
Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów
Szablony kulinarne, czyli gotowe wzory wycięte z cienkiego tworzywa, pozwalają szybko dekorować wypieki i są wielkim ułatwieniem w dekorowaniu, zwłaszcza dla początkujących, ale nie tylko!
Bożena Furdal zaprasza nas na bardzo inspirujący tutorial o trzech różnych możliwościach wykorzystywania szablonów w dekorowaniu tortów. Jak z szablonami kulinarnymi współpracuje aerograf, jak można je wykorzystać do malowania na sucho i na mokro, a jak zastosować do pracy z kremem czy lukrem królewskim.
Szablony kulinarne są poręczne, przydatne i na pewno znajdziecie dla nich ciekawe zastosowanie. Dodatkowo, kiedy już zagustujecie w ich stosowaniu, pamiętajcie, że przy pomocy plotera możecie przygotować sobie własny szablon, konkretnie pod potrzeby danego projektu.
O autorze
Spis treści
Czego się nauczysz
Narzędzia, których potrzebujesz
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
- Barwniki spożywcze
- Krem maślany lub
- Ganache
- Lukier królewski
- Masa cukrowa
Malowanie aerografem z użyciem szablonu
- Tort może być obłożony masą cukrową, która jest już w odpowiednim kolorze. Jednak malowanie aerografem na jednolitym kolorze masy cukrowej będzie miało inny efekt, niż ten, który widzicie na moim torcie. Pomalowanie białej masy pędzlem dodało głębi, efektu, który pasował do struktury dolnych piętr mojego tortu.
- Tajniki i triki malowania na masie cukrowej zobaczycie TUTAJ.
- Szablon musi dobrze przylegać do tortu, aby malowany wzór był wyraźny.
- Aby nadać charakteru możemy dodatkowo przyprószyć na sucho innym kolorem.
- Serdecznie polecam Wam tutorial Moniki Siewert-Bytow, w którym omawiała dokładnie jak posługiwać się aerografem

Malowanie na sucho z użyciem szablonu
- WAŻNE – Szablon musi dobrze przylegać, aby nie przedostały się pyłki barwnika poza wzór.
- Który złoty barwnik jest najlepszy? Zerknij na nasz Blog, gdzie w artykule p.t.: “Czy złoty barwnik jest jadalny” poruszyliśmy ten temat.
Malowanie na morko
- Do malowania złotym barwnikiem na mokro, przygotowujemy sobie roztwór na spirytusie. Można również użyć wódki, spirytus jednak szybciej wietrzeje i wysycha.
- Złoty barwnik zalewamy małą ilością spirytusu, najlepiej użyć do tego pipety. Rozrabiamy w garnuszku tak aby powstała gęsta ciecz – wtedy smugi będą mało widoczne. Ta wiedza przyda Wam się również przy malowaniu dripu na złoty kolor 😉
- Tej samej metody malowania można użyć na ganache z białej czekolady, jednak złoty barwnik jest lepiej widoczny na czekoladowym ganache.
Malowanie na sucho
- Do malowania, pudrowania, barwnikiem na sucho najlepiej użyć miękkiego pędzla o dużej powierzchni.
- Przy malowaniu na sucho warto zabezpieczyć sobie miejsce pracy, ponieważ złoty barwnik szybko brudzi wszystko dookoła.
- Przy pudrowaniu barwnikami pudrowymi (pyłkami) dużej powierzchni masy cukrowej, warto ją najpierw delikatnie przetrzeć tłuszczem roślinnym, takim jak na przykład Planta. Więcej na temat przydatności Planty znajdziecie w artykule p.t. “Tłuszcz roślinny w dekoracji tortów“.




Użycie szablonu z kremem maślanym lub lukrem królewskim
- WAŻNE – Szablon musi dobrze przylegać do tortu.
- Szablon przykładamy do mocno schłodzonego tynku.
- Jeżeli chcemy użyć lukru królewskiego, używamy lukru o normalnej lub gęstej konsystencji.
- Jeżeli chcemy uzyskać wypukły wzór (nie płaski, taki jak uzyskamy aerografem) na masie cukrowej, używamy lukru królewskiego.
- Jeżeli chcemy biały wypukły wzór na kolorowej masie cukrowej, dodajemy do lukru królewskiego parę kropel wybielacza. Jeżeli nie zabarwimy wybielaczem lukru na biało, wzór będzie blady, niewyraźny, wręcz przezroczysty. Taki jak na zdjęciu niżej.




Przydatne uwagi
- Jak przygotować szablon zobaczycie w tutorialu Jak wykorzystać Ploter do dekoracji cukierniczych
- Jeszcze inne zastosowanie szablonów cukierniczych możecie zobaczyć w tutorialu Tort Confetti

Reklama
Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Reklama
Galeria
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dodaj swoje zdjęcie
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.