fbpx

Żelka mandarynkowa

Mandarynki – zimowy owoc doskonały! Słodkie, albo kwaskowate, zwarte, albo lejące sokiem, twarde, albo purchawki – każdy ma swoje ulubione :) Kojarzą się z letnimi wieczorami nad ciepłym morzem i oczywiście – z Bożym Narodzeniem. Jak przeżyć zimę bez mandarynek? Nie ma mowy!

U nas sezon na cytrusy jest w pełni, postanowiłam więc poeksperymentować z mandarynkami. Żelka mandarynkowa wyszła mi obłędna! Orzeźwiająca, lekko cierpka, o wyrazistym smaku. Do masy dodałam zmieloną skórkę z mandarynki, która podbiła aromat żelki i dodała smakowi „pazura”. Dzięki temu nie korzystałam już z galaretek, które – jak wiemy – budzą w niektórych pewien opór. Żelka jest smakowita w stu procentach naturalnie!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Miska, Obręcz cukiernicza, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na żelkę z mandarynek

 

Żelka mandarynkowa square

Żelka mandarynkowa

Magda Kubiś
Żelka mandarynkowa - cytrusowa, orzeźwiająca o wyrazistym smaku. Idealna do tortów i mono-porcji. Naturalnie smakowita!
porcje 1 fi 15cm
kategoria Deser

Składniki
  

  • 2 mandarynki obrane
  • 1 łyżka drobno zmielonej skórki z mandarynki
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 g żelatyny

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać 50ml zimnej wody i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Mandarynki dokładnie umyć i oblać wrzącą wodą. Wysuszyć i obrać ze skórki.
  • Skórkę posiekać drobno w malakserze.
  • Obrane mandarynki, cukier i 150 ml wody umieścić w rondelku.
  • Zagotować.
  • Z gorących mandarynek zrobić puree blenderem ręcznym.
  • Żelatynę rozpuścić i wlać do puree z mandarynek. Zamieszać.
  • Gotowe puree wylać do obręczy cukierniczej lub blaszki wyłożonej folią spożywczą.
  • Ostawić do lodówki aby stężała, około pół godziny.

Jak zrobić żelkę z mandarynkową do tortu

Żelka mandarynkowa
Mandarynki dobrze umyć i oblać wrzątkiem. Wysuszyć i obrać ze skórki.
Zmielona skórka mandarynki do Żelki mandarynkowej
Skórkę zmielić drobno w malakserze.
Żelka mandarynkowa
Żelka mandarynkowa
Obrane mandarynki, skórkę, cukier i wodę ...
Żelka mandarynkowa
...umieścić w rondelku i zagotować.
Żelka mandarynkowa
Zagotowane mandarynki zblendować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić...
Żelka mandarynkowa
...wlać do puree z mandarynek i wymieszać.
Żelka mandarynkowa
Puree przelać do wyłożonej folią spożywczą formy i odstawić do lodówki aż stężeje.

Jak umieścić żelkę mandarynkową w torcie

Przełożenie z żelką mandarynkową robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu. Miejsce między żelką a brzegiem rantu wypełniam kremem lub musem. Warstwa kremu czy musu zakrywa lekko również górę żelki.

Żelka mandarynkowa w torcie

Przydatne uwagi

  • Żelka mandarynkowa, dzięki dodatkowi zmielonej skórki ma intensywny kolor oraz smak. Nie można jednak przesadzić z jej ilością – za duża ilość zmielonej skórki spowoduje, żelka  mandarynkowa będzie miała gorzki smak.
  • Do przygotowania żelki mandarynkowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę mandarynkową do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie  do 1 cm grubości.
  • Przełożenie z żelką robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką mandarynkową a brzegiem rantu wypełniam kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Żelka mandarynkowa Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

12 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale