Szukaj

Chrupka Oreo do tortu

Chrupki są tą przysłowiową kropką nad i, dającą poczucie dodatkowej przyjemności i niespodzianki. Trzeba przyznać, że ostatnią święcą triumfy na wszelkich warsztatach, blogach i w przepisach. I słusznie – chrupki są świetne! Chrupka Oreo do tortu, to taka dodatkowa tekstura, która bardzo pobudza zmysły.

Dziś do mojego tortu przygotowałam chrupką warstwę Oreo o delikatnym smaku. Smak Oreo ma także swoich wiernych fanów i pasuje do wielu kombinacji, mile podkręci smak kremu Oreo. Prażynka Oreo jest prosta w wykonaniu a na pewno doda Waszym tortom splendoru.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Waga
Szpatułka silikonowa

Chrupka Oreo przepis

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 prażynka fi15

kategoria

Chrupka do tortu

Chrupka Oreo do tortu

Składniki

  • 60 g białej czekolady lub innej
  • 8 -10 pokruszonych ciasteczek Oreo
  • 20 g Crispearls Callebaut opcjonalnie
  • 20 g oleju słonecznikowego lub innego, o neutralnym smaku

Instrukcje

  1. Czekoladę rozpuścić.
  2. Ciasteczka Oreo połamać na małe kawałki.
  3. Z jednego ciastka Oreo wyjąć biały krem ze środka, ciastko pokruszyć drobniutko.
  4. Ciastka Oreo, olej, rozpuszczoną czekoladę i Crispearls wymieszać razem.
  5. Miksturę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą blaszki lub pierścienia cukierniczego.

Jak przygotować chrupkę Oreo do tortu

Akademia Tortu - Chrupka Oreo-01
Czekoladę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-03
Całe ciasteczka Oreo kruszymy.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-04
Do pokruszonych ciasteczek dodajemy Crispearls.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-05
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-06
Jedno ciasteczko, bez białego kremu, kruszymy.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-07
Dodajemy do mikstury.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-08
Gotową miksturę...
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-09
...przekładamy do wyłożonej folią spożywczą blaszki lub obręczy cukierniczej. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia.

Jak umieścić chrupką warstwę Oreo w torcie

Akademia Tortu - Chrupka Oreo-11
Na dolny blat tortu nakładamy trochę kremu lub musu.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-12
Na to układamy chrupkę Oreo.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-14
Dookoła chrupki Oreo umieszczamy krem lub mus.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-15
Całą chrupkę Oreo pokrywamy kremem lub musem.

Przydatne uwagi

  • Rzecz jasna, do chrupki Oreo można wykorzystać ciasteczka Oreo o innym smaku niż tradycyjny!
  • Chrupka Oreo do tortu powinna być mniejszej średnicy niż tort, tak, aby dookoła niej można było umieścić krem. Moje blaty biszkoptu na zdjęciach są średnicy 7 cali (~18cm), a chrupka warstwa Oreo jest średnicy 6 cali (~15cm).
  • Chrupka Oreo idealnie nada się do tortu Oreo. Zobacz nasz tutorial p.t. Jak zrobić Tort Oreo!
  • Do chrupki Oreo dodaję trochę oleju, aby nie była zbyt twarda.
  • Do przygotowania chrupki Oreo do tortu możemy również wykorzystać inny rodzaj czekolady. Czekolada mleczna w tym połączeniu również będzie pasować. Natomiast czekolada gorzka, że względu na większą zawartość kakao, może spowodować, że chrupka Oreo będzie twarda i trudna do krojenia.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Warstwa chrupiąca w torcie
Warstwa chrupiąca w torcie
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Chrupka Oreo

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

16 Responses

  1. Dzień dobry. Ostatnio zrobiłam prażynke z orzechami platkami kukurydzianymi i połączylam z czekoladą. Nie miała więcej niż 1 cm, jednak jak kroiłam tort to była tak strasznie twarda ze rozwalała cały tort gdy próbowałam ukroić kawałek..właściwie nie udało mi się ukroić ani jednego normalnego kawałka z prażynką..wszystko się rozwalało.. Dlaczego tak się stało, co zrobiłam źle ? Teraz się boję znów spróbować zrobić prażynki, że zepsuje cały efekt ;(

  2. Dzień dobry, czy jeśli chcę zrobić mus malinowy z żelką i krem oreo z chrupką oreo to powinnam krem oreo plus prazynke polozyc na donej warstwie a mus z zelka na drugiej warstwie? A przy okazji podpytam się jeśli mam wydruk cukrowy przyklejony do masy cukrowej to moge otynkowac tort w piatek (mascarpone, cukier puder i masło) i od razu przykleic ozdoby czy powinnam przykleic dopiero w sobote (w sobote wydaje tort). Ozdoby zrobilam 2 dni temu i przechowuje w strunowym woreczku, zeby ladnie przykleily sie do tynku, a nie odstawały ) Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Chrupka Oreo do tortu

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe