Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Krem z czarnej porzeczki – dla mnie na zawsze na podium po czekoladowym i waniliowym – klasyk i niekwestionowany bohater naszego dzieciństwa. Choć w ostatnim czasie jego gwiazda nieco zbladła, to każda torciarka i każdy torciarz docenia ogromne walory tego smaku.
Krem z czarnej porzeczki jest orzeźwiający, o charakterystycznym cierpkim smaku. Czarne porzeczki idealnie odnajdują się w dekadenckich połączeniach z czekoladą, chałwą czy kawą. Świetnie przełamują słodkie i mdlące smaki, nadają wypiekom pikanterii. Wyrazisty smak czarnych porzeczek nie da się pomylić z żadnym innym. Mi kojarzy się z dzieciństwem i trochę przyciężkawymi tortami z czasów, o których myślę z nostalgią.
Najbardziej lubię korzystać ze świeżych owoców czarnej porzeczki. Mają bardzo intensywny zapach, nie potrzebują dodatkowych aromatów i cieszą czy pięknym kolorem. Koniecznie go wypróbujcie, to kwintesencja lata!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Do dekoracji babeczek
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
18 Responses
Witam. Na jaką średnicę wystarczą proporcje na krem porzeczkowy? ile przełożeń uzyskam?
Dziękuję za pomoc. Małgosia
Witam.W skaldzie jest 1 lyzeczka maki ziemniaczanej,a w instrukcji jest 1 lyzeczka zelatyny.To jak ma byc?
Na jakie fi są te proporcje? Czy można zamiast samego mascarpone dać pół na pół ze śmietaną?
Czy potrzeba żelatyny czy mąki ziemniaczanej ? Jeżeli żelatyny to ile dokładnie gram ?
Na jakie fi jest ten krem?
Magdo, tak jak jest podane w przepisie, czyli mąka ziemniaczana. Krem jest na bazie serka mascarpone wiec jest juz wystarczajaco stabilny i żelatyn jest zbędna.
Tylko w instrukcji mowa jest o żelatynie i stąd moje pytanie było bo straciłam orientacje ??
P.S. Strasznie się cieszę, że trafiłam na Pani stronę ? Testuje różne kombinacje smakowe i wszystkie z Pani strony są strzałem w dziesiątkę ?
Czy porzeczek można użyć mrożonych? Na jaką średnicę tortu jest podana ilość składników?
Można z mrożonych. Starczy na fi20 ale wszystko zależy jak wysoka będzie Twoja warstwa kremu.
Potrzebuje na co najmniej fi 24 więc może o połowę zwiększe ilość składników. Dziękuję bardzo w przyszły weekend będę testować ?
A czy te składniki są podane na jedno przełożenie fi20 czy na więcej?
Powinno spokojnie starczyć na 1 przełożenie fi20, zależnie od tego jak wysokie przełożenie chcesz mieć.
To jak w końcu jest z tą żelatyną.? Wg instrukcji oprócz mąki trzeba dać 1 łyżeczkę żelatyny.
Myślę, że może to być ciekawe polaczenie. Więcej pomysłów znajdziesz tutaj https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/
W przepisie do dziś jest mąka ziemniaczana i żelatyna. Trudno się połapać czy błąd jest napisany w składnikach czy w wykonaniu jak ktoś jest amatorem.
Witam, a czy do kremu porzeczkowego będzie pasować krem gruszkowy? ?
A propo pytań o tą żelatynę – wydaje mi się,że zwyczajnie przygotowujemy frużelinę z czarnej porzeczki czyli dodajemy najpierw 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w 1 łyżce wody,zagotowujemy, następnie dodajemy napęczniałą żelatynę ( 1 łyżeczkę połączoną z 2 łyżkami wody). Jeśli się mylę i wprowadzam w błąd proszę mnie poprawić 😉
Czy mogę zamienić porzeczki na borowke? Jesli tak to zmieniac proporcje?Wiem ,że jest przepis na mus ale wolałabym kkrem.pozdrawiam