ziemnymi. Wyobrażam sobie, że z Michałkami jest podobnie, jak z chałwą. Jedni je uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Ale Ci, którzy za nimi przepadają, kochają je wręcz całym sercem. A ten przepis na krem Michałkowy sprawi, że pokochają je jeszcze bardziej.

Przepis na krem Michałkowy, który pochodzi ze strony Moje Wypieki sprawdziła nasza subskrybentka Dorota – właścicielka pracowni tortów artystycznych Dorota wam upiecze. Nie jest on skomplikowany i poradzi sobie z nim każdy. Zobacz jakich składników potrzebujesz aby przygotować krem Michałkowy! A jeśli szukasz sprawdzonego połączenia kremów, zajrzyj na bloga. We wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe, razem z Subskrybentami Akademii Tortu, zestawiliśmy najlepsze połączenia smakowe.

Przepis na krem Michałkowy

Krem michałkowy jasny

Kurs Deser
Słowo kluczowe Krem
30 minut
1 dzień 30 minut
Porcje 1 fi18
Autor https://www.mojewypieki.com

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g białej czekolady
  • 125 g mascarpone schłodzonego
  • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 2 łyżki rumu

Instrukcje

  1. W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mieszanki się obniży i czekolada wolno się roztapia, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.
  2. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odłożyć do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
  3. Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i – zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać.

Jak przygotować krem Michałkowy...

krem michałkowy
W niedużym garnku podgrzać śmietanę do momentu wrzenia.
krem michalkowy
Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości.
biała czekolada w misce
Czekoladę połamać na kawałki.
bail czekolada w smietanie
Połamaną czekoladę dodać do mleka.
krem michałkowy
Dodać rum i odczekać ~3 minuty...
krem michałkowy
Wymieszać do momentu rozpuszczenia czekolady.
krem michalkowy
Po otrzymaniu gładkiej masy przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min 6h, najlepiej przez noc.
krem michalkowy
Po tym czasie schłodzoną masę umieścić w misie miksera i ubic(końcówka do ubijania białek) do mocnego zgęstnienia kremu.
krem michałkowy
Zmienić końcówkę miksera na ucierającą, dodać schłodzone mascarpone i wmieszać je do masy.
prozone orzeszki ziemne
Na patelni podpiec orzeszki, następnie je zblendować, pozostawiając lekko sypkie.
krem michałkowy
Orzeszki dodać do masy i wymieszać.
krem michalkowy

Przydatne uwagi...

  1. Do przygotowania kremu Michałkowego, podpieczone na patelni orzeszki, zblendować i pozostawić lekko sypkie. Uważać żeby nie zmielić ich na miazgę. Za długie blendowanie może zrobić z nich masło orzeszkowe 🙂
  2. Orzeszki można przygotwać nawet dzień wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  3. Jeżeli po dodaniu do śmietany mleka w proszku pozostaną małe grudki – nie przejmować ponieważ rozbiją się one pózniej w trakcie dalszego mieszania kremu Michałkowego.
  4. Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do kremu z michałków do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
tort przelozony kremami

Jak przełożyć tort kremem Michałkowym

Gotowy krem Michałkowy jest przepyszny. Smakiem do złudzenia przypomina białe Michałki. Idealnie smakuje w połączeniu z konfiturą lub kremem z czarnej porzeczki. Dorota poleca również połączenie kremu Michałkowego z kremem z malin.

Poniżej Dorota pokaże wam jak przekłada tort kremem Michałkowym z dodatkiem frużeliny malinowej. Następne przełożenie to krem malinowykrem śmietankowy na bazie serka mascarpone. Myślę, że idealnie pasowałby tutaj też krem truskawkowy lub malinowy na bazie jogurtu.

Jako ponczu do nasączenia, Dorota używa roztworu rumu z wodą w proporcjach 1:1 i nim kropi każdy blat biszkoptu

fruzelina malinowa
Przygotować frużelinę malinową
przełozenie fruzelina
Frużelinę malinową kładziemy na nasąaczony blat tortu.
Krem Michałkowy kładziemy na frużelinę.
biszkopt w rancie przelozony kremem michalkowym
tort w rancie krem smietankowy z malinami
Tutaj Dorota dodała świeże maliny do kremu śmietankowego.
biszkopt w rancie
Tak przełożony kremami tort, zabezpiecza folią spożywczą i odstawia do schłodzenia na ~6h.

Na zdjęciach śliczne torty w wykonaniu Doroty!

Po więcej inspiracji zapraszamy was do odwiedzenia i polubienia strony Dorota Wam Upiecze

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

11 odpowiedzi

    1. Krysia, tak myślę ale nie próbowałam. Dorota próbowała przepisu z Moje Wypieki – zerknij u nich, może maja wersje na ciemne Michałki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!