
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Krem cytrynowy to moja odpowiedź na ciągnący się upał. Latem zawsze stawiam na cytrusowe, owocowe smaki. U nas jest bardzo ciepło i choć uzupełniam moje pomysły klasycznie czekoladą, czy karmelem, to jednak moje pierwsze myśli biegną ku orzeźwiającym, „chłodnym” smakom.
Planowałam tort dla faceta, tym chętniej więc poszłam w stronę lekką i owocową. Tak jakoś statystycznie się składa, że dziewczyny bardziej ciągną do czekolady i lepkich krówek ;) Krem cytrynowy pasował mi bardzo do całej kompozycji i wyszedł po prostu świetny! Delikatny, piankowy, ale stabilny z dobrze wyczuwalnym smakiem cytryny i dodatkiem likieru Limoncello. Alkohol można oczywiście wymienić na inny, albo zupełnie pominąć.
Krem cytrynowy skompletowałam z owocową chrupką, borówkową żelką i musem truskawkowym, a tort złożyłam na bazie biszkoptu z olejem i palonym masłem. Tort z kremem cytrynowym wyszedł smakowity – lekki, ale aromatyczny, świetnie zbalansowany, bardzo polecam!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi18
Krem
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.5 / 5. Ilość głosów 13
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
7 Responses
Witam,czy można sok z cytryny zastąpić sokiem z pomarańczy ?
Można ale trzeba się liczyć z tym, że krem będzie słodki bo sok z pomarańczy jest słodszy od cytryny… Czy chcesz zrobić krem o smaku pomarańczowym?
Czy śmietanę można zastąpić śmietaną 30stką?
Tak, proporcje żelatyny dalej takie same 🙂
Czy ten krem nadaje się do tortów piętrowych? :))
To nie ma znaczenia czy tort jest jedno czy wielo piętrowy jeśli jest poprawnie złożony. Tort piętowy nie ma prawa naciskać na dolne piętra aby martwić się czy krem w nim „wytrzyma”. Zobacz nasze tutoriale jak złożyć tort piętrowy.
Czy zamiast soku z cytryny można dodać lemon curd?