Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem chałwowy z serkiem mascarpone

Wiecie, że w Grecji chałwa nie jest uznawana za słodycz i je się ją w tradycyjnych okresach postu? Ja od razu jestem na tak! Chałwa – ta dobra, jakościowa – jest też produktem bardzo dobrze wpływającym na nasz organizm i wbrew pozorom mniej tuczącym niż czekolada. Jest też, rzecz jasna, pyszna! Czy potrzeba więcej argumentów, by rzucić się zaraz do kręcenia kremu chałowego do tortu?

Krem chałwowy z mascarpone jest doskonały do przełożenia tortu, ale świetnie sprawdza się też jako krem do ciasta. Dobrze się łączy z kremem z czarnej porzeczki. Nasz krem chałwowy bez masła jest lekki i puszysty. Na specjalne okazje można biszkopt trochę podlać alkoholem – to znakomicie podkręca smak kremu.

Słusznie zasługuje na swoje wzniosłe miano: królewski krem chałwowy! Sprawdzonym przepisem na krem chałwowy ze śmietaną i mascarpone, podzieliła się z nami nasza subskrybentka, Magda Stanik z pracowni tortów artystycznych Radosna Twórczość Magdaleny.

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Robot planetarny lub ręczny
  • Mascarpone
  • Śmietana kremówka min. 36%
  • Chałwa

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na krem chałwowy

Krem chałwowy

Course Dessert
Keyword Krem
30 minut
30 minut
Autor Magdalena Stanik

Składniki

  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 200 g chałwy

Instrukcje

  1. Mascarpone ubić razem ze śmietaną.

  2. Dodać pokruszoną chałwę i delikatnie wymieszać.

Przydatne uwagi

  • Jak zrobić krem chałwowy do tortu? Aby przygotować krem chałwowy, śmietanę i mascarpone ubijamy razem. W tedy jest mniejsza szansa na to, że krem się zwarzy
  • Magda, najczęściej łączy krem chałwowy z frużeliną z czarnej porzeczki – kładzie warstwę frużeliny bezpośrednio na nasączony blat biszkoptu, a na to daje warstwę kremu chałwowego.
  • Zależnie od rodzaju chałwy, czasami dodanie jej bezpośrednio do kremu potrafi go rozrzedzić. Opcjonalnie, można również schłodzoną chałwę pokruszyć na warstwę kremu śmietankowego.
  • Idealnym nasączeniem do tortu z kremem chałwowym jest lekka kawa lub likier kawowy, ewentualnie kawa z dodatkiem wódki
  • Z powyższego przepisu na krem chałwowy, Magdzie wystarcza go na jedno przełożenie tortu o średnicy 20cm. Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

5 odpowiedzi

    1. Mniej więcej jedno przełożenie fi20. Zależne oczywiście od tego jak wysoką chcesz mieć warstwę kremu w torcie ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!



Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie