Krem michałkowy jasny

Keyword Krem
Autor Dorota Koźlarska

Składniki

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 250 g białej czekolady
  • 125 g mascarpone schłodzonego
  • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
  • 2 łyżki rumu

Instrukcje

  1. W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mieszanki się obniży i czekolada wolno się roztapia, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.
  2. Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności można ją przecedzić przez sitko), odłożyć do wystudzenia. Następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
  3. Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić (korzystając z końcówki do ubijania białek) do mocnego zgęstnienia i momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie. Dodać schłodzone mascarpone i – zmieniając końcówkę miksera na mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i wymieszać.
0/5 (0 Reviews)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *