Żelka mandarynkowa

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mandarynki – zimowy owoc doskonały! Słodkie, albo kwaskowate, zwarte, albo lejące sokiem, twarde, albo purchawki – każdy ma swoje ulubione :) Kojarzą się z letnimi wieczorami nad ciepłym morzem i oczywiście – z Bożym Narodzeniem. Jak przeżyć zimę bez mandarynek? Nie ma mowy!

U nas sezon na cytrusy jest w pełni, postanowiłam więc poeksperymentować z mandarynkami. Żelka mandarynkowa wyszła mi obłędna! Orzeźwiająca, lekko cierpka, o wyrazistym smaku. Do masy dodałam zmieloną skórkę z mandarynki, która podbiła aromat żelki i dodała smakowi „pazura”. Dzięki temu nie korzystałam już z galaretek, które – jak wiemy – budzą w niektórych pewien opór. Żelka jest smakowita w stu procentach naturalnie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Miska, Obręcz cukiernicza, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na żelkę z mandarynek

 

Żelka mandarynkowa square

Żelka mandarynkowa

Magda Kubiś
Żelka mandarynkowa - cytrusowa, orzeźwiająca o wyrazistym smaku. Idealna do tortów i mono-porcji. Naturalnie smakowita!
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Cuisine Amerykańska, Polska
Servings 1 fi 15cm

Składniki
  

  • 2 mandarynki obrane
  • 1 łyżka drobno zmielonej skórki z mandarynki
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 5 g żelatyny

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać 50ml zimnej wody i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Mandarynki dokładnie umyć i oblać wrzącą wodą. Wysuszyć i obrać ze skórki.
  • Skórkę posiekać drobno w malakserze.
  • Obrane mandarynki, cukier i 150 ml wody umieścić w rondelku.
  • Zagotować.
  • Z gorących mandarynek zrobić puree blenderem ręcznym.
  • Żelatynę rozpuścić i wlać do puree z mandarynek. Zamieszać.
  • Gotowe puree wylać do obręczy cukierniczej lub blaszki wyłożonej folią spożywczą.
  • Ostawić do lodówki aby stężała, około pół godziny.
Keyword Żelka, żelka do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić żelkę z mandarynkową do tortu

Żelka mandarynkowa
Mandarynki dobrze umyć i oblać wrzątkiem. Wysuszyć i obrać ze skórki.
Zmielona skórka mandarynki do Żelki mandarynkowej
Skórkę zmielić drobno w malakserze.
Żelka mandarynkowa
Żelka mandarynkowa
Obrane mandarynki, skórkę, cukier i wodę ...
Żelka mandarynkowa
...umieścić w rondelku i zagotować.
Żelka mandarynkowa
Zagotowane mandarynki zblendować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić...
Żelka mandarynkowa
...wlać do puree z mandarynek i wymieszać.
Żelka mandarynkowa
Puree przelać do wyłożonej folią spożywczą formy i odstawić do lodówki aż stężeje.

Jak umieścić żelkę mandarynkową w torcie

Przełożenie z żelką mandarynkową robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu. Miejsce między żelką a brzegiem rantu wypełniam kremem lub musem. Warstwa kremu czy musu zakrywa lekko również górę żelki.

Żelka mandarynkowa w torcie

Przydatne uwagi

  • Żelka mandarynkowa, dzięki dodatkowi zmielonej skórki ma intensywny kolor oraz smak. Nie można jednak przesadzić z jej ilością – za duża ilość zmielonej skórki spowoduje, żelka  mandarynkowa będzie miała gorzki smak.
  • Do przygotowania żelki mandarynkowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ straci właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę mandarynkową do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy 15cm (6″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie  do 1 cm grubości.
  • Przełożenie z żelką robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką mandarynkową a brzegiem rantu wypełniam kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.

Przypnij na pinterest

Żelka mandarynkowa Pin

10 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale