Marakuja to egzotyczny owoc o lekko cierpkim smaku. Puree z owoców marakui idealnie nadaje się jako baza do kremu. Poniższym przepisem na ten ostatnio bardzo popularny krem z marakui, podzieliła się z nami Ewa Wajs z pracowni tortów artystycznych Mielone Migdały.
Krem z puree z owoców marakui jest idealny jako farsz do makaroników ale nadaje się również do przełożenia tradycyjnego biszkoptu jak i biszkoptu czekoladowego. W przeciwieństwie do musu, krem z marakui jest dość gęstym kremem. Jako przełożenie tortu, dobrze komponuje się z kremami o podobnej teksturze: ubitym czekoladowym ganache, ganache z białej czekolady czy kremem kokosowym. Inne sprawdzone połączenia smakowe kremów znajdziesz na naszym Blogu.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
50 makaroników
Krem
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2993
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
8 Responses
Czy z pulpy marakui należy pozbyć się pestek, czy wręcz przeciwnie?
Czy pulpę z marakui można stosować zamiennie z sokiem z cytryny?? , rozumiem, że wtedy to będzie krem cytrynowy 🙂
Sok z cytryny nie jest pulpą, ma inną konsystencję. Proporcje żelatyny będą zupełnie inne.
Ile dni taki krem może stać w lodowce ? I czy można go zamrozic ? 🙂
Nie mroziłam nigdy. W lodówce może stać spokojnie 3-4 dni.
W lodówce spokojnie 7 dni, ja taki krem również mroziłam
Cześć 🙂 czy krem z marakui będzie pasował jako krem na wierzch sernika?
Pasował owszem ale nie wiem czy ta konsystencja się nada… Osobiscie na góre sernika dałabym chyba raczej żelkę…https://akademiatortu.pl/kat-przepisy/zelka-do-tortu/