Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Do tynkowania tortów osobiście preferuję krem maślany na bezie szwajcarskiej. To nic innego jak białka kurze, cukier i masło. Idealnie nadaje się do tynkowania tortów pod masę cukrową a także różnych dekoracji z kremu, takich jak grzywa jednorożca w unicorn cake.
W tutorialu pokażę wam jak przygotowuję zmodyfikowaną wersję tego kremu. Ponieważ używam białek pasteryzowanych nie trzeba ich już parzyć. Użycie białek pasteryzowanych zmniejsza też ryzyko zatrucia się. Białka pasteryzowane można kupić w większych hipermarketach bądź sklepach internetowych. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak krok po kroku otynkować tort, przejdź do tutorialu TUTAJ.
Do tego aby szybko i sprawnie otynkować tort używam dysków do tynkowania tortów.
W razie gdyby krem wam się zwarzył – zerknijcie do naszego poradnika, w którym pokażemy wam jak uratować zwarzony krem!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 tort fi20, h12
Do dekoracji babeczek
Powyższy przepis bazuje na bardzo prostych proporcjach: wagowo zawsze dajemy 2x tyle masła i cukru pudru co białek pasteryzowanych lub świeżych.
Ile więc kremu przygotować aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:
Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu, czyli ~0.4-0.5cm.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
68 Responses
Dlaczego krem na bezie peka jesli zastygnie. Zawsze mam bardzo gruby podklad a jednak peka?
Najczęściej to wina za cienkiego podkładu. Może też być tak, że masy w środku są i biszkopt pracuje i tynk zaczyna pękać. Warto dać dookoła piętra tamę z kremu do tynkowania a krem w środek. Taka „izolacja” powinna pomóc ustabilizować tort. Spróbuj i daj znać czy pomogło.
A można zrobić z białek świeżych?
Gdzie można kupić białka pasteryzowane?
Czy mozna zastąpić cukier miodem lub innym zdrowszym slodzidlem?
Nie próbowałam. Miodem raczej odpada, bo zmieni konsystencje kremu.
Witam,rozpuściłam białka z cukrem w kąpieli wodnej i teraz muszę odczekać aż wystygnie zanim zacznę ubijać tak?
Dziękuję bardzo za odpowiedź 😉 pozdrawiam 😉
Samych pasteryzowanych białek nie mroziła ale gotowy krem na bezie tak.
Witam
Czy pasteryzowane białka można mrozić?
Chłodne lepiej, bo mniejsza szansa na to, że z kremu zrobi się płynna masa. Chociaż gdyby się zrobiła i nie chciała ubić, to wystarczy włożyć do lodówki na ~15 minut, schłodzić troche, i później ubić.
😃🤗
Robiłam kiedyś bezy z ksylitolu- dramat, smak ohydny, białka nie są puszyste= bezą można było zabić 😜ale do kremu moglby się nadac
Mniej więcej na jakiej wielkość tort wystarczy takiego kremu z przepisu do otynkowania tortu?
Nie, mozna od razu
Witam, przeliczając na gramy, ile będą ważyć dwie szklanki masła? 🙂
Marto, zerknij na przepis teraz – dodałam kalkulator, który powinien być Ci pomocny.
Jeżeli dajemy 100 g białek pasteryzowanych to świeżych tez 100 g ?
Witam ? jaki jest najlepszy sposób, żeby uzyskać krem w kolorze czarnym?
Tak, tyle samo. 🙂
Mam dekoracje zrobione z bezy. Czy ten krem nada się do obłożenia tortu czy nie rozpuści bezy.
Zrobić wersję czekoladową i do niej dodać czarny barwnik w żelu. Zostawić na parę godzin aby nabrał intensywnego koloru. https://akademiatortu.pl/przepisy/czekoladowy-krem-maslany/
To są beziki, lizaki bezowe i łabędź z masy cukrowej. Dziękuję zerknę.
Dekoracje z bezy, czyli beziki lub lizaki bezowe? Nie, nie rozpuści – dekorowalam tort w kremie bezikami bezposrednio przyklejając je do tynku i nic się nie dzialo. Zerknij na ten tutorial – to ten tort 🙂 https://akademiatortu.pl/tutoriale/proste-sposoby-na-dekoracje-z-kremu-maslanego/
Czy na ten krem można też uzyć glazury lustrzanej? Chciałabym też zapytać czy do tynkowania zamiast dysków akrylowych sprawdziłyby się także grube podkłady pod tort? Piekę torty sporadycznie dla rodziby i przyjaciół w związku z tym dyski byłyby sporym wydatkiem i zastanawiam sie czy bez też się uda?
P.S. Fantastyczna strona odkryłam parę dni temu i na pewno będę odwiedzać często Dziękuję ?
Witam. Widzę że pracuje Pani na białkach pasteryzowanych i jeżeli to nie problem mam kilka pytań:
– czemu po dodaniu cukru pudru do takich białek one się rozrzedzają? a po dodaniu kryształu są stabilne, beza włoska (zaparzana syropem) również nie wychodzi – opadają i robi się rzadka, Czy to normalne przy białkach pasteryzowanych? p.s dziękuję
Tak można. Odnośnie dysków – nie używałam podkładów pod tort. Dyski maja idealnie równie krawędzie i odpowienio większa średnicę, tak aby uzyskać idealna grubość tynku. Możesz zaczać od jednego zestawu, w rozmiarze ktory najczesciej robisz. Dyski są wielokrotnego uzytku i beda sluzyc latami.
Pierwszy raz używam do kremu maślanego białek pasteryzowanych – Farma białka i za nic w świecie nie chcą się ubić na sztywną masę… wychodzi lukier 🙁 proszę o pomoc 🙁 robię tort dla córki, który musi być otynkowany …
Właśnie zorientowałam się, że robiąc krem maślany źle spojrzałam i dałam mniej cukru i masła. Jeszcze nie tynkowałam tortu. Włożyłam krem do lodówki. Czy w takiej sytuacji mogę dołożyć jeszcze cukier i masło, i wszystko razem zmiksować?
Ja 1lb bialek z 2lb cukru pudru w dużym KitchenAid ubijam dobre 20 minut na najwiekszych obrotach…
Robiłam ten krem tylko na większą średnicę tortu. Składniki odmierzyłam na większą blachę. Białek dodałam 133 g a cukru i masła dałam po 202 g a powinnam dać 266 g. Krem leży teraz w lodówce. Czy przed tynkowaniem mogę dołożyć brakującą część cukru i masła i zmiksować wszystko razem czy muszę zrobić tynk od nowa?
hmmm…. dobrze policzyłem? na 3 piętrowy tort będę potrzebował 3kg kremu? :O
Hmm… nigdy mi się tak nie zdążyło. Wydaje mi się, że będzie ok – trzeba tylko dobrze wymieszać.
Jeśli używam świeżych białek i zwykłego cukru, to rozpuszczam je na łaźni wodnej, a później musze je ochłodzić, żeby porządnie ubić? Ile takie ubiajanie powinno trwać? I o ile około objętość białek powinna się zwiększyć?
Jakie wpisałeś średnice i wysokość poszczególnych pięter?
Czy do kremu na swiezych bialkach dodajemy röwniez chlodne maslo czy w temperaturze bialek?
Dziekuje za odpowiedz.
Kurczę, nie spodziewałem, się ale faktycznie tak było.
Miałem tort weselny 4 piętra: 30 – 24 – 18 – 12 i zużyłem 2,5 kg kremu i było tak w sam raz, z trochę oszczędnym smarowaniem i tylko częściowym tynkowaniem góry.
ale tort wyszedł spoko 😀
dzięki. O takim internecie zawsze marzyłem
Hmm, zalezy jaka ilość kremu. Sprobowalabyym na malej ilości kremu i powoli dodawać, żeby się nie zważył …
Witaj Mada, mozna dodac do kremu na bezie szwajcarskiej budyn z malin? Tzn. 300g zblendowaneych i przetartych przez sitko malin, zagotowanych z 1 budyniem rozpuszczonym w pöl szklanki wody. Czy taka masa bedzie do uratowania jesli sie zwazy?
Z göry dziekuje za odpowiedz, na ktörej mi bardzo zalezy.
Pozdrawiam milutko – Maria
Witaj, czy przekładając tort kremem na bazie śmietany, mogę go otynkować masa maślaną i zrobić dekoracje z masy cukrowej? Wiem, że na śmietanę masy cukrowej kłaść nie można, ale jeśli zrobię taka „izolacje” z maślanej będzie ok? I czy nie jest to zbyt duże kombinowanie? Krem na śmietanie, tynk maślany 🤔? Dziękuję za odpowiedź
Oczywiście że można 🙂 Głównie właśnie tak robi się torty. Zerknij na jeden z naszych darmowych tutoriali, na tych na których pokazujemy jak zrobić cały tort krok po kroku zobaczysz jak przekładam kremem i tynkuję torty https://akademiatortu.pl/tutoriale-dekoracja-tortow-dla-poczatkujacych/
Dziękuję ❤️ Że tak powiem stawiam pierwszy kroki i testuje na rodzinie, ale chcę robić to z głową 🙂 Uczę się na tym co znajdę tutaj na stronie ☘️❤️
Czy ten krem maślany na bezie szwajcarskiej nadaje się pod masę cukrowa? Bo już zgłupiałam czytając to wszystko 😔
Jest idealny. Więcej o tym przeczytasz tutaj https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
A ja mam pytanie jak to jest jak chce użyć jajek w proszku ?jak z nimi postepowac
Nieststy nie pomogę, pracuje tylko na Świerzych lub pasteryzowanych białkach.
Witam, chciała bym zapytać czy mogę przechować część kremu na drugi dzień w lodówce i jak go później przygotować aby był dobry do ozdobienia tortu.
Oczywiście. Na drugi dzien wyciągnij wcześniej z lodówki i zostaw na blacie az dojdzie do temperatury pokojowej. Najlepiej wtedy ubić lekko jeszcze raz. Gdyby Ci się zwarzył, nie przejmuj się – zerknij tutaj jak uratować zwarzony krem https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-uratowac-zwarzony-krem/
witam,
czy mogę zabarwić ten krem pudrem z malin liofilizowanych?
Oczywicie!
czy dekoracje z tego kremu mogę zrobić na drugi dzień po obłożeniu tortu? Mam mało miejsca w lodówce na tak wysokie pudło chroniące tort i boję się, że się zniszczą,
pozdrawiam i dziękuję za szybkie odpowiedzi
Tak, tylko trzeba krem wyjać wszesniej z lodowki i pozwolic by doszedl do temperatury pokojowej. Wymieszać dobrze jeszcze raz i wtedy mozna robić 🙂
Witaj Magda, czy próbowałaś zrobic ten krem używając wegańskiego masła? Jeśli tak, ktore polecasz?
Nie, nie próbowałam bo wydaje mi się, że nie wyjdzie. Wegańskie masło jest innej konsystencji niż normalne. Krem raczej nie będzie stabilny.
Czy można, farbic barwnikami w żelu ten krem? I czy można go wybielić wybielaczem?
tak i tak
Mam pytanie czy można by było tym na przykład przełożyć jedną warstwę tortu. Bo robię mały tort ,z jedną warstwą i nie chce mi się robić oddzielnego kremu do przekładania. 🙂
Oczywiście. Lecz weź pod uwagę, że mimo iż kremy maślane są tradycyjnie używane jako przełożenie do tortu w UK czy USA, są jednak dość „ciężkie” i w Polsce nie mają zbyt wielu zwolenników. Jeśli już się zdecydujesz na taką opcję, pamiętaj aby tort do degustacji był w temperaturze pokojowej, inaczej będzie smakował jak bułka z masłem.
Witam . Czy to tej masy można dodawać np. Lemon curd
Można, umiarkowanie.
Po zrobieniu kremu jak długo może stać poza lodówką ? Tzn np jak zrobie go o 17 czy może postać do 19? Czy muszę schować do lodówki a przed dekoracja wyciągnąć szybciej żeby się ocieplił ? Jak z takim kremem na drugi dzień ? Tez lepiej przechowywać w lodowce a później jeszcze raz ubić ?? Pozdrawiam
Może stać nawet i 5 godzin 🙂
Witam ,mogłaby mi Pani wytłumaczyć jak rozpuścić białka z cukrem w kąpieli wodnej ? I czy tyle samo gram białek świeżych trzeba co pasteryzowanych ?
Tyle samo wagowo białek swieżych co pasteryzowanych. Do miski żaroodpornej daj białek z cukrem i ustaw na garnku z wodą, tak aby kiedy zacznie się woda gotować to para ogrzewała miskę. Musisz cały czas białka mieszać aż rozpuści się cukier, jednocześnie pilnować aby białka nie przekroczyły 60C. Ni mogą się przegrzać bo przegrzane się nie ubiją. Przydaje się do tego termometr cukierniczy.
Witam, chciałam zrobić ten krem o smaku jagodowy. Czy jak dodam puree jagodowe to nadal będzie sztywny i stabilny? Czy może dodać wiecej masła dla pewności?
Najlepszą opcją będą zmielone liofilizowane owoce. Druga opcja to dżem. Puree też można ale w małych ilościach, żeby nie rozrzedzić kremu.
Czy ten tynk można dekorować kolorową posypką, motylkami z opłatka, czy jednak posypka zabarwi krem a opłatek zmięknie? Ile czasu potrzebuje w lodowce otynkowany tym kremem tort przed podaniem? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi