Szukaj

Frużelina z ananasa

Frużelina z ananasa może być używana jako dodatek do tortów, lodów, gofrów lub jako samodzielne danie.

Nie wiem, czy wiecie, że ananas jest nie tylko pyszny, pachnący i – uwaga – niskokaloryczny, ale także bardzo zdrowy. To gwiazda leczenia niekonwencjonalnego, o szerokim spektrum zastosowań. Infekcje układu oddechowego, poprawa trawienia, gojenie ran, bóle stawów – na to wszystko pomaga ananas!

Ma także działanie odchudzające, więc jest wymarzonym składnikiem tortu! Cukier podtuczy, ananas odchudzi, jakoś się to wyzeruje.

Frużelina ananasowa powstała w tandemie z musem ananasowym, jako delikatne tło do truskawkowego musu i żelki. Jest to trio nie do pokonania – świetnie razem pachną i smakują. Frużelina z ananasa ma wiele zastosowań, pasuje do tortów lekkich, orzeźwiających, letnich. Nada się świetnie to tarteletek, albo lekkich ciast z galaretką czy bitą śmietaną.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Szpatułka silikonowa

Przepis na frużelinę z ananasa

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Frużelina

Fruzelina ananasowa

Składniki

  • 200 g ananasa
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 25 g zimnej wody
  • 5 g żelatyny
  • sok z limonki opcjonalnie

Instrukcje

  1. Ananasa kroimy w małą kostkę.
  2. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, około 10 minut.
  3. Świeżego ananasa wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puści sok, około 15 minut.
  4. Skrobię kukurydzianą rozpuszczamy w łyżce zimnej wody.
  5. Dodajemy do ananasa i gotujemy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika.
  6. Napęczniałą żelatynę dodajemy do ananasa, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Jak zrobić frużelinę ananasową

AkademiaTortu-Fruzelina-ananasowa-1
Ananasa kroimy w małą kostkę. Wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu ~15 minut.
AkademiaTortu-Fruzelina-ananasowa-4
Skrobię rozpuszczamy w łyżce zimnej wody i dodajemy do ananasa, mieszamy aż się zagotuje i zdejmujemy z palnika.
AkademiaTortu-Fruzelina-ananasowa-5
Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa i mieszamy aż się rozpuści.
Frużelina z ananasa
Frużelinę z ananasa układamy na środku nasączonego już blatu tortu.

Przydatne uwagi

  • Świeży ananas posiada bromelainę. To enzym, który nie pozwala aby żelatyna zgęstniała. Dlatego właśnie świeżego ananasa trzeba pogotować chwilę, aby pozbyć się enzymu.
  • Świeżego ananasa można zastąpić ananasem z puszki, wtedy już nie trzeba go długo gotować.
  • Jeżeli frużelina z ananasa z żelatyną jednak Wam nie stężeje (może za krótko gotowaliście ananasa), można wtedy dodać łyżeczkę więcej mąki ziemniaczanej i ponownie zagotować aż stężeje.
  • Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorącego ananasa aby się rozpuściła.
  • Nadmiar soku z ananasa można użyć do nasączenia biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do przygotowania frużeliny z ananasa do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Gotową frużelinę z ananasa można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do paru dni.
  • Na zdjęciu frużelina z ananasa pod przykryciem musu truskawkowego.
  • Smak ananasa w torcie można podkręcić dodatkiem likieru o smaku ananasa, np do nasączenia biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie aby frużelina ananasowa miała bardziej szklisty kolor, pomińcie w przepisie mąkę ziemniaczaną.

Frużelina z ananasa

Fruzelina ananasowa

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Karmelowy
Kokosowy
Malinowy
Truskawkowy
z alkoholem

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują
Tort a liczba porcji
Tort a liczba porcji

Przypnij na pinterest

Frużelina z ananasa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

9 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Frużelina z ananasa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe