Szukaj

Krem pistacjowy do makaroników

Krem pistacjowy do makaroników to jeden z najczęściej wyszukiwanych przepisów. Moda na pistacjowe wypieki nie mija i choć okresowo przygasa pod blaskiem jakiegoś krótkotrwałego szału (np na kolejny egzotyczny owoc), to za chwilę wraca i wciąż ma się bardzo dobrze.

Charakterystyczny kolor pistacjowych deserów i słodki, mleczny smak to klasyka. Krem pistacjowy do makaroników uchodzi za elegancki, wytworny wybór. Przepisem podzieliła się z nami Ewa Wajs właścicielka pracowni tortów artystycznych Mielone Migdały i prawdziwa mistrzyni makaroników.

Krem pistacjowy do makaroników na bazie białej czekolady jest lekki i puszysty. Ma piękny kolor i wizualnie prezentuje się doskonale. Będzie świetny także do przełożenia tortu, czy jako nadzienie w małych babeczkach albo ptysiach.

Ewa Wajs
Ewa Wajs

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników. W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem pistacjowy do makaroników

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

50 makaroników

kategoria

Krem

Składniki

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • łyżeczka pasty pistacjowej Saracino lub innej

Instrukcje

  1. Śmietankę podgrzać.
  2. Pastylki czekolady zalać gotującą śmietanką.
  3. Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
  4. Do ganache z białej czekolady dodać pastę pistacjową i wymieszać. Masę schłodzić.
  5. Po schłodzeniu ganache ubić i przekładać makaroniki.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ilość kremu z powyższego przepisu powinna wystarczyć na przełożenie około 40 do 50 makaroników, lub jednego przełożenia tortu o średnicy 16cm. Jeżeli nie wiesz jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji – zerknij na nasz wykres, który znajdziesz TUTAJ.
  • Dzięki proporcji czekolady do śmietany (1:1), krem ten jest lekki a po ubiciu staje się puszysty. Nie ubijaj go jednak zbyt długo, bo może się zwarzyć! Jeżeli tak się stało, przeczytaj nasz poradnik: “Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady“.
  • Mimo iż ten krem pistacjowy do makaroników jest na bazie ganache z białej czekolady, nie nadaje się on do otynkowania tortu. Jeżeli szukasz przepisu na tynk z białej czekolady, zobacz nasz przepis na ganache z białej czekolady na bazie masła. Jeżeli subskrybujesz Akademię Tortu masz też dostęp do ściągi, na której podajemy proporcje jakich użyć do konkretnych rodzajów czekolady.
  • Krem z tego przepisu można w bardzo prosty sposób przygotować w różnych wariantach smakowych. Wystarczy użyć do tego pasty o innym smaku! Osobiście preferuję pasty w kremie firmy Saracino – są one dostępne w wielu smakach.

Krem pistacjowy do makaroników

Krem pistacjowy do makaroników

Dobrze komponuje się z:

Malinowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy

Krem pistacjowy do makaroników

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 3

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Czekoladowe makaroniki
Czekoladowe makaroniki

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Krem pistacjowy do makaroników

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Krem pistacjowy do makaroników

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Krem pistacjowy do makaroników

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.