Szukaj
Jak zrobić tort Number Cake

Jak zrobić tort Number Cake

Jakiś czas temu internet zalały zdjęcia ciekawych ciast dekorowanych kremem i układanych warstwowo w kształcie cyfr. Tortowy świat oszalał. Nic dziwnego, bo są świetnym pomysłem, a zarazem czymś innym, jak tradycyjny tort. Idealnie nadają się na wszelkie okazje, takie jak urodziny, rocznice czy Walentynki. Torty typu Number Cake można piec w kształcie liter, cyfr a także różnych innych kształtów.

Oryginalny przepis to kruche, migdałowe ciastko, przełożone kremem. Krem może być na bazie śmietany masła lub czekolady. Number Cake można udekorować słodyczami, świeżymi kwiatami i owocami – ogranicza Was tylko wasza wyobraźnia!

Dominika Migoda
Dominika Migoda

O autorze

Dominika Migoda – mama Wiktorii i Nataniela. Z wykształcenia technik handlowiec, z zamiłowania dekoratorka tortów. Od 2007 mieszka na Wyspach Brytyjskich, gdzie założyła pracownie tortów artystycznych Ale to dobre!Trochę szalona, trochę zwariowana – kocha to co robi! Uwielbia malować ręcznie na kremie, lubi lepić figurki i tworzyć torty 3D.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • gotowy szablon
  • skalpel
  • papier do pieczenia
  • blaszka do pieczenia
  • rękaw cukierniczy
  • tylka

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Opcjonalnie:

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Jak przygotować szablon Number Cake

Do przygotowania szablonu można użyć jakiejkolwiek czcionki, która Wam się podoba. Wystarczy wykorzystać do tego celu edytor tekstu, który macie dostępny w swoim komputerze lub nawet serwis internetowy, taki jak Canva czy PicMonkey. Wydrukować szablon w odpowiednim rozmiarze i wyciąć nożyczkami z papieru.

My przygotowaliśmy dla Was tradycyjny szablon, który możecie wydrukować i wyciąć – link do pobrania szablonu znajdziecie w sekcji Narzędzia i Materiały – Pliki do pobrania. Tej właśnie czcionki, wysokości 8 cali (~20cm) Dominika użyła jako szablonu do swojego tortu.

AkademiaTortu-NumberCake-1
AkademiaTortu-NumberCake-2
AkademiaTortu-NumberCake-3
AkademiaTortu-NumberCake-4
AkademiaTortu-NumberCake-5
AkademiaTortu-NumberCake-6

Jakim kremem przełożyć Number Cake?

Kremy na bazie śmietany

Do przełożenia Number Cake na kruchym cieście najlepiej jest użyć kremu na bazie śmietany. Krem taki idealnie “nasączy” kruche ciasto, dzięki czemu nie będzie się ono kruszyć.

W niektórych krajach  dostępna jest śmietana “Fresh Double Cream” o zawartości tłuszczu 48%. Taką śmietanę wystarczy dobrze ubić i będzie idealna do wyciskania przez szprycę. Kremy na bazie śmietany kremówki (Heavy Whipping Cream w USA), o mniejszej zawartości tłuszczu, trzeba ustabilizować. Krem śmietankowy na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone można przygotować o różnych smakach – wystarczy dodać do niego dżemu, frużeliny lub pasty smakowej, n.p. Saracino.

Ganache

Fajną opcją do przełożenia jest też ganache z czekolady. Tradycyjny ganache z ciemnej czekolady jak również ganache z białej czekolady najlepiej jest ubić aby uzyskać puszysty krem. Zerknijcie na nasz przepis na krem pistacjowy na bazie białej czekolady – farsz do makaroników, którym podzieliła się z nami Ewa Wajs. Krem ten można przygotować w wielu różnych smakach i myślę, że idealnie nada się on do przekładania tortów na kruchym cieście.

Kremy maślane

W USA tradycyjnie używa się kremu maślanego do przekładania praktycznie wszystkich tortów. Przepis na czekoladowy krem maślany znajdziecie na naszej stronie z przepisami, a pomysły na inne warianty kremu maślanego znajdziecie TUTAJ. Krem maślany twardnieje w lodówce i może nie “namoczyć” ciastek tak jak krem na bazie bitej śmietany. Można spróbować “nasączyć” lekko ciastka, kropiąc albo spryskując je ponczem. Trzeba uważać aby nie przesadzić z ilością ponczu, żeby ciasta nie rozmiękł za mocno. Ponieważ krem maślany twardnieje w lodówce, w przeciwieństwie do kremu na bazie śmietany, tort przełożony kremem maślanym należy wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed podaniem.  Krem maślany w temperaturze pokojowej jest miękki i smaczny 🙂

Jak dobrać rozmiar ciasta do ilości porcji?

Number Cake nie jest typowym tortem. Number Cake to raczej deser do kawy. Jak więc obliczyć ilość porcji adekwatna do rozmiaru tego tortu?

Wszystko będzie zależeć od tego, jaki sobie ustalicie, ma mieć Wasz rozmiar kawałka, czyli jednej porcji. Dominika jedną cyfrę wysokości 20cm (8 cali) liczy na 5 osób. 2 liczby starczają jej więc na 10 osób. Osobiście nie robi Number Cake na więcej niż 12-15 osób. Szablony dużych liter, które dla Was przygotowaliśmy do ściągnięcia są wysokości 20cm. Szablony znajdziecie wyżej, w sekcji Narzędzia i materiały – pliki do pobrania.

Przydatne uwagi

  • Upieczone cyfry czy litery najlepiej jest przełożyć kremem wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Ciastko wtedy lekko namięknie, co ułatwi krojenie; ciasto nie będzie twarde i nie będzie się kruszyć.
  • Upieczone ciastka lekko smarujemy kremem, ganache, czy nawet Nutella, aby “przykleić” je do podkładu – żeby przypadkiem z niego nie zjechały przy przenoszeniu.
  • Do przygotowania i wycięcia szablonu można również wykorzystać ploter.

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Makaroniki na bezie francuskiej
Makaroniki na bezie francuskiej
bezy
Bezy – idealny przepis

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Przelicznik foremek
Przelicznik foremek

Przypnij na pinterest

Jak zrobić tort Number Cake

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Ewelina Jankowicz
Paulina Niedziałek
Paulina Niedziałek
Edyta Pałka
Edyta Pałka
Edyta Pałka
Edyta Pałka
Edyta Pałka

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Jak zrobić tort Number Cake

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe