fbpx

Krem chałwowy

Wiecie, że w Grecji chałwa nie jest uznawana za słodycz i je się ją w tradycyjnych okresach postu? Ja od razu jestem na tak! Chałwa – ta dobra, jakościowa – jest też produktem bardzo dobrze wpływającym na nasz organizm i wbrew pozorom mniej tuczącym niż czekolada. Jest też, rzecz jasna, pyszna! Czy potrzeba więcej argumentów, by rzucić się zaraz do kręcenia kremu chałowego do tortu?

Krem chałwowy z mascarpone jest doskonały do przełożenia tortu, ale świetnie sprawdza się też jako krem do ciasta. Dobrze się łączy z kremem z czarnej porzeczki. Nasz krem chałwowy bez masła jest lekki i puszysty. Na specjalne okazje można biszkopt trochę podlać alkoholem – to znakomicie podkręca smak kremu.

Słusznie zasługuje na swoje wzniosłe miano: królewski krem chałwowy! Sprawdzonym przepisem na krem chałwowy ze śmietaną i mascarpone, podzieliła się z nami nasza subskrybentka, Magda Stanik z pracowni tortów artystycznych Radosna Twórczość Magdaleny.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem chałwowy z mascarpone

 

Krem chałwowy z mascarpone

Krem chałwowy

Magdalena Stanik
Krem chałwowy z mascarpone jest doskonały do przełożenia tortu, ale świetnie sprawdza się też jako krem do ciasta czy tart.
porcje 1 przełożenie fi20
kategoria Deser

Składniki
  

  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 200 g chałwy

Instrukcje
 

  • Mascarpone ubić razem ze śmietaną.
  • Dodać pokruszoną chałwę i delikatnie wymieszać.

Przydatne uwagi

  • Jak zrobić krem chałwowy do tortu? Aby przygotować krem chałwowy, śmietanę i mascarpone ubijamy razem. W tedy jest mniejsza szansa na to, że krem się zwarzy.
  • Magda, najczęściej łączy krem chałwowy z frużeliną z czarnej porzeczki – kładzie warstwę frużeliny bezpośrednio na nasączony blat biszkoptu, a na to daje warstwę kremu chałwowego.
  • Zależnie od rodzaju chałwy, czasami dodanie jej bezpośrednio do kremu potrafi go rozrzedzić. Opcjonalnie, można również schłodzoną chałwę pokruszyć na warstwę kremu śmietankowego.
  • Idealnym nasączeniem do tortu z kremem chałwowym jest lekka kawa lub likier kawowy, ewentualnie kawa z dodatkiem wódki.
  • Z powyższego przepisu na krem chałwowy, Magdzie wystarcza go na jedno przełożenie tortu o średnicy 20cm. Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy.

Krem chałwowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

15 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale