Szukaj

Krem z marakui

Marakuja to egzotyczny owoc o lekko cierpkim smaku. Puree z owoców marakui idealnie nadaje się jako baza do kremu. Poniższym przepisem na ten ostatnio bardzo popularny krem z marakui, podzieliła się z nami Ewa Wajs z pracowni tortów artystycznych Mielone Migdały.

Krem z puree z owoców marakui jest idealny jako farsz do makaroników ale nadaje się również do przełożenia tradycyjnego biszkoptu jak i biszkoptu czekoladowego. W przeciwieństwie do musu, krem z marakui jest dość gęstym kremem. Jako przełożenie tortu, dobrze komponuje się z kremami o podobnej teksturze: ubitym czekoladowym ganache, ganache z białej czekolady czy kremem kokosowym. Inne sprawdzone połączenia smakowe kremów znajdziesz na naszym Blogu.

Ewa Wajs
Ewa Wajs

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników.W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga

Przepis na krem z marakui

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

50 makaroników

kategoria

Krem

Składniki

  • 150 ml puree z marakui
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki przygotować i odważyć.
  2. Podgrzać w garnku sok z cytryny lub puree.
  3. Żółtka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  4. Do masy jajeczno cukrowej wlać podgrzany sok lub puree.
  5. Przelać wszystko do garnka i gotować około 3 minut aż masa zgęstnieje - mieszając cały czas aby uniknąć przypalenia.
  6. Pozostawić do wystudzenia nakryte folią spożywczą do kontaktu.
  7. Dodać masło i miksować na gładką masę.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ilość kremu z powyższego przepisu powinna wystarczyć na przełożenie około 40 do 50 makaroników, lub jednego przełożenia tortu o średnicy 20cm.
  • Jeżeli nie wiesz jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji – zerknij na nasz wykres, który znajdziesz TUTAJ.

Reklama

Krem z marakui

Krem z marakui

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Kokosowy
Limonkowy
Malinowy
Truskawkowy
z alkoholem

Krem z marakui

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2993

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Krem z marakui

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

8 Responses

Dodaj komentarz

Reklama

PDF

Krem z marakui

7 zł

Zaloguj się

Tutorial

Krem z marakui

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.