Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Zaraz za żelką z borówki amerykańskiej w kolejce czekała żelka truskawkowa. Tak to zwykle bywa, że kiedy wpadnę w szał eksperymentowania, idzie to jedno za drugim, a moja rodzina rośnie w oczach!
Żelka truskawkowa ma cudny kolor – naprawdę truskawkowy, trudno go nazwać inaczej. Pachnie obłędnie, smakuje niebiańsko i ślicznie wygląda w przekroju tortu. Żelka truskawkowa ma wyrazisty i orzeźwiający smak , kojarzący się z latem i wakacjami. Jest to po prostu produkt doskonały i zaręczam, że jeśli raz ją zrobicie, będziecie chcieli szukać nowych połączeń i nowych sposobów na jej wykorzystanie.
Koniecznie spróbujcie w sezonie truskawkowym!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 żelka fi15
Żelka do tortu
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
41 Responses
Czy żelkę malinowa robi się tak samo jak truskawkowa?
Tak 🙂
https://akademiatortu.pl/przepisy/zelka-malinowa-do-tortow-i-monoporcji/
Hi Magda. Czy myslisz ze maliny zalane galaretka moga stanowic warstwe tortu/ czy beda za ciezkie i lepiej zrobic taki mus/ czy on jest lzejszy?
Wiesz żelka to nic innego jak zmielone owoce w galaretce to myślę, że cale też dadzą radę 🙂
Robiłam tak już kilka razy że całe maliny w galaretce służyły mi za warstwę tortu. Ja do galaretki lekko ostudzonej ale wciąż bardzo cieplej dodaje mrożone maliny. Szybko mieszam i kładę bezpośrednio na biszkopt i przykrywam biszkoptem. (Na taka warste wpadlam po zrobieniu ciasta z przepisu na malinowa chmurka) jedynie w około trzeba dac krem jeśli chce się otynkowac tort bo do malin się tynk nie łapie;)
Witam, jeżeli żelke truskawkową robi się tak samo jak malinową, to gdzie jest galaretka truskawkowa oprócz żelatyny dodana, tak jak to ma miejsce w malinowej? Czy jest wogole dodawana? Dziękuję z góry za odp.
Jeśli nie posiadam kuchenki mikrofalowej to w jaki inny sposób mogę rozpuścić żelatynę?
W kąpieli wodnej. ALbo wrzucić napęczniałą do gorącego puree.
Czy truskawki mogą być mrożone do żelki?
tak
Na jakie fi wystarcza tej żelki z tego przepisu? Czy warstwa żelki ma być gruba czy cienka?
Zerknij na przepis, jest podane na jaki rozmiar i grubość. 🙂
Dzień dobry, czy żelke można zrobić z mrożonych truskawek ? Jak wtedy przygotować proporcje?
Oczywiście. Proporcje takie same.
To bedzie moj pierwszy raz z żelką, zelatyna moze byc taka w proszku, czy listki? Moge pod nią dac krem ze smietanki i mascarpone? I jakie kremy będą pasowały do tej żelki? 🙂
Ja używam żelatynę w proszku. Listy za pewne też można użyć trzeba tylko przeliczyć odpowiednio. Tak, można zele dać na małą warstwę kremu.
Ile potrzebuje ml kremu na śmietanie do tortu o średnicy 29 cm
Ja obliczam ilość kremu ze wzoru na pojemność walca o określonej średnicy i wysokości np średnica tortu/walca/ 20 cm a krem robię na wysokość- grubość 3 cm
więc wg wzoru 10x10x3,14×3= 942 ml kremu czyli 950 ml
Czy żelke mozna mrozic ?
Nie próbowałam nigdy ….
Jaka jest grubość żelki z tych proporcji?
Około 1cm, może ciut mniej.
czy zelke mozna przygotowac dzien przed i zostawic na noc w lodowce?
Oczywiście 🙂
czy można zrobić z zamrożonych truskawek?
Oczywiście! 🙂
Witam,
Jaka jest proporcja mrożonych truskawek do podanych składników na żelkę?
Tyle samo co świeżych. Możesz odważyć puree, które zrobisz z mrożonych jeżeli obawiasz się.
Czy zelke można zrobić z dżemu truskawkowego ?
Można. Do piątku będzie na stronie przepis na zele z dżemu z czarnej porzeczki- wyglądaj przepisu 🙂
Czy żelkę można położyć między musem robionym na bazie kremówki tj.trochę musu potem żelka i przykryć ją resztą musu? Nie zrobi się paćka z musu pod wpływem ciężaru żelki choć jest ona cieniutka?
Tak. Jak jest stabilny mus nic mu nie będzie.
Czy można żelatynę zastąpić agarem?
Ja nie używam więc nie doradzę …
Jaką średnicę żelki zrobić do tortu o średnicy 24cm? Czy 18 cm będzie ok?
Z reguły robię żelkę średnicy 2.5 cm mniejszej niż średnica biszkoptu.
Witam, zelka pare godz w lodówce i nie zastygła jak powinna. Mysle ze to wina soku z cytryny. Kwas powoduje ze nie steznieje?
Zależy ile tego soku z cytryny dałaś? Czy dobrze rozpuściłaś namoczoną żelatynę?
Dalam niecala łyżeczkę, myślę że resztę dobrze zrobilam. Spróbuję następnym razem bez cytryny.
Dodam, że ja swoje żelki daję do zamrażarki zamiast do lodówki…