Szukaj

Żelka mandarynkowa

Mandarynki – zimowy owoc doskonały! Słodkie, albo kwaskowate, zwarte, albo lejące sokiem, twarde, albo purchawki – każdy ma swoje ulubione :) Kojarzą się z letnimi wieczorami nad ciepłym morzem i oczywiście – z Bożym Narodzeniem. Jak przeżyć zimę bez mandarynek? Nie ma mowy!

U nas sezon na cytrusy jest w pełni, postanowiłam więc poeksperymentować z mandarynkami. Żelka mandarynkowa wyszła mi obłędna! Orzeźwiająca, lekko cierpka, o wyrazistym smaku. Do masy dodałam mieloną skórkę z mandarynki, która podbiła aromat żelki i dodała smakowi „pazura”. Dzięki temu nie korzystałam już z galaretek, które – jak wiemy – budzą w niektórych pewien opór. Żelka jest smakowita w stu procentach naturalnie!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Blender ręczny
Folia spożywcza

Przepis na żelkę z mandarynek

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 żelka fi15

kategoria

Żelka do tortu

żelka mandarynkowa

Składniki

  • 2 mandarynki obrane
  • 1 łyżka drobno zmielonej skórki z mandarynki
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Mandarynki dokładnie umyć i oblać wrzącą wodą. Wysuszyć i obrać ze skórki.
  3. Skórkę posiekać drobno w malakserze.
  4. Obrane mandarynki, cukier i 150 ml wody umieścić w rondelku.
  5. Zagotować.
  6. Z gorących mandarynek zrobić puree blenderem ręcznym.
  7. Żelatynę rozpuścić i wlać do puree z mandarynek. Zamieszać.
  8. Gotowe puree wylać do obręczy cukierniczej lub blaszki wyłożonej folią spożywczą.
  9. Odstawić do lodówki aby stężała, około pół godziny.

Jak zrobić żelkę z mandarynkową do tortu

Akademia_Tortu-Zelka_mandarynkowa-01
Mandarynki dobrze umyć i oblać wrzątkiem. Wysuszyć i obrać ze skórki.
Akademia_Tortu-Zelka_mandarynkowa-02
Skórkę zmielić drobno w malakserze.
Akademia_Tortu-Zelka_mandarynkowa-03
Akademia_Tortu-Zelka_mandarynkowa-04
Obrane mandarynki, skórkę, cukier i wodę ...
Akademia_Tortu-Zelka_mandarynkowa-05
...umieścić w rondelku i zagotować.
Akademia_Tortu-Zelka_mandarynkowa-07
Zagotowane mandarynki zblendować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić i dodać do mandarynek.
Akademia_Tortu-Zelka_mandarynkowa-09
Puree przelać do wyłożonej folią spożywczą formy i odstawić do lodówki aż stężeje.

Przydatne uwagi

  • Żelka mandarynkowa, dzięki dodatkowi zmielonej skórki ma intensywny kolor oraz smak. Nie można jednak przesadzić z jej ilością – za duża ilość zmielonej skórki spowoduje, żelka  mandarynkowa będzie miała gorzki smak.
  • Do przygotowania żelki mandarynkowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę mandarynkową do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie  do 1 cm grubości.
  • Przełożenie z żelką robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką mandarynkową a brzegiem rantu wypełniam kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Zerknijcie też na nasze inne przepisy o smaku pomarańczowym.
żelka mandarynkowa

Żelka mandarynkowa

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

żelka mandarynkowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

12 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Żelka mandarynkowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.