Krem z czarnej porzeczki

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Latem warto wykorzystywać sezonowe owoce do wypieków. Lekko kwaśny krem z czarnej porzeczki doskonale przełamuje słodycz ciasta i daje efekt orzeźwienia.

Jak przygotować ten pyszny krem? Przepis poniżej. Jeśli szukasz doskonałego połączenia smakowego, zajrzyj na bloga Akademii Tortu, gdzie czekają sprawdzone kombinacje różnych kremów do tortów.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem z czarnej porzeczki z mascarpone

 

Krem z czarnej porzeczki

Basia Bednarowicz
Lekko kwaśny krem z czarnej porzeczki. Idealny do zdobienia babeczek i tortów!

Składniki
  

  • 165 g porzeczki
  • 65 g cukru
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone
  • 5 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody
  • 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aby napęczniała.
  • Porzeczki, cukier i sok z cytryny wymieszać, zagotować dodać mąkę. 
  • Wszystko przetrzeć przez sitko lub zblendować.
  • Żelatynę rozpuścić i dodać do puree z porzeczek. 
  • Wymieszać z mascarpone. Do tego można jeszcze posmarować blat konfiturą z czarnej porzeczki.

Przydatne uwagi

  • Ten krem porzeczkowy z mascarpone ma zupełnie inna teksturę od musu z czarnej porzeczki. Świetnie łączy się z innymi kremami na bazie mascarpone lub kremami budyniowymi.
  • Aby „podkręcić” smak czarnej porzeczki w kremie, można dodać odrobinę likieru porzeczkowego.
  • Ten krem z czarnej porzeczki jest również idealny do tart.

Krem z czarnej porzeczki
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

18 odpowiedzi

      1. Tylko w instrukcji mowa jest o żelatynie i stąd moje pytanie było bo straciłam orientacje ??
        P.S. Strasznie się cieszę, że trafiłam na Pani stronę ? Testuje różne kombinacje smakowe i wszystkie z Pani strony są strzałem w dziesiątkę ?

          1. Potrzebuje na co najmniej fi 24 więc może o połowę zwiększe ilość składników. Dziękuję bardzo w przyszły weekend będę testować ?

          2. Powinno spokojnie starczyć na 1 przełożenie fi20, zależnie od tego jak wysokie przełożenie chcesz mieć.

  1. A propo pytań o tą żelatynę – wydaje mi się,że zwyczajnie przygotowujemy frużelinę z czarnej porzeczki czyli dodajemy najpierw 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w 1 łyżce wody,zagotowujemy, następnie dodajemy napęczniałą żelatynę ( 1 łyżeczkę połączoną z 2 łyżkami wody). Jeśli się mylę i wprowadzam w błąd proszę mnie poprawić 😉

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale