
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Ciasteczka Oreo mają swój niebanalny smak, który potrafi zaintrygować. Krem z oreo, to zdecydowanie recepta na rutynę i ciekawy pomysł na przełożenie tortu.
Krem Oreo to popularny dodatek do ciast i tortów, który zyskał dużą popularność dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi. Ten krem jest idealny do tortów dla dzieci, a także jako wykończenie ciast lub babeczek. Jego konsystencja jest aksamitna i kremowa, co dodaje wyjątkowego smaku i tekstury.
Krem Oreo można również urozmaicić dodając inne składniki, takie jak bita śmietana, wiórki kokosowe, startą czekoladę lub inne ulubione dodatki. Jego uniwersalny smak i łatwość w przygotowaniu sprawiają, że jest on bardzo często wybieranym dodatkiem do wielu ciast i tortów. Krem Oreo zaintryguje swoim smakiem zarówno młodszych jak i starszych.
Jeśli ciekawi Cię, jakie połączenia są dla niego odpowiednie, to zajrzyj na bloga Akademii Tortu. Razem z Subskrybentami przygotowaliśmy sprawdzone połączenia smakowe różnych kremów do tortów. To przewodnik, dzięki któremu nigdy nie zaliczysz wpadki, a Twoje torty zawsze będą miały wyśmienity smak!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 przełożenie fi18
Krem
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 3 / 5. Ilość głosów 2
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
36 Responses
Witam serdecznie mam pytanko odnośnie słodkości kremu oreo jest wystarczająco czy trzeba dodać troszeczkę cukru?
Wedle uznania. Mozna ale nie trzeba – jak kto lubi.
Czy porcja wystarczy do przełożenia tortu fi 18 x2 ?
Witam a ja mam pytanie czy np. na drugi dzień te ciasteczka Oreo w kremie zrobię siE takie miękkie i stracą chrupkość??
W tym przepisie używamy zmielonych ciasteczek, więc nie ma większych kawałków, które mogą zmięknąć.
Na ile przełożeń wystarcza kremu? Tort średnica 20 cm
Na jaką średnicę wystarczają te propprcje?
Dzisiaj robiłam ten krem, wyszedł bardzo gęsty i trochę za mało czuć w nim oreo. Następnym razem zmniejszę ilość mascarpone i dołożę ciastek. Z tej porcji spokojnie wystarczy na przełożenie 2 x fi 24. Pozdrawiam 🙂
Ciastka zagęszczają krem.
Witam Mam pytanie czy tym kremem można wykończyć tort -otynkowac
Można, jednak ja wolę do maślanego dodać zmielone Oreo – wtedy wychodzi bardziej stabilny krem.
Dzien dobry! Krem w torcie zrobił się szary? Co może być przyczyną? Za długo mieszany?😔
Tak, za długo mieszany.
Można do tego kremu dodać alkohol ? I czy takim kremem można otynkować tort będzie stabilny ? Fajnie się nakładać ?
Z regóły nie tynkuję kremami na bazie serka czy śmietany. Wolę przygotować krem maślany, na przykład 3M, dodać do niego zmielone Oreo i tym otynkować 🙂 https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-3m/
ZObacz na tej stronie 4ty tort od góry https://akademiatortu.pl/torty-okolicznosciowe/
zrobilam ten krem drugi raz i mam wrazenie za za kazym razem jakby sie rozwarstwial choz nie jest niby zwazony. I robi sie szary. wyzej czytalam ze zbyt dlugo mieszalam. zmielilam ciastka w thermomix i mieszalam chwilke. czy moze ciastka byly zbyt drobno zmielone czy to kwestia mieszania?
Witam , czy krem oreo będzie dobry w połączeniu z musem czekoladowym i fruzelina wiśniowa?
Myślę, że jak najbardziej 🙂
Czy krem od razu wykładać na tort czy lepiej przygotować dzień wcześniej żeby noc spędził w lodowce ?
Przygotowanym świeżo kremem przekładasz blaty tortu i cały przełożony tort odkładasz w rancie do lodówki na parę godzina aby kremy się stężały.
Jakie składniki należałoby użyć aby kremem oreo otynkować tort?
Tak jak podałam w liście materiałów na stronie tutorialu: krem maślany z dodatkiem pokruszonych Oreo 🙂
Witam, nie zużyłam całej masy. Jak mogę ją przechować, czy można to mrozić? Mam Oreo i krem cytrynowy 🙂
Raczej nie bardzo bo okruszki Oreo w kremie bedą bleh po rozmrożeniu … Zrób deserki z resztek https://akademiatortu.pl/blog/jak-wykorzystac-resztki-biszkoptu-ciasta-kremu-ganache/
zrobilam ten krem drugi raz i mam wrazenie za za kazym razem jakby sie rozwarstwial chociaz nie jest niby zwazony. I robi sie szary. wyzej czytalam ze zbyt dlugo mieszalam. zmielilam ciastka w thermomix i mieszalam chwilke. czy moze ciastka byly zbyt drobno zmielone czy to jednak kwestia mieszania?
Dzień dobry, poproszę o informację na jaki tort są te proporcje?
I czy na jedną warstwę?
Planuję zrobić tort w blaszce 20×30 i nie wiem, czy wystarczy.
Bardzo proszę o info, ilości przeliczę sobie sama.
Dziękuję i pozdrawiam Joanna
Ja na fi18 robię 300g, czyli 150 mascarpone i 150 kremówki, z 4-5 ciastek…
Czy dobrym pomysłem będzie włożenie między krem oreo- prażynki oreo? Reszta warstw to krem malinowy z żelką malinową i jasny biszkopt 🙂
Pewnie!
Czy można zamienić oreo na kinder bueno? I jeśli tak to w takich samych proporcjach?
Nie bardzo. To już będzie inny krem. Zerknij na Słodki Pomysł Magda ma tam zdaje się przepis na krem kinder bueno
Hejka, W proporcjach podane jest 1:1:0.5 (mascarpone: śmietanka 36:ciastka)
Natomiast w przepisie jest podane :
500g mascarpone
500g śmietany 36%
10ciastek (100g- 1 ciastko 10g)
Czy to nie daje proporcji 1:1:0.2 ?
Tak czy siak będę robić dzisiaj ten krem – zainspirowała mnie Magda 🙂 i w związku z tym że piszecie że wychodzi gęsty, to faktycznie dam 100g. Będę dawać znać
Proporcja ciastek tak na prawdę to wedle uznania. W przepisie podaliśmy orientacyjnie.
Dziękuję 🙂 przetestowałam i faktycznie 10ciastek na 500g śmietanki + 500g mascarpone jest super. Krem wychodzi gęsty, ale mam wrażenie że jest też dzięki temu stabilniejszy. W smaku delikatny i z chrupka Oreo wymiata! bardzo smaczny – przynajmniej gościom smakowało.
Dzień dobry, czy kremu wystarczy na 3 przełożenia, jeżeli mam tort o średnicy 19?
Tu robiłam tort o średnicy 18cm. Powinno starczyć, możesz mieć po prostu trochę „cieńsze” przełożenia. Możesz też użyć naszego przelicznika foremek i dopasować do swojej średnicy. https://akademiatortu.pl/blog/przelicznik-foremek/