Szablony kulinarne, czyli gotowe wzory wycięte z cienkiego tworzywa, pozwalają szybko dekorować wypieki i są wielkim ułatwieniem w dekorowaniu, zwłaszcza dla początkujących, ale nie tylko!
Bożena Furdal zaprasza nas na bardzo inspirujący tutorial o trzech różnych możliwościach wykorzystywania szablonów w dekorowaniu tortów. Jak z szablonami kulinarnymi współpracuje aerograf, jak można je wykorzystać do malowania na sucho i na mokro, a jak zastosować do pracy z kremem czy lukrem królewskim.
Szablony kulinarne są poręczne, przydatne i na pewno znajdziecie dla nich ciekawe zastosowanie. Dodatkowo, kiedy już zagustujecie w ich stosowaniu, pamiętajcie, że przy pomocy plotera możecie przygotować sobie własny szablon, konkretnie pod potrzeby danego projektu. Przykładowe przygotowanie szablonu pokazałam Wam w tym tutorialu “Jak zrobić tort Halloween“.
Właściciełka wymarzonej pracowni tortów artystycznych “Czekolady nie oszukasz”, gdzie łączy swoją słodką pasję z miłością do dzieci. Szczęśliwa żona i mama dwojga dzieci. Syn, Mateusz jest osobistym krytykiem kulinarnym, Zosia niezastąpionym menadżerem. Z wykształcenia kucharz i psycholożka, z zamiłowania entuzjasta słodkości w każdym formacie.
Czego się nauczysz?
- Jakie wykorzystać szablony kulinarne przy malowaniu aerografem.
- Jakie wykorzystać szablony kulinarne do malowania i pudrowania.
- Jakie wykorzystać szablony kulinarne do malowania do pracy z kremem, ganache lub lukrem królewskim.
Uzyskasz wiedzę na temat podstaw i wielu dodatkowych, ciekawych trików, które ułatwiają życie!
Materiały, których potrzebujesz
- Barwniki spożywcze
- Krem maślany lub
- Ganache
- Lukier królewski
- Masa cukrowa
Wiele potrzebnych narzędzi i materiałów
znajdziesz w sklepie Akademii Tortu i u naszych Partnerów
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Malowanie aerografem z użyciem szablonu
Aby przygotować dolne piętra tortu, skorzystałam z tutorialu video Beaty Tomasiewicz.
W tym szkoleniu on-line Beata pokazuje różne techniki struktur. Tutoriale Beaty dostępne w subskrypcji Akademii Tortu możecie zobaczyć TUTAJ.
Dla subskrybentów Akademii Tortu Beata oferuje rabat wysokości 10% na szkolenia!
Przydatne uwagi
- Tort może być obłożony masą cukrową, która jest już w odpowiednim kolorze. Jednak malowanie aerografem na jednolitym kolorze masy cukrowej będzie miało inny efekt, niż ten, który widzicie na moim torcie. Pomalowanie białej masy pędzlem dodało głębi, efektu, który pasował do struktury dolnych piętr mojego tortu.
- Tajniki i triki malowania na masie cukrowej zobaczycie TUTAJ.
- Szablon musi dobrze przylegać do tortu, aby malowany wzór był wyraźny.
- Aby nadać charakteru możemy dodatkowo przyprószyć na sucho innym kolorem.
- Serdecznie polecam Wam tutorial Moniki Siewert-Bytow, w którym omawiała dokładnie jak posługiwać się aerografem.