Szukaj
Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów

Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów

Szablony kulinarne, czyli gotowe wzory wycięte z cienkiego tworzywa, pozwalają szybko dekorować wypieki i są wielkim ułatwieniem w dekorowaniu, zwłaszcza dla początkujących, ale nie tylko!

Bożena Furdal zaprasza nas na bardzo inspirujący tutorial o trzech różnych możliwościach wykorzystywania szablonów w dekorowaniu tortów. Jak z szablonami kulinarnymi współpracuje aerograf, jak można je wykorzystać do malowania na sucho i na mokro, a jak zastosować do pracy z kremem czy lukrem królewskim.

Szablony kulinarne są poręczne, przydatne i na pewno znajdziecie dla nich ciekawe zastosowanie. Dodatkowo, kiedy już zagustujecie w ich stosowaniu, pamiętajcie, że przy pomocy plotera możecie przygotować sobie własny szablon, konkretnie pod potrzeby danego projektu.

Bożena Furdal
Bożena Furdal

O autorze

Właścicielka warsztatowej pracowni Czekolady nie oszukasz. Z wykształcenia Technolog żywienia, Psycholog, z miłości do słodkiej pasji Cukiernica. Największą miłością czekoladowej działalności Bożeny są warsztaty dla Dzieci. Wprowadziła na rynek szkolny, innowacyjny program warsztatowy. Tworzy dla dzieci ćwiczenia, kreatywnie przeplatając naukę z zabawą. Swobodnie wprowadza działania umiejętności społecznych, które spełniają bardzo ważną rolę w grupie. Spełnia się również jako Szkoleniowiec a zarazem pasjonata czekoladowych brył i ich ostrych kantów. Każdy tort zamieniłaby na nieszablonowy kształt. Prywatnie mama cukierniczej córki, konstruktywnie krytycznego syna, oraz kochana żona szczęśliwego męża.

Czego się nauczysz

Jakie wykorzystać szablony kulinarne przy malowaniu aerografem.
Jakie wykorzystać szablony kulinarne do malowania i pudrowania.
Jakie wykorzystać szablony kulinarne do malowania do pracy z kremem, ganache lub lukrem królewskim.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Malowanie aerografem z użyciem szablonu

  • Tort może być obłożony masą cukrową, która jest już w odpowiednim kolorze. Jednak malowanie aerografem na jednolitym kolorze masy cukrowej będzie miało inny efekt, niż ten, który widzicie na moim torcie.  Pomalowanie białej masy pędzlem dodało głębi, efektu, który pasował do struktury dolnych piętr mojego tortu.
  • Tajniki i triki malowania na masie cukrowej zobaczycie TUTAJ.
  • Szablon musi dobrze przylegać do tortu, aby malowany wzór był wyraźny.
  • Aby nadać charakteru możemy dodatkowo przyprószyć na sucho innym kolorem.
  • Serdecznie polecam Wam tutorial Moniki Siewert-Bytow, w którym omawiała dokładnie jak posługiwać się aerografem
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-2
Wybranym kolorem pędzlujemy tort obłożony masą cukrową. Na tym etapie malujemy jednolicie używając jednego koloru.
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-1
Na wysuszony już barwnik przykładamy szablon. Staramy się, aby szablon dobrze przylegał. Malujemy aerografem na wybranym kolorze. Pamiętajmy, aby kolor kontrastował na pomalowanej masie.
Zdecydowanych ruchem ściągamy szablon. Aby nadać charakteru naszej strukturze możemy przyprószyć na sucho dodatkowym kolorem.

Malowanie na sucho z użyciem szablonu

  • WAŻNE – Szablon musi dobrze przylegać, aby nie przedostały się pyłki barwnika poza wzór.
  • Który złoty barwnik jest najlepszy? Zerknij na nasz Blog, gdzie w artykule p.t.: “Czy złoty barwnik jest jadalny” poruszyliśmy ten temat.

 

Malowanie na morko

  • Do malowania złotym barwnikiem na mokro, przygotowujemy sobie roztwór na spirytusie. Można również użyć wódki, spirytus jednak szybciej wietrzeje i wysycha.
  • Złoty barwnik zalewamy małą ilością spirytusu, najlepiej użyć do tego pipety. Rozrabiamy w garnuszku tak aby powstała gęsta ciecz – wtedy smugi będą mało widoczne. Ta wiedza przyda Wam się również przy malowaniu dripu na złoty kolor 😉
  • Tej samej metody malowania można użyć na ganache z białej czekolady, jednak złoty barwnik jest lepiej widoczny na czekoladowym ganache.

 

Malowanie na sucho

  • Do malowania, pudrowania, barwnikiem na sucho najlepiej użyć miękkiego pędzla o dużej powierzchni.
  • Przy malowaniu na sucho warto zabezpieczyć sobie miejsce pracy, ponieważ złoty barwnik szybko brudzi wszystko dookoła.
  • Przy pudrowaniu barwnikami pudrowymi (pyłkami) dużej powierzchni masy cukrowej, warto ją najpierw delikatnie przetrzeć tłuszczem roślinnym, takim jak na przykład Planta. Więcej na temat przydatności Planty znajdziecie w artykule p.t. “Tłuszcz roślinny w dekoracji tortów“.
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-4
Do malowania będzie nam potrzebny szablon, złoty barwnik, spirytus i pędzle. Na mojej piramidzie, kilka górnych kafelek pomalowane zostało barwnikiem ze spirytusem, reszta na sucho.
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-5
Tort tynkujemy czekoladowym ganache i odstawiamy do schłodzenia. Powierzchnia tortu, na której będziemy pracować musi być twarda.
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-7
Na schłodzony ganache przykładamy szablon. Upewniamy się aby szablon dobrze przylegał i malujemy pędzelkiem.
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-8

Użycie szablonu z kremem maślanym lub lukrem królewskim

  • WAŻNE – Szablon musi dobrze przylegać do tortu.
  • Szablon przykładamy do mocno schłodzonego tynku.
  • Jeżeli chcemy użyć lukru królewskiego, używamy lukru o normalnej lub gęstej konsystencji.
  • Jeżeli chcemy uzyskać wypukły wzór (nie płaski, taki jak uzyskamy aerografem) na masie cukrowej, używamy lukru królewskiego.
  • Jeżeli chcemy biały wypukły wzór na kolorowej masie cukrowej, dodajemy do lukru królewskiego parę kropel wybielacza. Jeżeli nie zabarwimy wybielaczem lukru na biało, wzór będzie blady, niewyraźny, wręcz przezroczysty. Taki jak na zdjęciu niżej.
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-10
Na dobrze schłodzony tynk przykładamy szablon.
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-12
Jeżeli chcemy, aby nasza dekoracja była w kilku kolorach, rozkładamy kolorowy tynk w kilku miejscach na szablonie.
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-13
Przecieramy szpachelką tynk, który nam wystaje poza szablon. Musimy dobrze wygładzić, aby efekt wzoru został zachowany.
Akademia Tortu - Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów-14

Przydatne uwagi

Przepisy, o których wspomnieliśmy

lukier do pierników
Lukier do pierników
krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Formularz zamówienia na tort
Formularz zamówienia na tort
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Edyta Pałka

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Jak wykorzystać szablony kulinarne w dekoracji tortów

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe