fbpx

Chrupka Oreo do tortu

Chrupki są tą przysłowiową kropką nad i, dającą poczucie dodatkowej przyjemności i niespodzianki. Trzeba przyznać, że ostatnią święcą triumfy na wszelkich warsztatach, blogach i w przepisach. I słusznie – chrupki są świetne! Chrupka Oreo do tortu, to taka dodatkowa tekstura, która bardzo pobudza zmysły.

Dziś do mojego tortu przygotowałam chrupką warstwę Oreo o delikatnym smaku. Smak Oreo ma także swoich wiernych fanów i pasuje do wielu kombinacji, mile podkręci smak kremu Oreo. Prażynka Oreo jest prosta w wykonaniu a na pewno doda Waszym tortom splendoru 🙂

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Naczynie żaroodporne, Obręcz cukiernicza, Papier do pieczenia, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Chrupka Oreo przepis

 

Chrupka Oreo do tortu

Chrupka warstwa Oreo

Prażynka Oreo do tortu, na bazie białej czekolady z ciasteczkami Oreo. Idealna do tortów, tortów musowych i monoporcji.
porcje 1 warstwa fi18
kategoria Chrupka warstwa, Prażynka

Składniki
  

  • 100 g białej czekolady lub innej
  • 7 ciasteczek Oreo pokruszonych
  • 20 g Crispearls Callebaut opcjonalnie
  • 30 g oleju słonecznikowego lub innego, o neutralnym smaku

Instrukcje
 

  • Czekoladę rozpuścić.
  • 6 ciasteczek Oreo połamać na małe kawałki.
  • Z jednego ciastka Oreo wyjąć biały krem ze środka, ciastko pokruszyć drobniutko.
  • Ciastka Oreo, olej, rozpuszczoną czekoladę i Crispearls wymieszać razem.
  • Miksturę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą blaszki lub pierścienia cukierniczego.

Jak przygotować chrupkę Oreo do tortu

Chrupka warstwa Oreo do tortu
Czekoladę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy.
Chrupka warstwa Oreo do tortu
Całe ciasteczka Oreo kruszymy.
Chrupka warstwa Oreo do tortu
Do pokruszonych ciasteczek dodajemy Crispearls.
Chrupka warstwa Oreo do tortu
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Chrupka warstwa Oreo do tortu
Jedno ciasteczko, bez białego kremu, kruszymy.
Chrupka warstwa Oreo do tortu
Dodajemy do mikstury.
Chrupka warstwa Oreo do tortu
Gotową miksturę...
Chrupka Oreo do tortu
...przekładamy do wyłożonej folią spożywczą blaszki lub obręczy cukierniczej. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia.

Jak umieścić chrupką warstwę Oreo w torcie

Chrupka warstwa Oreo do tortu
Na dolny blat tortu nakładamy trochę kremu lub musu.
Chrupka warstwa Oreo na dolnym blacie tortu
Na to układamy chrupkę Oreo.
Chrupka warstwa Oreo do tortu
Dookoła chrupki Oreo umieszczamy krem lub mus.
Mus czekoladowy
Całą chrupkę Oreo zakrywamy kremem lub musem.

Przydatne uwagi

  • Chrupka warstwa do tortu nie powinna być zbyt gruba ponieważ ciężko się będzie kroić przy degustacji. Staram się aby chrupka warstwa nie była grubsza niż 1cm.
  • Do przygotowania chrupkiej warstwy idealnie nadaje się niski rant.
  • Prażynka świetnie się również sprawdzi w tortach musowych i monoporcjach. Smarujemy wówczas cieniutką warstwę biszkoptu jeżeli używamy albo wkładamy ją osobno.
  • Najlepiej układać prażynkę do tortu na dolny blat biszkoptu, ponieważ łatwiej będzie się kroić tort. Zobacz nasz tutorial „Jak przełożyć tort kremem„.
  • Rzecz jasna, do chrupki Oreo można wykorzystać ciasteczka Oreo o innym smaku niż tradycyjny!
  • Chrupka Oreo do tortu powinna być mniejszej średnicy niż tort, tak, aby dookoła niej można było umieścić krem. Moje blaty biszkoptu na zdjęciach są średnicy 7 cali (~18cm), a chrupka warstwa Oreo jest średnicy 6 cali (~15cm).
  • Chrupka Oreo idealnie nada się do tortu Oreo. Zobacz nasz tutorial p.t. Jak zrobić Tort Oreo!
  • Do chrupki Oreo dodaję trochę oleju, aby nie była zbyt twarda.
  • Do przygotowania chrupki Oreo do tortu możemy również wykorzystać inny rodzaj czekolady. Czekolada mleczna w tym połączeniu również będzie pasować. Natomiast czekolada gorzka, że względu na większą zawartość kakao, może spowodować, że chrupka Oreo będzie twarda i trudna do krojenia.
Chrupka warstwa Oreo w torcie

Chrupka Oreo do tortu
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Chrupka Oreo do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

12 odpowiedzi

  1. Dzień dobry. Ostatnio zrobiłam prażynke z orzechami platkami kukurydzianymi i połączylam z czekoladą. Nie miała więcej niż 1 cm, jednak jak kroiłam tort to była tak strasznie twarda ze rozwalała cały tort gdy próbowałam ukroić kawałek..właściwie nie udało mi się ukroić ani jednego normalnego kawałka z prażynką..wszystko się rozwalało.. Dlaczego tak się stało, co zrobiłam źle ? Teraz się boję znów spróbować zrobić prażynki, że zepsuje cały efekt ;(

      1. Niestety nawet dodanie oleju nic nie daje. Chrupka jest po prostu na tyle twarda, że krojenie jej sprawia problem. Nawet po 30 minutach od wyciągnięciu tortu z lodówki chrupka nie zmiękła pomimo dodania oleju. Składniki te same.

  2. Dzień dobry, czy jeśli chcę zrobić mus malinowy z żelką i krem oreo z chrupką oreo to powinnam krem oreo plus prazynke polozyc na donej warstwie a mus z zelka na drugiej warstwie? A przy okazji podpytam się jeśli mam wydruk cukrowy przyklejony do masy cukrowej to moge otynkowac tort w piatek (mascarpone, cukier puder i masło) i od razu przykleic ozdoby czy powinnam przykleic dopiero w sobote (w sobote wydaje tort). Ozdoby zrobilam 2 dni temu i przechowuje w strunowym woreczku, zeby ladnie przykleily sie do tynku, a nie odstawały ) Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale