Szukaj

Krem z czarnej porzeczki

Krem z czarnej porzeczki – dla mnie na zawsze na podium po czekoladowym i waniliowym – klasyk i niekwestionowany bohater naszego dzieciństwa. Choć w ostatnim czasie jego gwiazda nieco zbladła, to każda torciarka i każdy torciarz docenia ogromne walory tego smaku.

Krem z czarnej porzeczki jest orzeźwiający, o charakterystycznym cierpkim smaku. Czarne porzeczki idealnie odnajdują się w dekadenckich połączeniach z czekoladą, chałwą czy kawą. Świetnie przełamują słodkie i mdlące smaki, nadają wypiekom pikanterii. Wyrazisty smak czarnych porzeczek nie da się pomylić z żadnym innym. Mi kojarzy się z dzieciństwem i trochę przyciężkawymi tortami z czasów, o których myślę z nostalgią.

Najbardziej lubię korzystać ze świeżych owoców czarnej porzeczki. Mają bardzo intensywny zapach, nie potrzebują dodatkowych aromatów i cieszą czy pięknym kolorem. Koniecznie go wypróbujcie, to kwintesencja lata!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem z czarnej porzeczki z mascarpone

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Do dekoracji babeczek

Składniki

  • 165 g porzeczki
  • 65 g cukru
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone
  • 5 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody
  • 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aby napęczniała.
  2. Porzeczki, cukier i sok z cytryny wymieszać, zagotować dodać mąkę.
  3. Wszystko przetrzeć przez sitko lub zblendować.
  4. Żelatynę rozpuścić i dodać do puree z porzeczek.
  5. Wymieszać z mascarpone. Do tego można jeszcze posmarować blat konfiturą z czarnej porzeczki.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Krem porzeczkowy z mascarpone ma zupełnie inna teksturę od musu z czarnej porzeczki. Świetnie łączy się z innymi kremami na bazie mascarpone lub kremami budyniowymi.
  • Aby „podkręcić” smak czarnej porzeczki w kremie, można dodać odrobinę likieru porzeczkowego.
  • Ten krem z czarnej porzeczki z dżemu jest również idealny do tart.

Krem z czarnej porzeczki

Krem z czarnej porzeczki z mascarpone

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Karmelowy
Kawowy
Oreo
Orzechowy
z alkoholem

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem z czarnej porzeczki z mascarpone

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

18 Responses

      1. Tylko w instrukcji mowa jest o żelatynie i stąd moje pytanie było bo straciłam orientacje ??
        P.S. Strasznie się cieszę, że trafiłam na Pani stronę ? Testuje różne kombinacje smakowe i wszystkie z Pani strony są strzałem w dziesiątkę ?

          1. Potrzebuje na co najmniej fi 24 więc może o połowę zwiększe ilość składników. Dziękuję bardzo w przyszły weekend będę testować ?

          2. Powinno spokojnie starczyć na 1 przełożenie fi20, zależnie od tego jak wysokie przełożenie chcesz mieć.

  1. A propo pytań o tą żelatynę – wydaje mi się,że zwyczajnie przygotowujemy frużelinę z czarnej porzeczki czyli dodajemy najpierw 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w 1 łyżce wody,zagotowujemy, następnie dodajemy napęczniałą żelatynę ( 1 łyżeczkę połączoną z 2 łyżkami wody). Jeśli się mylę i wprowadzam w błąd proszę mnie poprawić 😉

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem z czarnej porzeczki

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe