Szukaj
Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

Kiedy na początku swojej przygody z dekoracją tortów zaczynamy kolekcjonować odpowiednie do tego narzędzia, rzadko kto myśli o zakupie atrap styropianowych. Jednak oprócz podstawowych narzędzi dekoratorskich, każda torciara powinna mieć w swoim arsenale atrapy styropianowe, ponieważ przydają się one do wielu projektów cukrowych. Omówiliśmy to szczegółowo w naszym tutorialu p.t. “Atrapy tortów – jak ich używać” w serii tutoriali o podstawach dekoracji tortów.

W tym tutorialu pokażę Wam jak w łatwy i szybki sposób można “załatać” dziurki i skazy w styropianie, aby uzyskać idealnie gładką powierzchnię. Sposób jest prosty – wystarczy każdą wadę wypełnić lukrem królewskim o normalnej konsystencji, wygładzić i pozostawić do wyschnięcia! Poniżej pokażę Wam, jak to zrobić krok po kroku!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • atrapy tortów
  • szpatuła
  • skrobka

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Dlaczego atrapa musi być idealna?

Czasami jednak zdarzy się, że atrapa ma defekt powstały w trakcie produkcji lub ulegnie zniszczeniu w trakcie transportu. Jeżeli potrzebujemy obłożyć atrapę masą cukrową musi ona być idealnie gładka, inaczej na obłożonej masą atrapie będzie widać każde wgłębienie i niedoskonałość.

 

AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-1v
Niedoskonałości w atrapie powstałe w trakcie transportu.
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-2v
Wada produkcyjna.

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-3v
Każdą skazę ...
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-4v
...wypełniamy lukrem królewskim.
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-6v
Wypełnione miejsca wygładzamy tak...
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-5v
...aby lukier idealnie wypełniał wgłębienie i nie wystawał ponad.
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-8v
Do wygładzenia można użyć szpatułki...
AkademiaTortu-Jak_przygotowac_atrape_do_powleczenia_masa-7v
...lub skrobaka.

Przydatne uwagi

  • Ta metoda wygładzania nierówności na atrapach jest szczególnie pomocna kiedy potrzebujemy idealnie gładkiej powierzchni “tortu”, na przykład na konkurs cukierniczy.
  • Osobiście atrapy styropianowe najlepiej obkłada mi się masą cukrową metodą panelową – wychodzi wtedy idealnie prosty kant nawet jeżeli brzegi atrapy są lekko zniszczone i nie mają idealnie prostego kąta.
  • Jeżeli jednak wolicie tradycyjną metodę powlekania masą cukrową, zobaczcie jak robi to Beata Mielcarek w tutorialu p.t.: “Jak zrobić ostry kant“.
  • Jeżeli posiadasz atrapę już obłożną masą cukrową a chciałabyś wykorzystać ją jeszcze raz do innego projektu, zobacz nasz tutorial p.t.: “Jak wyczyścić atrapę

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

lukier do pierników
Lukier do pierników

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Sklepy z akcesoriami do tortów
Sklepy z akcesoriami do tortów
Narzedzia do dekoracji tortów
Podstawowe narzędzia do dekoracji tortów

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak przygotować atrapę pod masę cukrową

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.