Szukaj

Mus wiśniowy

Latem warto wykorzystywać sezonowe owoce także, a nawet przede wszystkim, do deserów. Wiśnie przez swój kwaskowaty smak potrafią dodać trochę orzeźwienia do wypieków. Mus wiśniowy jest idealny do przełożenia tortu letnią porą.

W tym przepisie pokażę wam jak poradzić sobie poza sezonem, kiedy świeże wiśnie nie są dostępne, a mrożonych po prostu nie ma.

Poniżej znajdziesz prosty i smaczny przepis na mus z wiśniowy z galaretką, na bazie śmietanki kremówki. A na blogu Akademii Tortu możesz sprawdzić, które kremy najlepiej się ze sobą łączą.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Worek cukierniczy

Przepis na mus wiśniowy

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Mus wiśniowy

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 150 g wiśni
  • 1 łyżka cukru pudru wedle uznania
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 150 ml gorącej wody

Instrukcje

  1. Wiśnie odsączyć i zmiksować blenderem na puree.
  2. Galaretkę zalać wrzącą wodą, wymieszać az się rozpuści.
  3. Dodać do puree z wiśni i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
  4. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę i ubić na 3/4.
  5. Dodawać lekko gęste puree z wiśni. Wymieszać do połączenia.

Jak zrobić mus z wiśni do tortu

AkademiaTortu-KremWisniowy-1
Wiśnie umieszczam w sitku aby odcedzić sok.
AkademiaTortu-KremWisniowy-2
Przygotowuję wiśniową galaretkę.
AkademiaTortu-KremWisniowy-3
Rozpuszczając 1 opakowanie w 150ml wrzątku, lub soku, jeżeli go zachowaliśmy.
AkademiaTortu-KremWisniowy-4
Wiśnie umieszczamy w wąskim, wysokim naczyniu. Przy pomocy ręcznego blendera robię z wiśni puree.
AkademiaTortu-KremWisniowy-5
Rozpuszczoną galaretkę wlewam do wiśniowego puree. Odstawiam do lodówki aby się schłodziło.
AkademiaTortu-KremWisniowy-7
AkademiaTortu-KremWisniowy-9
Śmietankę ubijam na 3/4. Do ubitej śmietanki, po łyżce dodaję przestudzone puree z wiśni.
mus wiśniowy
Tak przygotowanym musem przekładam tort w rancie.

Przydatne uwagi

  • Wiśnie umieszczam w sitku aby odcedzić sok. Soku można użyć do rozpuszczenia w nim galaretki wiśniowej lub nasączenia biszkoptu.
  • Nie ma konieczności przecierania skórek przez sitko.
  • Pozostawione za długo w lodówce puree może stężeć. Jeżeli stężeje za mocno, wystarczy lekko je podgrzać.
  • W podanym przepisie na mus wiśniowy użyłam wiśni ze słoika. Można oczywiście użyć świeżych czy mrożonych wiśni, jeżeli macie do nich dostęp.
  • Jeżeli nie masz pomysłu na krem, który pasowałby do wiśniowego – zerknij na stronę z naszymi sprawdzonymi kombinacjami smakowymi kremów do tortów.

Mus wiśniowy

Mus wiśniowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Kawowy
Miętowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy

Mus wiśniowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus wiśniowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

27 Responses

    1. Normalnie rozpuszczam paczkę galaretki w połowie wody, w której powinna być rozpuszczona. Z reguły na galaretkach napisane jest aby rozpuścić torebkę w 500ml. Tutaj widać nalalo mi się mniej 🙂

      1. Dziekuje za odpowiedz. Czyli z tego co zrozumiałam na 500 ml śmietanki powinnam użyć ok.9 g żelatyny rozpuszczonej w soku z wiśni, tak?czy orientuje się Pani jaka byłaby to ilość agaru ? I czy przy zagotowaniu go mogę również użyć soku ?

          1. Ale proporcje żelatyny są ok , tak ? Dziekuje serdecznie . Pani przepisy są najlepsze !

  1. W przepisie pisze ubić kremówkę na sztywno,a pod koniec dodać puree. Czyli ubić na bardzo sztywno i do tej sztywnej dodać czy kremówka ma być prawie sztywna i dodawać puree? Krem będzie bardziej lejący? Robiłam już mus malinowy i tam było żeby puree dodawać do prawie sztywnej,a nie sztywnej kremówki i delikatnie wymieszać szpatułką żeby mus nie zważył się. Ten wiśniowy to taka pianka bardziej,bo krem kojarzy mi się z dodatkiem mascarpone?

  2. Chciałabym przełożyć kremem jedna warstwę tortu fi 24. Podzieliłam więc ilość śmietany i wiśni na 3. Czy mogę użyć całej galeretki rozpuszczonej w 250 ml? Masa nie będzie wtedy zbyt sztywna?

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus wiśniowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.