fbpx

Krem Michałkowy jasny

Dla miłośników popularnych cukierków Akademia Tortu przygotowała nie lada gratkę. Krem Michałkowy do tortów z białą czekoladą i orzeszkami ziemnymi. Wyobrażam sobie, że z Michałkami jest podobnie, jak z chałwą. Jedni je uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Ale Ci, którzy za nimi przepadają, kochają je wręcz całym sercem. A ten przepis na krem Michałkowy sprawi, że pokochają je jeszcze bardziej.

Przepis na krem Michałkowy, który pochodzi ze strony Moje Wypieki sprawdziła nasza subskrybentka Dorota – właścicielka pracowni tortów artystycznych Dorota wam upiecze. Nie jest on skomplikowany i poradzi sobie z nim każdy. Zobacz jakich składników potrzebujesz aby przygotować krem Michałkowy! A jeśli szukasz sprawdzonego połączenia kremów, zajrzyj na bloga. We wpisie Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe, razem z Subskrybentami Akademii Tortu, zestawiliśmy najlepsze połączenia smakowe.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem Michałkowy jasny

 

Krem Michałkowy jasny

Krem michałkowy jasny

https://www.mojewypieki.com
Krem Michałkowy idealny dla miłośników tych popularnych cukierków. Nie jest on skomplikowany i poradzi sobie z nim każdy! Do tortów i deserów!
porcje 1 przełożenie fi18
kategoria Deser

Składniki
  

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g białej czekolady
  • 125 g mascarpone schłodzonego
  • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 2 łyżki rumu

Instrukcje
 

  • W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mieszanki się obniży i czekolada wolno się roztapia, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.
  • Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odłożyć do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
  • Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i – zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać.

Jak zrobić krem Michałkowy do tortu

KremMichalkowy-2 1
W niedużym garnku podgrzać śmietanę do momentu wrzenia.
KremMichalkowy-3 1
Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości.
Krem Michałkowy
Czekoladę połamać na kawałki.
Krem Michałkowy
Połamaną czekoladę dodać do mleka.
Krem Michałkowy
Dodać rum i odczekać ~3 minuty...
Krem Michałkowy
Wymieszać do momentu rozpuszczenia czekolady.
Krem Michałkowy
Po otrzymaniu gładkiej masy przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min 6h, najlepiej przez noc.
Krem Michałkowy
Po tym czasie schłodzoną masę umieścić w misie miksera i ubic(końcówka do ubijania białek) do mocnego zgęstnienia kremu.
Krem Michałkowy
Zmienić końcówkę miksera na ucierającą, dodać schłodzone mascarpone i wmieszać je do masy.
KremMichalkowy-1 2
Na patelni podpiec orzeszki, następnie je zblendować, pozostawiając lekko sypkie.
Krem Michałkowy
Orzeszki dodać do masy i wymieszać.
Krem Michałkowy jasny

Jak przełożyć tort kremem Michałkowym

Gotowy krem Michałkowy jest przepyszny. Smakiem do złudzenia przypomina białe Michałki. Idealnie smakuje w połączeniu z konfiturą lub kremem z czarnej porzeczki. Dorota poleca również połączenie kremu Michałkowego z kremem z malin.

Poniżej Dorota pokaże wam jak przekłada tort kremem Michałkowym z dodatkiem frużeliny malinowej. Następne przełożenie to krem malinowy i krem śmietankowy na bazie serka mascarpone. Myślę, że idealnie pasowałby tutaj też krem truskawkowy lub malinowy na bazie jogurtu.

Jako ponczu do nasączenia, Dorota używa roztworu rumu z wodą w proporcjach 1:1 i nim kropi każdy blat biszkoptu.

Puree z malin
Przygotować frużelinę malinową.
TortMichalkowy-1 1
Frużelinę malinową kładziemy na nasąaczony blat tortu.
Krem Michałkowy
Krem Michałkowy kładziemy na frużelinę.
Krem Michałkowy
Krem Michałkowy
Tak przełożony kremami tort, zabezpiecza folią spożywczą i odstawia do schłodzenia na ~6h.
Tort z kremem Michałkowym

Przydatne uwagi

  1. Do przygotowania kremu Michałkowego, podpieczone na patelni orzeszki, zblendować i pozostawić lekko sypkie. Uważać żeby nie zmielić ich na miazgę. Za długie blendowanie może zrobić z nich masło orzeszkowe 🙂
  2. Orzeszki można przygotwać nawet dzień wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  3. Jeżeli po dodaniu do śmietany mleka w proszku pozostaną małe grudki – nie przejmować ponieważ rozbiją się one pózniej w trakcie dalszego mieszania kremu Michałkowego.
  4. Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do kremu z michałków do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.

Krem Michałkowy jasny
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Krem Michałkowy pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

28 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale