Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem z czarnej porzeczki

Krem z czarnej porzeczki z mascarpone

Latem warto wykorzystywać sezonowe owoce do wypieków. Lekko kwaśny krem z czarnej porzeczki doskonale przełamuje słodycz ciasta i daje efekt orzeźwienia.

Jak przygotować ten pyszny krem? Przepis poniżej. Jeśli szukasz doskonałego połączenia smakowego, zajrzyj na bloga Akademii Tortu, gdzie czekają sprawdzone kombinacje różnych kremów do tortów.

Przepis na krem z czarnej porzeczki

Krem z czarnej porzeczki

Keyword Krem
Autor Basia Bednarowicz

Składniki

  • 167 g porzeczki
  • 66 g cukru
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone

Instrukcje

  1. Porzeczki, cukier i sok z cytryny wymieszać, zagotować dodać mąkę. 

  2. Osobno 1 łyżeczkę żelatyny zalać łyżką wody, odstawić aby napęczniała. Rozpuścić i dodać do gorących porzeczek. 

  3. Wszystko przetrzeć przez sitko lub zblendować.

  4. Wymieszać z mascarpone. Do tego można jeszcze posmarować blat konfiturą z czarnej porzeczki.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

18 odpowiedzi

    1. Magdo, tak jak jest podane w przepisie, czyli mąka ziemniaczana. Krem jest na bazie serka mascarpone wiec jest juz wystarczajaco stabilny i żelatyn jest zbędna.

      1. Tylko w instrukcji mowa jest o żelatynie i stąd moje pytanie było bo straciłam orientacje ??
        P.S. Strasznie się cieszę, że trafiłam na Pani stronę ? Testuje różne kombinacje smakowe i wszystkie z Pani strony są strzałem w dziesiątkę ?

          1. Potrzebuje na co najmniej fi 24 więc może o połowę zwiększe ilość składników. Dziękuję bardzo w przyszły weekend będę testować ?

          2. Powinno spokojnie starczyć na 1 przełożenie fi20, zależnie od tego jak wysokie przełożenie chcesz mieć.

      2. W przepisie do dziś jest mąka ziemniaczana i żelatyna. Trudno się połapać czy błąd jest napisany w składnikach czy w wykonaniu jak ktoś jest amatorem.

  1. A propo pytań o tą żelatynę – wydaje mi się,że zwyczajnie przygotowujemy frużelinę z czarnej porzeczki czyli dodajemy najpierw 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w 1 łyżce wody,zagotowujemy, następnie dodajemy napęczniałą żelatynę ( 1 łyżeczkę połączoną z 2 łyżkami wody). Jeśli się mylę i wprowadzam w błąd proszę mnie poprawić 😉

  2. Czy mogę zamienić porzeczki na borowke? Jesli tak to zmieniac proporcje?Wiem ,że jest przepis na mus ale wolałabym kkrem.pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie